A kövirózsa (Sempervivum) jellemzése, ültetése és gondozása

Talán az egyik legrégebben használt növényünk a népi gyógyászatban a kövirózsa, melyet neveznek még kőrózsának, mennydörgő fűnek vagy fülfűnek is. Elsősegélynyújtásra használták nagyon régen. A tizenkilencedik században minden háztetőre kövirózsát kellett ültetni, mert a néphiedelem szerint megvédte az ott lakókat a boszorkányságtól és a villámlástól. A növény latin neve túlélő és alkalmazkodó képességére valamint szívósságára utal. Magyarországon a kövirózsának két faja honos, mindkettő a védett növények közé tartozik. Nálunk ez az évelő növény vadon csak a Villányi-hegységben él.

A kövirózsa (Sempervivum) jellemzése

Egy örökzöld pozsgás növény, mely a varjúhájfélék családjába tartozik, aminek a levelei alkalmasak gyógyászati célokra. Kis-Ázsiából származó tőlevél rózsát alkotó félcserje. Levélcsúcsai kihegyezettek, szőrösek vagy molyhosak, és levélszínük változatos. Sokágú állernyőben júniustól hozza fajonként változó színű virágait.

A kövirózsa (Sempervivum) ültetése és gondozása

Igénytelen, szélsőségesen szárazságtűrő növény. A napfényes helyet meghálálja, annál jobban fejlődik minél több fény éri. Nem tűri a pangó vizet, könnyen kirothad, ha nincs biztosítva a megfelelő vízelvezetés. A növénynek nincs sok  betegsége, csak a szárazság és a fényhiányos megnyúlás lehet, általában gyomok árnyékolása esetén.

Egész évben szaporítható a kövirózsa, sőt magától is szaporodik. Az anyanövények indákat fejlesztenek, melyeken sarjkezdemények jönnek létre. Mivel a növény sekélyen hozza gyökereit, alkalmas sziklakerti növénynek, vagy ültethetjük edénybe és még a falakon is megél. A kövirózsát ültethetjük úgy is, hogy egymás mellett hagyjuk a növényt, de szét is szedhetjük a töveket. Más pozsgások társaságában is szépen díszlik. Nincs az ültetésnek határideje a tőosztás a növekedési időben bármikor elvégezhető és egész évben szaporítható.

Szaporításához nem kell mást tenni, mint kézzel kihúzni a talajból a kövirózsa egyik sarját. Könnyen megtehetjük a sekélyen gyökerezés miatt. Késsel válasszuk le a sarj növényt, vigyázva, hogy nehogy sérüljenek a gyökerek. Egy-két napon keresztül hagyjuk a levágott sarjat árnyékos helyen, ahol a vágási felület regenerálódik, mellyel a gyökérrothadást előzzük meg. Ezután már nincs más dolgunk, mint a kiválasztott helyére ültetni a növényt. Ha többfajta kövirózsát ültetünk egymás mellé, gyakran keresztezik egymást egyes fajok, így új növény jelenhet meg.

Két leggyakoribb és talán legismertebb kövirózsafajta a házi kövirózsa (Sempervivum tectorum) és a pókhálós kövirózsa (Sempervivum arachnoideum).

A házi kövirózsa levelei nagy lapos rózsát alkotnak, a virágok csillag alakúak, pirosas rózsaszínűek. Június, júliusban csoportosan nyílnak. Levelei is színesek, a sötétzöld árnyalattól a bíborvörös színűig megjelennek. Hazánkban is teljes mértékben télálló növény.

A pókhálós kövirózsa jellegzetessége, hogy az apró kis leveleit egy pókhálóhoz hasonlító fehér háló vonja be. Hosszú életű, húsos levelű tőlevélrózsát alkotó évelő növény. A lombozat szintje fölé nyúló virágai a leveles virágzati száron nyílnak, színük rózsaszín vagy sárga. Sziklakertekbe, sírokra, tetőkertekbe és száraz kertekbe ültethetők.

A kövirózsa (Sempervivum) gyógyhatásai

Ma is sok helyen csillapítják kipréselt levével a fülfájást, fülgyulladást. Különböző sebek és rovarcsípések okozta kellemetlenségek megszüntetésére is ismert orvosság. Napjainkban még csak a népi gyógyászat ismert növénye, tudományosan nem bizonyított jótékony hatása.

 

Total
7
Shares
2 hozzászólás
  1. A Bükkben sziklákon is él kövirózsa, és mindenhol ahol szikla és elég nap van …..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
árvácska

Kerti árvácska (Viola wittrockiana) jellemzése, gondozása és szaporítása

Következő cikk

Az azték zsálya vagy chia (Salvia hispanica) jellemzése és termesztése

Kapcsolódó cikkek