A léggömbvirág (Platycodon grandiflorus) jellemzése és gondozása

Egy Kelet-Ázsiában őshonos növényfaj a harangvirágfélék családjához tartozó léggömbvirág. Hazánkban kerti dísznövényként tartjuk számon és ismerjük. Nálunk nevezik még hírharangnak, ballonnövénynek is. Neveit valószínűleg felfúvódott virágbimbójáról kapta.

A léggömbvirág  (Platycodon  grandiflorus)  jellemzése

Húsos karógyökerű növény, melynek hajtásai felfelé törők, alapfajai negyventől hetven centiméter magasságig nőnek. Alacsony, tömött, bokros növekedésűek a Japán nemesítésű Astra sorozat ragjai. Tojásdad levelei fűrészes szélűek, színük sötétzöld. Gyakran megtámadják a csigák, mivel egyik kedvenc táplálékuk. A tőosztást nem bírja a gyökérzet, ezért átültetni és tőosztással szaporítani kevésbé lehet. Telelése visszahúzódva a talajba történik, csak késő tavasszal hajt ki. A hagyományos kínai gyógyászat gyakran drogként alkalmazza, mivel gyökerében sok az inulin.

Virágai kék, fehér, vagy rózsaszín színűek, melyeket nyáron a szárak végén és a felsőbb levelek hónaljában hozza. Magháza rekeszes, a magvakat március-április végén kell elvetni, vagy esetleg nyáron alapi dugványozással is szaporíthatjuk.

Melyek a léggömbvirág  (Platycodon  grandiflorus)  gyógyhatásai, felhasználási területei?

Gyakran találkozhatunk a hírharang nevével Kínában a  népdalok szövegében is, Japánban pedig az egyes klánok címerében is megtalálható.

Gyógyhatásai között említhetjük a vércukorszint csökkentő, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatást, de felhasználható gyomorfájdalom, asztma, hasmenés, álmatlanság, szülésutáni regeneráció kezelésére is. Gyógyító hatását leghamarabb Koreában ismerték fel, ott kezdtek vele először gyógyítani, a kínai orvoslásban később terjedt el.

A gyógyászati felhasználás mellett alkalmazza a konyhaművészet is, különösen a saláták készítésében foglal el jelentős szerepet. Magas kálcium, vas és szénhidrát tartalmú táplálék.  A gyökér tavasztól őszig gyűjthető, általában a három éves gyökeret szedik fel, melyet főzés előtt vízbe kell áztatni a kesernyés íz csökkentésének érdekében. Pirítva, fűszerezve, a hagyományos ecet, só, cukor, bors, ízesítéssel készíthető el.

A léggömbvirág fajtái

Magyarországon leginkább az Astra sorozat tagjai szerezhetőek be kertészetekben és virágüzletekben.

Ritkán fehérvirágú változat a kék virágú Platycodon grandiflorum var. mariesii. Törpe növekedése van a kék virágú Platycodon grandiflorum var.apoyama fajtának. Tizenöt-húsz centiméter magas virágokat hoz az Astra Blue’, ’Astra White’, ’Astra Pink’ fajta léggömbvirág.

Kétkörös virágtakarójú fajta a: ’Semi-Double Lavender’, ’Semi-Double Blue’, ’Semi-Double White’, ’Double Blue’, ’Double Pink’; Hakone sorozatban: ’Blue’, ’White’ .

Magasabb növekedésű fajták : ’Alba’ (szimpla virágú, 60-90cm magas, fehér vagy krém fehér színű), ’Fuji Blue’, ’Fuji Pink’, ’Fuji White’, ’Komachi’ (kék virágú).

Total
3
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A kecskerágó (Euonymus) származása, jellemzése és gondozása

Következő cikk

A tarackoló kékgyökér (Ceratostigma plumbaginoides) származása, jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek