A macskagyökér (Valeriana) jellemzése és termesztése

A macskagyökér világszerte ismert növény, kettőszázötven faját ismerik. Európában húsz fajt tartanak számon, míg hazánkban mintegy négy fajával találkozhatunk. A Magyarországon ismertebb fajok, az orvosi macskagyökér, a kétlaki macskagyökér, a hármaslevelű macskagyökér és az ép levelű macskagyökér az ismert.

Már az ókori görögök idején is közkedvelt növényként tartották számon, mivel emésztés serkentő és fájdalomcsillapító hatást tulajdonítottak neki. A gyökér főzetét alkalmazták a tizenhetedik században is, köhögéscsillapításra, pestis ellen és különböző sebesülések gyógyítására. Nyugtató és feszültségoldó hatása napjainkban is ismert, számos gyógyszer alapanyagaként.

Macskára utaló nevét onnan kapta, hogy számunkra kifejezetten kellemetlen szaga ellenére nagyon vonzza a macskákat.

A macskagyökér jellemzése

A növény általában árnyas erdőkben, nyirkos rétek lápos részein fordul elő. Évelő magas, erősszárú, kellemetlen illatú növény, melynek levelei lándzsásak, durván fogazottak és párosan összetett levelek. A virágzat a szár tetején terül szét, erősen elágazik és nyáron virágzik. A virágok színe fehér vagy pirosló színű apró kis virágok. A macskagyökér gyökerét hasznosítják gyógyászati célokra, a gyökér és a gyökértörzs gyűjtését tavasztól őszig kell elvégezni.

Az orvosi macskagyökér (Valeriena officinalis)

Az orvosi macskagyökér lágyszárú, magasra növő évelő növény. Nyugat-Ázsia és Európa a megjelenési területe. A növény május és júniusban hozza virágait bogas virágzatokban. A virágok színe fehér vagy rózsaszínű. Gyöktörzsének átható illata igen erős, ami izgató hatással van a macskákra, amikor a macskák hozzá dörzsölődnek. Szívesen fogyasztják a növény gyökerét, melytől elkábulnak és függővé válnak. A magyar nevét is ebből következtetik.

A kétlaki macskagyökér (Valeriana dioica)

A mérsékelt éghajlatú területeken fordul elő, általában a láprétek növénye. Hazánkban a Mátrában találhatók állományai a kétlaki macskagyökérnek. Általában kétlaki növény, ami májusban virágzik, és hozza álernyős háromrészes kicsiny virágait. A virágok színe a fehértől a rózsaszínig változó, termése kaszattermés.

A hármaslevelű macskagyökér (Valeriana tripteris)

Alacsony évelő növény, húsztól hatvan centiméter magasságig, egyszerű tőlevelekkel. Szárlevelei szárnyasan összetetettek, a virágzat laza, végálló, sátorozó virágzat. Az apró tölcséres virágok először rózsaszínűek, majd később fehérre változnak.  Magashegyi faj, sziklai bükkösök, hársas berkenyések, erdei fenyvesek, szikla-és szurdokerdők növénye. Hazánk területén megtalálható a Bükkben, a Mátrában, a Kőszegi-hegységben és a Pilisben is.

Az  ép levelű macskagyökér (Valeriana simplicifolia)

Előfordulási helyei az ép levelű macskagyökérnek a láperdők. Hazánk területén a Cserhát, a Bükk és az Északi-középhegység. A Bükk hegységben ezt a fajt az utóbbi években fedezték fel. A növény szárlevele ép szélű vagy sekélyen fogas tagoltan ülő. a virágzás május és júniusban történik.

A macskagyökér felhasználása

A macskagyökér felhasználható külsőleg és belsőleg egyaránt. A macskagyökérből a gyógyszerkészítmények felhasználásán kívül készíthető tea, bor, aminek fogyasztása nyugtatóan hat a szervezetre. Szárított formában porrá törve alkalmazható kefirhez, joghurthoz, úgyis jól kifejti hatását.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A csipkerózsa (Rosa canina) jellemzése és felhasználása

Következő cikk

A lencse (Lens) jellemzése, termesztése és felhasználása

Kapcsolódó cikkek