zsázsa

A kerti zsázsa, a lestyán és a menta – kertben és konyhában

A kerti zsázsa (Lepidium sativum)

Kezdő kertészkedőknek sem jelent gondot a kerti zsázsa nevelése, mivel nagyon egyszerű és kevés gondozást igénylő fűszernövény. Nevelhetjük akár az ablakpárkányon, de nyáron nagyon jól érzi magát a kertben is, vegyes vagy évelő ágyásokban, félárnyékos helyen. Mindenféle talajon jól érzi magát nem igényel különösebb gondozást, az rendszeres öntözésen és tápoldatozáson kívül.

zsázsa

Szaporítását magvetéssel végezzük, nagyon gyorsan kicsírázik, a kicsírázott növényt körülbelül tíz centiméter magasságig vágjuk le és ne hagyjuk, hogy virágot hozzon, mert akkor keserű lesz a növény.
A kerti zsázsát ajánlatos frissen felhasználni, tárolása nem lehetséges.

Gyógyhatása és konyhai felhasználása

A kerti zsázsának nagyon jó vértisztító és anyagcsere-javító hatása ismert. Illóolajat, nagyon sok C-vitamint és antibiotikumot tartalmazó növény.
Felhasználása a konyhában: salátákhoz, tojásokhoz túróhoz vagy fűszervajhoz is kiválóan adható, de nagyon finom a fogyasztása friss magvas kenyéren vajjal is.
Zöldségként és körítésként, valamint tepsis burgonyához is ajánlott.

A lestyán (Levisticum officinale)

lestyánA lestyán egy többéves télálló gyógy- és konyhakerti növény. Levelei fényesek és szeldeltek, szára csőszerű, virágai halvány sárga színűek.
A Földközi-tenger keleti partjairól származik, Maggi-növénynek is szokták nevezni, mivel erős zeller illatot áraszt, mely leveskockára emlékeztet.
Szereti a napos vagy félárnyékos helyet és a mélyrétegű, tápanyagban gazdag nedves földet. Bőségesen öntözzük és táp oldatozzuk, az idősebb példányokat támasszuk meg, és ősszel vágjuk vissza a növényt.
A lestyánt szaporíthatjuk tőosztással és magvetéssel is, mely történhet tavasszal és ősszel is.
Begyűjtését végezhetjük egészen tavasztól őszig mint friss növényt, magjait és gyökerét pedig a második év őszétől.

Gyógyhatása és konyhai felhasználása

A lestyánnak elég sok gyógyhatása ismert, vízhajtó és hormonserkentő, emésztést segítő és gyomorerősítő hatása van.
A leveleiből és gyökeréből készült tea hatásos has- és fejfájás ellen.
Konyhai felhasználása során a leveleit használhatjuk: sütemények ízesítésére, kenyérhez, salátákhoz de még fűszerpálinkához is.

A menta (Mentha)

mentaA menta egy nagyon kedvelt, télálló többéves konyhakerti és teanövény. Fehér, rózsaszín vagy lila virágokat hoz és minden mentafaj tartalmaz illóolajat. A kertészetek nagyon sok különböző illatú fajtát kínálnak.

A menta legjobban a napos vagy félárnyékos helyen fejlődik, homokos, humuszos vagy agyagos földben. Elengedhetetlen minden mentafaj számára a talaj nedvessége és tápanyaggazdagsága.
Öntözzük rendszeresen és mivel elburjánzásra hajlamos növény, ajánlatos az ágyásba gyökérgátat helyezni, vagy földbe süllyesztett cserépbe ültetni.

Tőosztással egész évben szaporíthatjuk, dugványozását tavasszal végezzük el . Ha szárítani akarjuk akkor vágjuk le a növény föld feletti részét és a többi fűszernövényhez hasonlóan szárítsuk. Egyéb esetben a fiatal leveleket és hajtásokat igény szerint szedjük.

Gyógyhatása és konyhai felhasználása

Minden mentafaj rengeteg illóolajat, különösen mentolt tartalmaz, melynek frissítő, emésztést segítő és görcsoldó a hatása.
A menta bőrre kenve fertőtlenít és fájdalomcsillapító hatása van mellyel dörzsöljük be a fájó testrészeket. Teaként elkészítve köhögés, álmatlanság, rekedtség, puffadás és émelygés ellen segít. Hatását leginkább mentol tartalmának tulajdonítják – így ilyen célra leginkább borsmenta teát érdemes főzni, mivel a borsmenta mentol tartalma kimagasló. A borsmentát hosszú időn keresztül ne alkalmazzuk.
Mentát a konyhában sültek szószaihoz, zöldséges ételekhez, lekvárokhoz használhatjuk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
metélőhagyma

Konyhakerti növények a háztartásban

Következő cikk
gerberatermesztés

Vágott virágok: a szegfű és a gerbera

Kapcsolódó cikkek