articsóka

Fűszeres növények

Fűszeres hárfa cserje (Coleus amboinicus)

hárfacserjeEgy, az Indiától Malajziáig és a Karib-térségben őshonos, többéves , nem télálló pozsgás növény a fűszeres hárfa cserje. A fényes, zöld levelei nedvdúsak, és meleg helyet kedvel, ezért félárnyékos vagy napos helyre ültessük.
Nem igényel különösebb gondozást, öntözni is keveset kell és tápoldatozását sem végezzük sűrűn. Egyébként ugyanolyan gondozást igényel, mint bármelyik másik pozsgás növény. Túl nagy cserépbe ne ültessük és világos helyiségben tíz-húsz fokos helyiségben teleltessük.
Szaporítani fejdugványokkal tudjuk, melyhez biztosítsunk magas hőmérsékletet.
A leveleket és a levélcsúcsokat használhatjuk fel a konyhában, mely kakukkfűre emlékeztető illatú aromát áraszt. A spanyol és nyugat-indiai konyhában salátaként is használják és tésztában is kisütik.

Articsóka (Cynara scolymus)

articsókaA kétéves articsóka amellett, hogy zöldségféleként használjuk a konyhánkban, fontos gyógynövény is. Szép, ezüstös zöld leveleivel és sötétlila virágaival minden kert díszére válhat.
Tápanyagban gazdag, napos helyre, mélyrétegű talajba kell ültetni, és tavasszal bőségesen ellátni tápanyaggal. Nyáron nedvesen, télen szárazon kell tartani. Télire lássuk el vastag szalmaréteggel a hideg elleni védekezés miatt.
Az articsókát második évben takaríthatjuk be először. Szaporítani tavasszal lehet magvetéssel és gyökér, valamint hajtásdugványozással.

Betakarítani a még nem teljesen kinyílt bimbókat szedjük le, a tőlevélrózsa leveleit pedig a második évtől.
Gyógyhatására nézve az articsóka májvédő és erősítő növény, méregtelenít, segíti az emésztést és csökkenti a vércukorszintet. A tőlevélrózsa levelei a gyógyászatilag hatékony növényi részek, melyeket a virágokkal együtt főzzük. A főzet tisztítja a vesét, az epét és a májat.

Moldvai sárkányfű (Dracocephalum moldvavicum)

sárkányfaA moldvai sárkányfű egyéves növény. A felfelé törően, magasra növő sárkányfű magassága a negyven- hatvan centimétert is elérheti, és puha leveleket hoz. Eredeti hazája Dél- Szerbiától a Himalájáig terjed. Kék vagy lilás virágai örvös állásúak, a szárak végén tömött virágzatokban jelennek meg. A moldvai sárkányfű szép dísznövénye a kertnek, vágott virágnak is alkalmas. Vonzza a méheket és az egyéb rovarokat is.
Sok locsolásra van szüksége, de tápoldat nem szükséges számára. Ha tápoldatozzuk, kevés virággal ajándékoz meg bennünket.
Tavasszal szaporíthatjuk magvetéssel. Betakarítani a leveleket és virágokat szedve takaríthatjuk be, melyek szárításra is alkalmasak.

A moldvai sárkányfű enyhe görcsoldó és nyugtató hatású növény, mely gyomorvédő teákban sok belső szervi probléma ellen hatásos.
Törökországban fontos fűszernövény, kellemes citromos, friss aromával.

Afrikai kapokcserje (Eriocephalus africanus)

kapokcserjeDél -Afrikából származik, többéves nem télálló cserje. Kellemes fűszer illatú tűszerű levelekkel ajándékozza meg gondozóját. A kapokcserje gyapjas cserjét jelent, mivel magvain gyapjas szőrök találhatók.
Nyitott, levegős és napos helyet kedveli a földje legyen jó áteresztő képességű. Keveset kell öntözni mivel jól tűri a szárazságot és az enyhébb fagyokat is elviseli. Nálunk a mi éghajlatunkon legjobb ha dézsába ültetjük és neveljük.
Magvetéssel szaporíthatjuk tavasszal, nyáron pedig dugványozással. Hajtásait és illatos leveleit szedjük, melyből teát készítve felhasználhatjuk köhögés csillapítására, megfázás és puffadás ellen.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
karácsonyi dekoráció

Virágok a karácsonyfa alatt

Következő cikk
madáretetés télen

Terítsünk asztalt kertünkben a madaraknak!

Kapcsolódó cikkek