kert könyv

Kertészkedjünk könyvből!

A boltok polcai tele vannak izgalmasabbnál izgalmasabb kertészeti könyvekkel. A könyvek gyönyörű képeikkel csábítanak arra, hogy akár a tél közepén is kimenjünk kertészkedni. Összeszedtem az én kedvenc könyveimet.

Biogazda 1-2. – egy kis nosztalgia

Az első könyv, amit megemlítenék a Biogazda 1-2. Ez a könyvsorozat nem mai darab, még akkoriban született, amikor a biogazdálkodásról csak szűk szubkultúrák köreiben lehetett hallani Magyarországon. Én ezen a könyvön keresztül ismerkedtem meg a témával mélyebben és talán ezért is vagyok elfogult az irányába.

Ma már nemigazán lehet kapni, de az interneten elolvasható, és könyvtárból is kölcsönözhető. A könyv valójában két könyv, az egyik inkább az alapokkal foglalkozik, míg a másik a szántóföldi biotermelésel. Ez talán nem tűnik érdekesnek egy hobbikertész számára, de aki ismeri a hazai mezőgazdaság jellegét, annak csak ajánlani tudom. Így is lehetne csinálni…

Zöldségtermesztők kézikönyve

Ez is egy személyes emlék miatt került be az ajánlásba. A könyv maga 1989-ben került kiadásra magyar szerző tollából. Bio-szemléletet csak nyomokban tartalmaz, mégis hiánypótló mű, már csak terjedelme miatt is. A könyv több mint 700 oldalon keresztül mutatja be az egyes zöldségfajtákat, és ez az a fajta alaposság, ami a legtöbb mai színes könyvből hiányzik.

Ha bármi kérdésünk lenne egy-egy zöldség kapcsán szinte biztos, hogy ebben a könyvben valamiféle választ találunk rá. A biogazdálkodás elveinek elsajátítására a könyv nem alkalmas, de egy-egy növény alapos megismerésére annál inkább. Akinek a kert nem csak fellángoló hobbi, hanem hosszan tartó szerelem, annak tudom ajánlani ezt a régi magyar könyvet, ami ma már sajnos csak antikváriumban kapható.

Biokert – az öngyógyító vegyeskert

Ez a 100 oldalas könyve, már igazi mai könyv. A német biogazdálkodás népszerűsítő irodalom egyik remekműve. A könyv szép képekkel, sok praktikus tanáccsal vezet végig a vegyeskertek előnyein. Ha nem akarunk 100 oldalakt végigböngészni, de szeretnénk megismerkedni a biokertészet alapjaival és ami még fontosabb kedvet szeretnénk hozzá kapni, akkor ez a könyv tökéletes kezdetnek. Sőt akár ismerőseinknek is ajándékozhatunk belőle, mivel valóban olvasmányos, szép kis könyvről van szó.

Természetesen lehetne még rengetegen felsorolni, sőt a fentiek mellett rengeteg olyan kiadvány jelent meg, amely talán túlhaladja az én kedvenc kertészeti könyveim színvonalát. De azt gondolom mindenkinek megvannak a személyes kedvencei, amelyek elindították egy úton, vagy éppen az első sikereit köszönheti nekik.

A fenti három könyv az én személyes kedvencem, de örömmel veszem ha te is megosztod kedvenc kertészeti témájú könyveidet, akár itt, akár a Facebokon!

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A szalmarózsa (Helipterum) gondozása, szárítása és betegségei

Következő cikk
gloxínia

A gloxínia (csuporka) jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, virágzása

Kapcsolódó cikkek