krizantém

A krizantém (Chrysanthemum indicum) gondozása, szaporítása, betegségei, teleltetése

Ősszel, a Mindenszentek és Halottak Napja környékén sok helyen találkozhatunk a cserepes krizantémmal, mely nem csak kerti dísznövényként, hanem cserepes növényként is megállja a helyét.

Gondozása

krizantémBármilyen növényről legyen is szó, mindig abból induljunk ki, hogy a világnak melyik részén őshonos, honos a növény. Ha ebből indulunk ki, nagyot nem tévedhetünk a gondozást illetően, hiszen ha az eredeti élőhelyéhez hasonló környezetet biztosítunk számukra, akkor minden bizonnyal jól fogják magukat érezni nálunk.

A krizantémok őshazája Ázsia, és a cserepes krizantémok ugyanazok a fajták, mint amit a kertben is termesztünk, igényeit illetően tehát nincs különbség közöttük. A krizantém a fészekvirágzatúak családjába tartozik, közeli rokonai a margaréta, a gilisztaűző varádics, melyek szintén évelők, és az egynyáriak közül pedig az őszi margitvirág és az aranyvirág állnak vele közeli rokonságban.

Kínában és Japánban már nagyon régóta termesztik a krizantémot, és ezek a népek próbálkoztak először a keresztezésükkel, illetve a fajták nemesítésével. Japánban olyannyira nagy tiszteletnek örvend az ott kiku-nak nevezett növény, hogy még a császári címerben is ez látható, sőt érdemrendnek is adta a nevét.

Európába egészen későn, a 17. században került, majd újabb száz évre eltűnt. Végül a franciák ismertették meg a szélesebb közönséggel, és ekkortól kezdték meg európai termesztését. A sikere azóta töretlen, ma már mintegy 5.000 fajtáját ismerjük a sorozatos keresztezéseknek köszönhetően.

Cserepes krizantém vásárlásánál törekedjünk rá, hogy üde, zöld, bokros, sok bimbóval teli növényt vásároljunk. A virágzás után sokszor végzik ezek a növények a komposztálóban, mivel a speciális fénykezelés miatt csak kevés eséllyel virágoznak újra.

krizantém3

Növekedését tekintve számolnunk kell vele, hogy a vásárolt nagyságnál nem fog nagyobbra nőni, ez a növekedési hormonokkal való kezelés miatt van.

Cserepét állítsuk világos helyre, de érje a tűző nap. Ha hűvös, világos helyre tesszük, akkor tovább gyönyörködhetünk a virágaiban. Teleltetése 4-6°C-os helyen történjen.

Vízigénye: csak mérsékelten öntözzük, heti egyszer, de földje soha ne száradjon ki. Átültetésre csak tavasszal van szüksége, ekkor a visszavágást bokrosabb növekedéssel hálálja meg.

Virágzása

Tudnunk kell, hogy azok a példányok, melyeket a kertészetek és virágüzletek árulnak, speciális fénykezelést kaptak, emiatt ontják a virágaikat, így hasonló virágözönre otthon csak kis eséllyel számíthatunk a későbbi években.

Szaporítása

Szaporítását dugványozással kísérelhetjük meg, tavasszal vágjunk a növényről 10 cm-es dugványokat, és ültessük őket jó vízáteresztő képességű földbe. Takarjuk le őket műanyag zacskóval. Amikor a dugványok meggyökeresedtek, külön ültethetjük őket.

Betegségei

krizantém2A takácsatkák gyakori kártevői ennek a növénynek, főleg, ha szobában tartjuk őket. Hatásos lehet ellenük a spiritusz-szappan oldata, de ilyenkor a legjobb, ha kidobjuk a növényt, mielőtt a többi szobanövényünk is áldozatul esik.

A leveleken jelentkező sötét, rozsdaszínű foltok egy ritka, de ártalmas kártevő jelei, melyet nem lehet kikezelni, így a legjobb, ha elpusztítjuk a növényt.

Jelentkezhet még a krizantémoknál a fehér vagy szürke színű lisztszerű folt vagy lepedék a zöld leveleken, ami a meleg és száraz levegőjű helyiségekben tartott példányoknál gyakori. Ilyenkor mossuk le a növényt meleg vízzel, de virágzás után dobjuk el.

Total
9
Shares
1 hozzászólás
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Kerti ötletek az autógumik újrahasznosítására

Következő cikk
Ősszel érő gyümölcsök

Ősszel érő gyümölcsök és zöldségek

Kapcsolódó cikkek