rákvirág

A rákvirág (Aglaonema) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Jó hír a sötét lakások tulajdonosainak: a rákvirág az ő viráguk! Ugyan a rákvirág is a napos helyeket kedveli inkább, de elviseli a félárnyékos, árnyékos helyeket, így egy sötét szobában vagy sarokban is megfelelő helye lehet.

A rákvirág jellemzői

rákvirágA rákvirág (Aglaonema) Délkelet-Ázsiából származik, eredeti élőhelyén trópusi esőerdőkben él. Levelei hosszúkás alakúak, sokféle színben és változatban létezik, vannak egyszínű és mintás változatai. A rákvirág jól érzi magát a sötétebb zugokban is, ám ilyenkor a levelek mintázata elhalványul vagy el is tűnik. Ha mintás levelű változattal rendelkezünk, akkor annak cserepét állítsuk jól megvilágított, napos helyre!

A rákvirág a kontyvirágfélék családjába tartozik, rizómás növény, torzsavirágzatot nevel, melyből egy piros bogyótermés fejlődik ki. Ideális körülmények között egyes változatai az 1 méter magasságot is elérhetik. Alkalmas a hidrokultúrás termesztésre is.

A rákvirág gondozása

Fényigénye nem túl nagy, ezért bármely helyiségben tartható. Mint minden szobanövény, a rákvirág is jobban kedveli a napos helyeket, de a sötétebb sarkokban is jól érzi magát. Ha mintás leveleit a jövőben is élvezni szeretnénk, akkor cserepét állítsuk napos helyre, de ne közvetlen napfényre, mert ott a levelei megéghetnek. Nem tűri viszont a huzatos helyeket, erre ügyeljünk, amikor a lakásban helyet keresünk a növénynek.

rákvirágTrópusi növény lévén a meleg, párás, tápanyagban gazdag körülményeket kedveli. A legoptimálisabb hőmérséklet számára a 18-25 C fok, és télen se tartsuk 15-17 C foknál hidegebb körülmények között.

Rendszeresen, hetente öntözzük, lágy, langyos vízzel, ne hagyjuk, hogy földje két öntözés között kiszáradjon. Rendszeresen párásítsunk körülötte, mert kedveli a párás környezetet. Emiatt állítsuk cserepét kavicsokra, és azokat tartsuk nedvesen. A vízpermet hatására barnás foltosodás jelenhet meg a leveleken, ezzel legyünk óvatosak!

Nyáron kéthetente tápoldatozzuk, télen nem szükséges vagy csak nagyon ritkán.

Az átültetés tavasszal esedékes, ám nem igényli minden évben, az idősebb növényeket két-háromévente is elegendő átültetni, a fiatalabbakat évente. A legideálisabb számára a B típusú virágföld és jól mutat laposabb ültetőedényben.

 A rákvirág szaporítása

Legegyszerűbben átültetéskor, tőosztással szaporítható, a fiatalabb sarjhajtásokat válasszuk le az anyanövényről, és ültessük külön cserépbe!

Lehetőség van fejdugványozással is szaporítani, ezeket leválasztás után állítsuk vízbe. 5-6 hét alatt gyökeresednek meg annyira, hogy elültethetők.

JÓ TUDNI! A rákvirág –  néhány más növényhez hasonlóan – hozzájárul a helyiségek levegőjének megtisztításához, jelentősen csökkenti a levegőben lévő benzol mennyiségét!

A rákvirág betegségei és kártevői

A túlzott fényhiány vagy az erős fény a leveleken világosbarna foltokat okozhat, ekkor állítsuk a cserepét más helyre.

Kártevői a pajzstetvek és a takácsatkák lehetnek, ám ezek pusztításától nem kell túl gyakran tartanunk, elsősorban akkor támadják meg a növényt, ha túl száraz a levegő.

JÓ TUDNI! A növény nedve bőrirritációt okozhat, ám ez hamar elmúlik! Fogyasztani tilos, a növény minden része mérgező!


Total
5
Shares
1 hozzászólás
  1. Egy darab RÁKVIRÁGOT kaptam, vízbe tettem és egy hónap elteltével sem gyökeredzett ki.
    Kérdésem a következő ha valaki tudna nekem segíteni hol hibáztam, hogy nemjött ki a gyökere.
    Elöre is köszönöm a segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
dracéna

A dracéna, sárkányfa (Dracaena) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Következő cikk
kertlátogatás biciklivel

Járd be kerékpárral a magyarországi nyitott kerteket!

Kapcsolódó cikkek