gereblye

Talajelőkészítés zöldségpalántákhoz

A talajelőkészítés kulcsfontosságú művelet az ültetés előtt. Ez a folyamat alapozza meg, hogy egész szezon folyamán szépen fejlődjenek a zöldségeink, terméseik egészségesek és nagyok legyenek. Azért is fontos odaadással elvégezni, mert amikor már a palánták a kertben vannak, nem tudunk tőlük változtatni a talaj szerkezetén, porhanyósságán.

Miért fontos a tavaszi talajelőkészítés?

A talajelőkészítés legfontosabb célja a kedvező talajszerkezet kialakítása, és a talajban lévő víz megőrzése. Ilyenkor eltávolítjuk a gyomnövényeket is és az esetlegesen télen le nem bomlott növénymaradványokat.

Nagyon sok tápanyagot merítenek a növények a lebomló maradványokból. Amennyiben lehetőségünk van, ősszel érdemes megtrágyázni a földet, és forgatással belekeverni a talajba azt. A tél folyamán a mikroorganizmusok dolgoznak, és tavaszra egy lazább, humuszban és tápanyagban gazdag talaj áll a rendelkezésünkre. Tökéletesek erre a célra a ló és szarvasmarha trágyák. Ha nincs lehetőségünk trágyázni, de komposztunk van, akkor ezt az anyagot is használhatjuk tápanyagpótlásra.

Kevés komposzt esetén elégséges csupán tavasszal a palánták ültetőgödrébe tenni a tápanyagforrást. Ennek a menete az, hogy az ültetőgödör legaljára kerül a komposzt, rá néhány centiméter föld, majd bele a palánta. Azáltal, hogy a tápanyag lejjebb van, késztetve van a növényünk, hogy gyökereit mélyebbre növessze, és ott nem csak több tápanyag, de több víz is van a talajban, tehát jobban elviseli a nyári szárazságot.

Tavasszal, amikor kienged a föld, és kiszárad annyira, hogy rámehessünk, már készíthetjük is elő az ültetésre. Ekkorra már a trágya lebomlott, a téli fagy elaprózta az ásáskor keletkezett nagy rögöket, hantokat. Nagyon jó szolgálatot tud tenni nekünk a rotációs kapa. Vele jelentősen lerövidül a tavaszi talajlazítás, keverés, porhanyítás. A rotációs kapa nem egységes mélységben lazítja a talajt. Ott, ahol a kések forognak, jóval mélyebben, ahol a hajtás lejut a késekhez, kevésbé végez mély munkát, ezért érdemes többször átjárni a területet keresztben és hosszában is, hogy egyenletesen mély ültetőágyat készítsünk – olvashatjuk a jó tanácsot Megyeri Szabolcsnál.

Ásás és pihentetés

A rotációs kapa kézi megfelelője az ásó és a kapa. Ha nincs rotációs kapánk, ássuk fel a területet tavasszal, majd kapával vágjuk szét a hantokat, rögöket. Sokkal lassabb és verejtékesebb munka, de régen sem csinálták máshogy.

Amikor ezzel megvagyunk, hagyjuk egy kicsit pihenni a talajt. Hadd száradjon meg a felszíne, hogy rá tudjunk menni a lehető legkevesebb taposással. Ezalatt az idő alatt kicsit ülepszik is. A következő munkafolyamat a felszín elgereblyézése. A cél, hogy sima, egyenletes, rögöktől mentes felületet alakítsunk ki. Oda-vissza simogató mozdulatot kell tennünk a gereblyével. Nem kell a fogait belenyomni a talajba, elég csak a felszínen mozgatni. A mélyebb részeket fel kell tölteni, a durvább rögöket le kell húzni a tábla szélére.

Gereblyével távolítjuk el a le nem bomlott növénymaradványokat is, ilyen például a kukoricaszár, vagy a kukorica torzsája. Ezeknek gyakran több időre van szüksége a lebomláshoz.

Amennyiben köves a talajunk, érdemes a felszínről összegyűjtenünk őket, mert nehezítik a talajmunkákat. Ha minden évben összeszedjük a felszínre bukkanó köveket, kavicsokat, idővel szép tiszta kertünk lesz.

Jöhet a tervezés!

Amikor mindezen munkákkal megvagyunk, jöhet a tervezés, hogy mit, hova ültessük. A tökfélék igénylik a legnagyobb területet, négyzetméterenként csupán egy palántát ültessünk. Az uborkából létezik fekvő és kordonos is. Ez a tulajdonság fajtafüggő, ezért a lehetőségeinkhez képest válasszuk meg azt. Paprikát, paradicsomot a legnaposabb, legmelegebb kertrészbe ültessünk, figyeljünk rá, hogy más növények, például a magasra növő kukorica ne tartson árnyékot nekik. A brokkoli, karalábé, karfiol és káposztafélék nem kimondottan igényesek, rájuk nem kell olyan nagy figyelmet szentelni. Vízigényes kultúrák, a szezon folyamán bőségesen öntözzük őket.

Most még tél van, de hamarosan itt az ideje a kerti munkáknak, addig is rendbe lehet hozni a szerszámokat, fel lehet őket készíteni a következő szezonra, valamint a tervezgetést is el lehet kezdeni a meleg szobában.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A madársóska jellemzése, egyes madársóska fajták

Következő cikk
kert öntözés

Az öntözéshez a reggeli vagy az esti órák az ideálisak?

Kapcsolódó cikkek