A szalmarózsa (Helipterum) gondozása, szárítása és betegségei

Lassan elérkezik a nyár utolsó szakasza, a virágok is elfáradnak, megkezdődnek az őszi betakarítások. Ideje lesz gondoskodni arról, hogy télen is oda varázsoljuk lakásunk szegleteibe a nyár örömeit, szépségeit. Egyik ilyen lehetőség lehet a száraz virágok, szedése, szárítása, elrakása.

Ha vásároltunk már száraz virág csokrot, akkor biztosan találkoztunk a Helipterummal. Megtalálható szinte minden csokorban vagy koszorúban mivel könnyen beszerezhető, egyszerűen kezelhető és nagyon jól szárítható. A száraz virágcsokor évekig eltartható, eláll a szobában, legfeljebb az egyetlen, ami nem tesz jót neki és bármelyik száraz virágnak: a por. Ezt azonban hajszárítóval könnyen orvosolhatjuk.

A Helipterumnak hatvan különböző faja él Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában. Hazánkban csak három faját ismerjük, és mindháromról tudni kell, hogy egynyári növény.

helipterum3

A Helipterum gondozása

Ez az egyik legszebb és legismertebb száraz virág, bár frissen is nagyon mutatós, akár ládában, akár cserépben a balkonon, de virágágyásba ültetve is.

Az egynyári növények általában harminc-hatvan centiméter magasak, a nyár közepétől hozzák virágaikat és egészen őszig gazdagon virágoznak. Illata a virágoknak nincs.
Napfény igényes, sok napfényre van szükségük, annál is inkább mert árnyékban kevés virágot hoznak. Nálunk a klíma megfelelő a száraz virág nevelésére.

helipterum

A kertben csak a hosszabb száraz, csapadékhiányos időszakban kell öntözni. A balkonon nevelt növényeket azonban trágyázzuk sűrűbben, és igény szerint öntözzük.
A növénynek egyébként nincsenek különösebb igényei, minden tápanyagban gazdag földben megél.
Visszavágni nem szükséges, szaporítása minden évben magról történik.

Hogyan szárítsuk a Helipterumot?

Nagyon fontos a virág szárításánál, hogy a szedése megfelelő időben történjen. Legmegfelelőbb akkor szedni, amikor már bimbós a növény, de a virágok még nem nyíltak ki. A virágnyitás pillanatában levágott virágoknak a legszebb a formájuk, legszebb a színük és mindkettő megmarad a szárítás után is.

Amikor levágjuk a virágokat, kössük kis csokorba és fejjel lefelé akasszuk fel egy száraz, meleg és árnyékos helyre. Néhány hétig maradjon így felakasztva, mielőtt felhasználjuk őket.
Egyetlen dolog, amitől óvni kell a növényt, az a nedves föld. Ha cserépben tartjuk a növényt, figyeljünk arra, hogy a két locsolás között a föld legyen száraz.

helipterum2

A Helipterum betegségei

A Helipterum általában ellenálló növény és csak nagyon ritkán betegszik meg, de néha megtámadhatják kártevők is.
A levéltetvek általában közvetlenül a virágok alatt, vagy a levélhónaljakban találhatók, de ezek erős vízsugarakkal eltávolíthatóak. Ha nagy a vész, akkor kémiai anyagokkal is kezelhetők, de ezt lehetőleg kerüljük.
A tajtékos kabócák a ritka és viszonylag ártalmatlan rovarok közé tartoznak. Lárváik a száron helyezkednek el, a levélhónaljakban a habpelyhek alá rejtőzve.
A hajtásokat és a leveleket szívják, és kis fehér foltokat okoznak.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kerti táblák

Bemutatótáblák a kertben: hogyan nyomtassunk időjárásálló táblákat kültérre

Következő cikk
kert könyv

Kertészkedjünk könyvből!

Kapcsolódó cikkek