kút a kertben

Víz a kertben: a fúrt kútvíz, csapvíz, vagy tisztított víz – a nagy vízválasztó

Számos kutatásnak hála, ma már tudatosan figyelemmel kísérhetjük, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe. Az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen részévé vált mind a rendszeres testmozgás, mind a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagbevitel. De kellő hangsúlyt fektetünk-e a folyadékfogyasztásra, a folyadék minőségére?

Ha rendelkezünk saját kerttel, nem lehet idegen az a gondolat, miszerint csak abban bízunk, ami kertünkben terem. Így vagyunk a szép kövér paradicsommal, a friss borsóval, és az a vágott virág a legszebb, ami a kertből származik. Nézzük, mi a helyzet a fúrt kútvízzel, amire számos tulajdonos esküszik.

Ahogy a neve is mondja, a fúrt kút fúrás útján készül egy erre a célra használatos berendezéssel. A kút mélységének meghatározása attól függ, milyen célunk van az így megszerzett vízzel. Ha nem túl mély a kút (2-5 m), a felsőbb talajrétegekből talajvizet nyerhetünk, ám ami számunkra érdekesebb, az a mélyebb rétegekben előforduló (30-150 m), akár fogyasztásra is alkalmas rétegvíz. Előnye többek között a fúrt kútnak, hogy saját vízzel rendelkezünk, így a kiépítés árán túl csak igen csekély költségekkel kell számolnunk, ami felhasználástól függően 1-3 év alatt megtérül. Ha így jutunk hozzá ivóvizünkhöz, az előnyök mellett számba kell vennünk az esetleges hátrányokat is. Mivel a kút nem része a vízhálózatnak, így magunknak kell gondoskodnunk mind a rendszeres tisztításáról, mind az ivóvíz minőségének ellenőrzéséről. A fúrt kútvíz gyakran túl magas nitrát tartalommal rendelkezik (>50 mg), emellett az arzén, a vas, a bór és a nitrit is előfordulhat benne magasabb arányban a megengedettnél. Az ilyen víz nem alkalmas fogyasztásra sem a várandós anyukának, sem csecsemőknek, de az egészséges felnőtt számára sem egészséges. Mivel a forralás csak a baktériumokat pusztítja el, gondoskodjunk az így szerzett víz egyéb összetevőinek rendszeres ellenőrzéséről is!

A fúrt kútvízzel ellentétben a csapvíz minőségének ellenőrzéséről a közüzemi vízhálózat üzemeltetője gondoskodik. Szerencsés helyzetben vagyunk itt Magyarországon, ugyanis a csapból folyó vizek 80%-a országszerte a föld mélyéből nyert, jó minőségű rétegvíz, amely különböző tisztítási eljárásoknak köszönhetően biztonságosan fogyasztható bárki számára. Az oldott ásványi anyag tartalma is megfelelő, gyakran nagyobb mennyiség található benne, mint egyes bolti ásványvizekben. E tekintetből a legjobb minőségű vezetékes víz a Bakonyban, Fejér megyében, Miskolc környékén és Zalaegerszeg területén található. További előnye, hogy bármikor egyszerűen hozzájuthatunk, nem igényel különösebb előkészületet a beszerzése vagy előállítása. Ezzel szemben hátránya lehet, hogy van, aki egyszerűen nem szereti a csapvíz helyenként jellegzetes ízét, illetve hosszú távon nagyobb költségekkel kell számolnunk, mint a fúrt kútvíz esetében.

A tisztított vizet nyerhetünk egy erre alkalmas berendezés használatával, illetve készíthetünk házilag is, vagy vásárolhatunk cégektől is. A tisztított víz fogyasztásáról igencsak megoszlanak a vélemények, egyesek azt állítják, sokkal jobb és egészségesebb ilyen vizet fogyasztani, mások nem látják a különbséget az egyszerű csapvíz vagy ásványvíz és a tisztított víz élettani hatásai között. A tisztított, oxigénnel dúsított víz fogyasztásának előnye lehet, hogy valóban tiszta, mentes a szennyeződések jelentős részétől, így tényleg kizárólag tisztító hatását élvezhetjük. Hátránya, hogy tápanyagokban igen szegény, így azokat feltétlenül pótolnunk kell kiegyensúlyozott táplálkozásunkkal.

A fentiek mérlegelése után már eldönthetjük, hogy milyen fajta víz felel meg legjobban elvárásainknak és elveinknek. Bármelyik utat is választjuk, tartsuk szem előtt, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
árnyékolás

Védjük növényeinket a forróságtól!

Következő cikk
kerti táblák

Bemutatótáblák a kertben: hogyan nyomtassunk időjárásálló táblákat kültérre

Kapcsolódó cikkek