metélőhagyma

Konyhakerti növények a háztartásban

A konyhakerti növényekkel benépesíthetjük a kerteket, az erkélyeket és még a teraszainkat is. Ezek a sokoldalú kedvencek nem igényelnek különösebb gondozást, cserépben és dézsában is nevelhetjük őket.
A konyhakerti növények azonban még rendelkeznek olyan tudással amivel más növénytársaik nem: illatukkal és aromájukkal sok ételt tesznek ízletesebbé.

Metélőhagyma

metélőVastag zöld, csőszerű szárakat képez a metélőhagyma (Allium schoenoprasum), melyek csomóban nőnek. Mélyrétegű talajban fejlődik jól, többéves fagytűrő növény. Virágai lila színűek és félgömb alakúak.
A világos helyet kedveli és a nedves , mésztartalmú és tápanyagban gazdag talaj az optimális számára.
Két három évente tőosztással kell fiatalítani, talaját tartsuk jó nedvesen és tápoldatozzuk rendszeresen.
Szaporítását magvetéssel végezhetjük és egész évben gyökérlabda osztásával. A szárakat áprilistól egészen szeptemberig szedhetjük.
A metélőhagymának étvágygerjesztő, vízhajtó és emésztést serkentő hatása van. Frissen fogyasztva nagyon sok C-vitamint tartalmaz.

Metélőzeller

metélő2A metélőzeller (Apium graveolens var. secalinum) egy felfelé törő, bokrosan növő egy vagy kétéves növény, melynek levelei zöldek és húsosak. Ez a zeller nem képez gumókat, kifejezetten csak a leveleit használhatók.
A tápanyagban gazdag és nedves talajt kedveli. Fontos hogy a talaj hamar átmelegedjen számára, ezért napos vagy félárnyékos helyre ültessük.
Ültetés után rendszeresen kell öntözni és tápoldatozni, ám vigyázni kell, mert érzékeny a korai fagyokra.
Márciustól magvetéssel , szaporíthatjuk közvetlenül az ágyásba ültetve, a magokat csak vékonyan fedjük be.
Virágzás előtt a friss levelek szedésével történik a betakarítása.
A zeller nagyon egészséges az emberi szervezet számára, mivel élénkíti a vérkeringést, segíti az anyagcserét és a gyomorsavképződést. Magas káliumtartalma miatt vízhajtó és élénkítő hatása is bizonyított.
Szára nyersen is ehető, levesek egytálételek, szószok, saláták kiváló ízesítője.

Zamatos turbolya

turbolyaA zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) egy egyéves növény, melynek a természetben történő gyűjtésével vigyázni kell, mivel könnyen összetéveszthető a mérgező bürökkel.
A turbolya virágai kora nyártól egészen őszig vonzzák a méheket bés más rovarokat. Az egész növénynek ánizs illata van. A zamatos turbolyát ablakpárkányon is lehet nevelni., mely ablak északra vagy keletre néző legyen.
Gondozását illetően,. Tartsuk egyenletesen nedves helyen és folyamatosan biztosítsuk a tápoldatozását.
Vetése tavasszal magvetéssel történik, a friss leveleket folyamatosan, tavasztól őszig (virágzás előtt) szedhetjük, de meg is lehet szárítani a növényt.
A zamatos turbolya leveleiből készült teának vértisztító hatása, méregtelenítő és vízhajtó hatása van.
A konyhában levesekbe, szószokhoz és tojásételekhez használható.

Orosz tárkony

tárkonyA tárkony (Artemisia dracunculus) többéves növény, melyet napos vagy félárnyékos helyre ültessünk. Felfelé törően bokrosan növekszik és télálló. Keskeny rövid levelei édesgyökér-illatúak és késő nyáron jelennek meg apró, sárga virágai.
A tárkony a száraz, homokos, sovány talajt kedveli, ezért tartsuk egyenletesen szárazon és nagyon kevés tápoldatot adjunk neki.
Őszi szaporítása dugványozással történik, tavasszal tőosztással szaporítható.
Májustól késő őszig szedhetjük a friss hajtásokat, télire le is fagyaszthatjuk.
Konyhai felhasználása szószokhoz, fűszerecethez, levesekbe történik a friss levelinek apróra vágásával.
Gyökerének rágcsálása segít fogfájáskor, vízható hatású, segíti az emésztést. és veseélénkítő hatása is ismert.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
áfonya

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) gondozása, szaporítása, kártevői és fajtái

Következő cikk
zsázsa

A kerti zsázsa, a lestyán és a menta - kertben és konyhában

Kapcsolódó cikkek