Lándzsás útifű

A lándzsás útifű (Plantago lanceolata) termesztése, gondozása, betakarítása

landzsasA lándzsás útifű nevét először akkor hallottam, amikor kis unokám megbetegedett, és édesanyja gyógyszer helyett lándzsás úti füvet adott neki. Csodáltam, hogy milyen egyszerűen és gyorsan elmúlt a köhögés, kis unokám hamar meggyógyult.

A lándzsás útifű az útifűfélék (Plantaginaceae) családjába tartozó, eurázsiai elterjedésű évelő növény. Ez a leggyakoribb a húsz Kárpát-medencei útifűfaj közül.
Mezőkön, legelőkön, utak mentén, parlagon hagyott földeken, főleg síkságon él, de előfordul hegyvidéken is.

Rövid gyökértörzséből ered a sok rostszerű mellékgyökér. Tőrózsát alkotnak levelei, lándzsa alakúak, hegyesek, hosszúk. A levélszéle ép, vagy ritkán fogazott, a levéllemez kopasz, nyélbe keskenyedő. A hosszanti levélerek majdnem párhuzamosak egymással. A tőkocsány vagy a virágzati szár többszögletű, virágzáskor elérheti a negyven centiméter magasságot is.
A tőkocsány levéltelen végig kopasz.

A lándzsás útifű virágzása

landzsas3Virágai a tőlevélrózsa közepén fejlődő tőkocsány csúcsán állnak. A virágok fehérek, aprók, tömött hengeres füzérvirágzatot képeznek. A pártából a sárga porzók virágzáskor hosszan kiemelkednek. A lándzsás útifű virágai áprilistól augusztusig nyílnak.

A lándzsás útifű betakarítása

A lándzsás útifű termése fedeles toktermés. A növények ép, egészséges leveleit áprilistól augusztusig gyűjthetjük .

 

 

 

Felhasználása

A lándzsás útifű, bár sokoldalú gyógynövény, pollenje okozhat allergiát. Köhögési inger csillapítására, légúti hurutok esetén használják. Csökkenti a felső légutak, a torok gyulladását, tisztítja a légutakat. Immunerősítő hatása miatt daganatos betegségek elleni teakeverékek alkotóeleme.
Veszélytelen gyógynövény, a gyermekgyógyászatban is szívesen alkalmazzák.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
öntözés

Hogyan öntözzünk?

Következő cikk
kerekpár dekoracio

Romantikus kerti dekoráció: a kerékpár

Kapcsolódó cikkek