A tarackoló kékgyökér (Ceratostigma plumbaginoides) származása, jellemzése és gondozása

Az őszi kertek szépségét sokáig megtarthatjuk, akkor is, amikor már az egy nyári virágok szirmai lehullottak, a díszcserjék, bokrok levelei lassanként elengedik ágaikat, a természet kezdi levetkőzni a nyár szépségeit. Ezt az őszi elmúlást kicsit késleltethetjük, ha kertünkbe az egész nyáron át szinte láthatatlan és jelentéktelennek tűnő kékgyökér cserjét ültetünk.

A kékgyökér származása és jellemzése

Általában a kékgyökerek a Ceratostigma nemzetségfajai kékvirágú cserjék. Örökzöld vagy fél örökzöld, ami gyökerével terjed, gyepszerűen.  Nem agresszíven terjedő növény. Formája lehet elterülő vagy felálló hajtású.  Napos félárnyékos helyekre ültethető, mely a virágait augusztustól októberig hozza, levélhónalji és végálló fejecskékkel. A kékgyökér termése toktermés. A kékgyökerek általában talajban nem válogatnak, inkább szárazabb legyen a talajuk, mint pangó vizes. Dús hajtatásra ösztönözhetjük gyakori visszametszéssel. Szaporítása történhet dugványozással, tőosztással vagy bujtással. Tavasszal a zölddugványozást, nyáron a félfás dugványozást kell elvégezni.

A tarackoló kékgyökér (Ceratostigma plumbaginoides) jellemzése

Hazánkban az egyik legelterjedtebb fajta, az ólomvirágfélék családjába tartozik és Nyugat-Kína a származási területe. Nem igényes a gondozásra, napos vagy félárnyékos helyet és az átlagosnál kevesebb öntözést igényel. Árnyékos helyen nem érvényesül kellőképpen, kevesebbet virágzik és felnyúlik. Megfelel számára a kissé agyagos talaj is, talajban nem válogatós. Arra ügyelni kell, hogy a talaj a vizet jól vezesse, mert a pangó víz árt a növénynek. A tarackoló kékgyökér lombozata ősszel bronzszínűre változik. Ősszel virulnak kobaltkék virágai is, melyek szép összhangot teremtenek a növény lombjának színével. Betegségek közül a lisztharmat jelenthet veszélyt számára. Télire takarjuk be, nem lesz hálátlan. Az elfagyott hajtásokat tavasszal távolítsuk el.

A tarackoló kékgyökér nagyon ajánlott az őszi színes kertek kedvelőinek, mivel kitűnően használható talajtakarásra, szegélynek, sziklakerti növénynek. Szépen mutat utak, lépcsők mellé ültetve is. Még a bokrok alatt is jól érvényesül.

A kínai ólomvirág (Ceratostigma willmottianum) jellemzése

A Nyugat-Szecsuánból származó kínai ólomvirág nincs rokonságban a tarackoló kékgyökérrel. Cserjék társaságában ültetve inkább elterülő, akár egy méter magasságot is elérő cserje. A növény fiatal hajtásai vöröses barnák, melyről később a vöröses árnyalat elmúlik.

 A burmai ólomvirág (Ceratostigma griffithii) jellemzése

A nemzetség harmadik fajaként tartják számon a burmai ólomvirágot. Fél örökzöld cserje, ami kilencven centiméternél nem magasabb. Rendkívül mutatósak kékszínű virágai, különösen akkor, amikor már az őszi levél-és szárszíneződés is megkezdődik. Késő nyártól késő őszig virágzik. A növény jól szaporítható bujtással.

Total
22
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A léggömbvirág (Platycodon grandiflorus) jellemzése és gondozása

Következő cikk

A rózsás meténg vagy rózsameténg (Catharanthus roseus) származása, jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek