rozmaring

A rozmaring gondozása, termesztése, betakarítása és fajtái

„Rozmaringnak csak az a szokása
Télen -nyáron lehajlik az ága
Ha lehajlik újra kisarjadzik
A szeretőm rólam álmodozik…” mondja a gyönyörű népdal.

rozmaringA rozmaring (Rosmarinus officinalis) erős illatú örökzöld cserje, melynek levelei sötétzöldek és filces bevonatúak. Nagyon kedvelt konyhakerti és gyógynövény már nagyon régen dédanyáink idejében is elmaradhatatlan eleme volt a konyhakerteknek vagy inkább virágos kerteknek.
Ez a kedvelt konyhakerti és gyógynövény áprilistól júliusig virágzik, de még szeptemberben is lehetséges az utóvirágzása.

Eredeti élőhelye a Földközi-tenger vidéke, ott akát két méter magasságot is elérhet a növekedése. A télálló rozmaring nyáron csak nagyon lassan nő, télállóságát csak a harmadik évre éri el a növény, előtte gondoskodjunk könnyű téli védelméről.

Gondozás, szaporítás

A rozmaring napos helyet kedvelő növény, melynek földje legyen laza, homokos, humuszos és jó áteresztőképességű.
A télállóságát a talaj tulajdonsága és az növény elhelyezkedése dönti el.
Nevelését cserépben végezzük és kerüljük a túlöntözést. Vágjuk vissza újra és újra, tavasszal pedig egészen az elfásodott szárig. Hűvös, világos helyen teleltessük át.
Szaporítását dugványozással végezzük, mely tarthat tavasztól őszig.

Betakarítása

rozmaring2A virágait és egész hajtásait betakaríthatjuk. A rozmaring étvágygerjesztő, vérkeringést javító, görcsoldó és ideg erősítő gyógynövény. Készíthetünk belőle rozmaringolajat, mely javítja a vérkeringést és értágító hatású, de mértékletesen használható, mivel bőrirritációt okozhat. Szép virágait használni tudjuk az ételek díszítésére is.

 

 

További rozmaring fajták

Fehér rozmaring: Sűrű levélzete szép kontrasztot alkot virágaival. Mínusz tíz fokig fagytűrő fajta. Az Arp’ rozmaring télálló fajta, mínusz húsz fokig tűri a fagyokat, melynek virágai világoskék színűek és leveleinek fenyőszerű aromájuk van.
A Foxitail’ dúsan kéken virágzik, levélzete is sűrű. Ez a fajta kiválóan alkalmas cserépben vagy dézsában történő nevelésre is. Enyhe az aromája és csak mérsékelten fagytűrő.
A Prostratus’ világoskék virágokat hoz, vékony ágaival csüngve vagy kúszva nő. Nagyon alkalmas cserépbe vagy dézsába. Növekedése igen laza, mínusz tíz fokig fagytűrő.
A Rex’ különösen bokros növekedésű világos kéken virágzó finom levélformájú rozmaring fajta. Mínusz tizenkét fokig bírja el a fagyokat.
A Salem’ szép, kék virágokat, valamint ragyogó zöld leveleket hoz, melynek csodás a Földközi-tenger vidékét idéző aromája van.

rozmaring3

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kínai hibiszkusz

A lándzsarózsa és a kínai hibiszkusz gondozása, virágzása

Következő cikk
kövér porcsin

A kövér porcsin gondozása, szaporítása és betakarítása

Kapcsolódó cikkek