Az azték zsálya vagy chia (Salvia hispanica) jellemzése és termesztése

A világ egyik legegészségesebb és talán egyik legnépszerűbbé váló növény az azték zsálya, melynek nem csak a magja (chia) de a növény többi része is felhasználható és hasznosítható a háztartásokban.

A növény Guatemalában, Közép és Dél-Mexikóban őshonos, a menta nemzetségbe és az árvacsalánfélék családjába tartozó faj. A tizenhatodik században már termesztették és olyan fontos élelmiszernek tartották, mint a kukoricát. Napjainkban a chiamag egyre népszerűbb és egyre szélesebb körben használt élelmiszerforrás magjának egészségvédő hatása és kiváló beltartalmi értékének köszönhetően.

Az azték zsálya (chia) jellemzése

Az azték zsálya nyári évelő, lágyszárú növény, egy éves korára eléri az egy méter magasságot is, de még ennél is lehet magasabb. A növény szárain helyezkednek el zöld levelei, és kisméretű kék, lila vagy fehér szirmú virágai. Ezek a virágok hozzák létre a fekete-fehér színű magokat.

Az azték zsálya (chia) termesztése

Az azték zsálya könnyen termeszthető és szüretelhető igénytelen növény. Szép dísznövénye is lehet kertünknek, mind amellett hogy magas tápértéke hasznossá teszi. A növénynek jól megmunkált laza és jó vízáteresztő képességű talajra van szüksége, és mivel szereti a napfényt, olyan helyre ültessük, ahol napi hét-nyolc órában éri közvetlen napfény. Kertben nagyobb bokor vagy kisebb fa méretűre is fejlődhet, cserépbe ültetve is hagyjunk neki elég helyet a fejlődéshez.  Az azték zsályának jó az ellenálló képessége a betegségekkel és kártevőkkel szemben, jól védekezik a hőség és a szárazság ellen is. Mivel a növény jól ellenáll a szárazságnak, csak a fiatal palántákat kell rendszeresen öntözni addig, míg megerősödnek, száraz nyár esetén is elég ritkán pótolni a vizet.

Az azték zsálya (chia) ültetése

Az apró magoknak nem kell mélyre kerülni, finoman megmunkált földbe, gyommentes területre célszerű kézzel vagy gereblyével elszórni. A magok ültetése után naponta öntözzük, és körülbelül egy hét után kicsíráznak. Cserépben nevelés esetén, amikor palánta nagyságúra fejlődnek a növények kiültethetjük őket eredeti helyükre. Öntözésen és gyomláláson kívül másra nincs szüksége.

Az azték zsálya (chia) betakarítása

Akkor kell a betakarítást megkezdeni, amikor a virágokról a virágszirmok lehullottak, de még nem kezdtek kihullani a magok.

A magok betakarítása sok időt vesz igénybe, ezért szakaszosan is gyűjthetjük a magokat. Ne várjuk meg azt, hogy teljesen megbarnuljanak a virágfejek, mert sok mag elveszhet, barnulás előtt szedjük le és szárítsuk rácson vagy papírzacskóban.

Ha jól megszáradtak a virágok fejei begyűjtjük és morzsolással kiszedjük a magokat, melyeket száraz helyen jól zárható tasakban vagy üvegben tárolhatunk.

Az azték zsálya (chia) felhasználása

Sokrétűen felhasználható az azték zsálya magja, beépítve az étrendünkbe. Tele van értékes tápanyagokkal, elsősorban omega-3 zsírsavakkal. Használhatjuk tejbe vagy tejtermékekbe keverve, kitűnő energiaforrás intenzív sportolóknak vagy azoknak, akik nehéz fizikai munkát végeznek. Téli időszakban segít a depresszió leküzdésében. Javasolják csontritkulás megelőzésére, emésztésjavításra, gátolja a zsír felvételét, valamint aktiválja a sejtek zsírfelhasználást. Jó az anyagcsere működés rendben tartására és csökkenti a cukorbetegség kialakulását. Állítólag lassítja az öregedés folyamatát is. Azonban nem mindegy hogyan és miként fogyasztjuk, ezért mielőtt túlzásba vinnénk felhasználását, körültekintően tájékozódjunk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A kövirózsa (Sempervivum) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk
homoktövis

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek