Kakukkfű

Legyen kakukkfű minden kertben! – A kakukkfű (Thymus vulgaris) gondozása és felhasználása

A kakukkfű (Thymus vulgaris) egy nagyon kedvelt mediterrán fűszernövény, mely őshonos a Földközi-tengerrel határos országokban.

Hazánkban is gyakori lakója a fűszerkerteknek termesztett haszonnövényként. Észak-Afrikától Észak-Amerikáig gyakran előfordul.

Talajtakaró félcserje, melynek mérete huszonöt és ötven centiméter között váltakozik. Korlátozottan télálló, a fagyokat körülbelül mínusz tizenöt fokig viseli el. Júliusban és augusztusban kezd virágozni, kellemes illatával folyamatosan elárasztja a kertet.

Mint nagyon sok konyhakerti fűszernövény a kakukkfű is nevelhető cserépben és balkonon, általában a napfényes konyhaablakban. Igen fontos gyógyszerészeti alapanyag. A kakukkfű illóolajának az egyik összetevője a timol. Fűszernövényként pedig a virágos hajtásait és a leveleit használjuk fel.

Nevét onnan kapta, hogy virágzása éppen arra az időszakra esik, amikor a kakukk megszólal az erdőben.

A kakukkfű ültetése, gondozása

kakukkfű2A kerti kakukkfüvet ültethetjük magvetéssel is, de sokkal biztonságosabb és egyszerűbb ha előnevelt palántát helyezünk ki. Erre a célra készítsük elő az ágyást, gyomtalanítsuk, melybe május végén vagy a nyár legelején alapos beöntözés mellett helyezzük ki a palántákat.

Fontos, hogy a palántákat kettesével ültessük körülbelül huszonöt centiméteres tőtávolságra. A kakukkfű a földön elterülve növekszik, mivel egy alacsony cserje, alkalmas sziklakerti dekorációnak is.

Balkonon is cserepes növényként is termeszthető, nincs igénye csak általános virágföldre és cserépben történő termesztéshez gyakori öntözésre.

kakukkfű4

Ha bejárat mellé vagy ablak alá telepítjük, kellemes illatával elkápráztatja környezetét. Év közben a kakukkfű nem sok törődést igényel, elég, ha néha gyommentesítjük. Mivel évelő növény tavasszal újra hajt. A régi öreg példányokat tél végén ajánlott radikálisan visszavágni, így megújulásra kényszerítjük.

A kakukk füvet hat-hét év után meg kell újítani, a régi tövek helyére ültessünk új palántákat.

A kakukkfű igényei

kakukkfű3A kakukkfű melegigényes növény, árnyékmentes és folyamatos napsütésre van szüksége, még az erős nyári, tűző napsugaraktól sem kell megóvni, sőt azok tesznek kifejezetten jót számára, mivel ha nem kap kellő fénymennyiséget növekedése lelassul. Szárazságtűrő fűszernövényként tarják számon, azonban a telepítés után egy évig rendszeres öntözést igényel, földjét tartsuk nedvesen, és a pangó víztől óvjuk. Később már jól tűri a szárazságot is.

A kakukkfű szépen növekszik bármilyen kerti földben, csak a hideg agyagos földet nem szereti. Palánta kiültetés előtt a szerves trágyázást meghálálja, talajművelés terén talajlazítás szükséges.

A kakukkfű felhasználása

Ha a kakukkfüvet konyhai felhasználásra szánjuk, akkor legjobb a hajtásait virágzási időben lemetszeni, lehetőség szerint meleg, száraz napokon. Elsősorban csak az elfásodott részek feletti zöld részeket vágjuk le, majd a leveles szárait összekötjük és fellógatva szárítjuk.

A kakukkfű felhasználása a konyhában legjobb, ha frissen történik, de használhatjuk szárítva és fagyasztva is alkalmazható.
A kakukkfű minden sajt kiváló ízesítője, használható mindenféle zöldséggel, kiválóan alkalmazkodik az erdei gombákhoz.
Különféle önteteket ízesíthetünk vele, használhatjuk főzéssel, párolással, egészben, szeletben sült húsok ízesítésére.

A friss kakukkfű erős illóolaj tartalma aromás, erős ízhatású, ezért használjuk óvatosan, mert ha sokat rakunk belőle, megkeseríti az ételt, amit készítünk.

A kakukkfű kiválóan beépíthető a diétás étrendbe is, hatóanyaga fertőtlenítő hatású, segíti a vizeletkiválasztást, nyugtat, görcsoldó és kiváló immunerősítő.

Total
7
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Borsikafű

Színesítsük konyhánkat és kertünket zöldfűszerekkel! - A borsikafű gondozása és felhasználása

Következő cikk
muskátli

Virágos, cserepes növények legszebb fajtái

Kapcsolódó cikkek