szarkaláb

A szarkaláb (Consolida) ültetése és gondozása

Amikor a szarkalábról beszélünk, vagy valahol hallok róla, nekem csak a mezei szarkaláb jut eszembe, amit még gyerekkoromból ismerek. A búzatáblák szélein, árokpartokon, és mivel akkor még nem aszfalt utak szőtték be a kis falvak utcáikat, az út mellett is megtalálható volt a szarkaláb. Szép kis csokrokat kötöttünk belőle, de szépen mutatott a többi mezei virág közé rakva is. Találkozhatunk a szarkaláb nevével, nagyon sok népdalban, nótában megénekelve is. Az Eurázsiában őshonos egynyári virág az egész világon elterjedt dísznövény. Napjainkban már sokféle szarkaláb megtalálható a kertekben, mivel népszerű kedves növény.

A szarkaláb-fajták a boglárkafélék családjához, a Consolida nemzetséghez tartoznak. Megtalálható közöttük a Keleti szarkaláb (Consolida orientalis), a Mezei szarkaláb (Consolida regalis), a Kerti szarkaláb (Consolida ajacis) és az Évelő szarkaláb. Ezeknek a növényeknek nem csak a neve hasonlít egymáshoz, de a kinézetükben is hasonlóak.

A szarkaláb jellemzése

Felálló szárú, erős karógyökerű növények. Erősen bokros növekedésű a vetési szarkaláb, mely húsz-hatvan centiméter magas. A keleti szarkaláb magasabb termetű, melynek szára kevésbé elágazó. A vetési szarkaláb enyhén szőrözött vagy kopasz, ellentétben a keleti szarkalábbal, mely sűrű szőrzettől bársonyos. A virágok rendszerint kékek, illetve bíborszínűek, ritkán fehérek vagy rózsaszínűek. A virágzás májustól júliusig tart, de a sarjak még szeptemberig virágozhatnak. Gyógyhatásukat nézve, enyhe vérnyomáscsökkentő, fertőtlenítő és vizelethajtó hatásúak.

A kerti (Consolida ajacis) szarkaláb vetése és gondozása

A kerti szarkaláb szára magas hatvan-nyolcvan centiméter, melyen osztott levelekkel borított hajtásain laza fürtökben állnak jellegzetes sarkantyús virágai. A virágok május közepétől a nyár közepéig nyílnak, sokféle színben. Megtaláljuk közöttük a lila, a rózsaszín, a kék, egyszerű és telt virágú hibrideket.

Ha palántavetéssel akarjuk kezdeni a szarkaláb vetését, a kiültetés előtt hat-nyolc héttel kezdjük el magvetést. A palántaneveléshez körülbelül tizenkét fokos átlaghőmérsékletre van szükség.

A szarkaláb kiültetése napos helyre, kissé meszes jó vízelvezetésű talajba történjen. Forró száraz idő esetén öntözésre van szüksége a növénynek, nem jól tűri a forróságot. A magasabb szárú fajták esetében szükség lehet támasztékra is, ilyenkor rakjunk karót a növény mellé. A szarkaláb alkalmas szegélynövénynek, háttérnövénynek, de önmagában ültetve is szépen érvényesül a kertben. Ha szeretnénk, hogy a növénynek másodvirágzása is legyen, az elvirágzás után vágjuk vissza a növényt húsz-harminc centiméteren és lássuk el gazdagon tápanyaggal.

A kerti szarkaláb vágott virágnak is alkalmas, csokorba kötve jól alkalmazható. Kártevői lehetnek a kerti szarkalábnak a csigák, illetve lisztharmatra lehet érzékeny.

A keleti (Consolda orientalis) és mezei szarkaláb (Consolida regalis) mint gyógynövény

A növényeket már az ókorban sebgyógyítására, vérzés csillapítására használták. Mindkét faj gyomosít, de csak ha ott fordulnak elő, ahol nem kívánatos növények. Virágzatuk gyűjthető gyógynövény, napjainkban elterjedtebb a keleti szarkaláb gyűjtése. A népgyógyászat a szarkalábat széles körben alkalmazta külső és belső felhasználásra is. Napjainkban a virágzatot gyűjtik, melynek hatóanyagai a homeopátiás készítmények alkotó része. A virágzat házi felhasználása nem javasolt.

 

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
porehagyma

A póréhagyma (Allium porrum) jellemzése, termesztése és gondozása

Következő cikk
mandula

A mandulafa (Prunus dulcis) ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek