bazsalikom

A bazsalikom (Ocium basilicum) gondozása, felhasználása, szaporítása, betegségei

A bazsalikom felhasználását tekintve rendkívül sokoldalúan alkalmazható ételek sokaságához, legyen az saláta vagy húsétel, érdemes tehát otthon is tartani belőle egy-két cseréppel.

Gondozása

Évelő növény, ha egyszer bazsalikomtövet ültettünk a kertünkbe, akkor gyakorlatilag kiirthatatlanná válik, érdemes tehát szaporodást korlátok között tartanunk. Ha cserépben neveljük, ilyen gondunk nem lesz. Illatos leveleivel még a legyeket is távol tarthatjuk lakásunktól, olajmirigyeinek illatát ugyanis nem kedvelik a legyek.

Fűszerkertünk alapnövénye kell, hogy legyen ez a sokoldalú növény, olyan helyre ültessük, ahol nincs nagyon hideg télen. A bazsalikom a sok esőt sem kedveli, egyébként meglehetősen igénytelen növény, a telet is könnyedén átvészeli. Szaporodása a tarackbúzához hasonlóan gyökerekkel történik, gyorsan szétszalad a kertben.

bazsalikomFrissen és szárítva is felhasználható az ételekhez, így egész évben alkalmazható. Dísznövényként is kedvelt, hiszen levelei mutatósak, világoszöldtől egészen a haragos zöldig találhatunk fajtákat. A legjobb elhelyezése a konyha közelében van, így könnyen csíphetünk belőle egy-egy levelet.

Nagyon sok fajtája létezik, van zöld levelű, törpebazsalikom vagy vöröses-lilás levelű bazsalikomfajta is. Mindegyik fajta jól tűri a visszavágást, ha virágzás után visszavágjuk, gyorsan megújul, és hajtásai szebbek, újabbak lesznek. Így bokrosabb is lesz, ami szebb külsőt kölcsönöz számára. Napos ablakban vagy déli-keleti fekvésű ablakban jól érzi magát, csakúgy, mint a konyhakertben.

Folyamatosan nedves földet igényel, nem kedveli a szárazságot, gondoskodjunk ezért számára mindig elegendő vízutánpótlásról.

Betegségei

Fagyérzékeny növény, de enyhébb teleken könnyedén átteleltethető odakint is, ha a levelek feketék, az viszont fagyásra utal. Ha télen meg is fagy, tavasszal tőről újra hajt.

Szaporítása

Általában magról szaporítják a bazsalikomot, de dugványozással is könnyedén szaporítható. A szaporítás legegyszerűbb módja, ha gyökeres hajtásokat választunk le az anyanövényről, és külön cserépbe ültetjük azokat. Hajtásokkal is szaporítható, ilyenkor az elültetett hajtásokat egy fóliával le kell takarni a gyökeresedésig, hogy a földje mindig nedves maradjon.

A magról történő szaporításkor a magokat a föld tetejére szórjuk, és vékony réteg földdel vagy homokkal betakarjuk. Ha kicsíráztak a magok, és elég nagyok, akkor átültethetjük őket tápanyagdús virágföldbe.

bazsalikom

Felhasználása

Ha szárítani szeretnénk bazsalikomot, akkor virágzás előtt vágjuk le a hajtáscsúcsokat, összekötve akasszuk fel őket szellős, hűvös helyre. Még így is sokat fog veszíteni aromájából, néha még az íze is megváltozik ilyenkor.

Ma elsősorban fűszernövényként ismeretes, korábban még frissítő italokat is készítettek a magjából. A legjobb, ha az ételek ízesítésére friss, fiatal hajtásokat használunk, elsősorban paradicsomos ételek, húsok ízesítője.

Total
9
Shares
3 hozzászólás
  1. A cikkben azt írják évelő, másutt azt írják a bazsalikom egynyári növény?
    Most mi az igazság?

  2. Szerintem nem évelő, nemcsak fagyérzékeny, de a hideget sem bírja. Neem minden évben újra kell vetni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
cikász

A Cikász pálma (Cycas revoluta) gondozása, betegségei, szaporítása

Következő cikk
páfrány

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) gondozása, szaporítása, betegségei

Kapcsolódó cikkek