gyerekek szabadban játszanak

Játszótér a kertben: így alakíts ki otthoni játszóteret természetes anyagokból

A gyerekek imádnak a szabadban lenni! Ahogy a téli szomorkás időt leváltja a tavaszi napsütés, töltsenek minél több időt kint a szabadban. Ez nem csak az egészségüknek tesz jót, de jól kiszaladgálják magukat, estére kellemese el is fáradnak. Az pedig persze a legjobb, hanem a városi játszótéren kell sorban állni a hintánál, hanem saját kertünkben, udvarunkban játszhatnak egy jót a gyermekeink, vagy egymással, vagy barátaikkal. Az otthoni játszótér kialakítása előtt mindenképpen meg kell azt terveznünk. Vajon milyen az ideális és tökéletes játszótér a csemeténk részére? Lehetőleg izgalmas, biztonságos, gyerekbarát és az már csak plusz jó pont, ha természetes anyagokból készült.

Van néhány fontos dolog, melyre mindenképpen oda kell figyelnünk, ha játszóteret, szeretnénk építeni családi udvarunkban: fontos az elhelyezése, a telepítés, a helyes tájolás és hogy a játszótéren legyenek árnyékos helyek. Legyenek az eszközök és a játékok balesetveszélyesek és a gyermek korának megfelelő. A játszótér a gyermek számára nagyon fontos, hiszen nem csak önfeledten szórakozhat kedvére a szabadban, de az itt található játékok és eszközök, még a gyermek mozgáskoordinációját is fejleszti.

Milyen anyagból készüljön a játszóterünk?

A saját játszótér kialakítása nem lehet egy gyors, összecsapott feladat. Nagyon gondosan kell hozzá mindent kiválasztani, hiszen fontos szem előtt tartanunk folyamatosan gyermekünk biztonságát és hogy azért a játszóterünk esztétikailag is jól nézzek ki. Talán az anyagválasztás az egyik legfontosabb kérdés, hiszen a játszóterünk élettartama leginkább ezen múlik. Sokan elgondolkozhatnak, hogy miért ilyen fontos az, hogy milyen anyagból készítünk játszóteret? Azért mert ha silány minőségű anyagból építjük meg gyermekünknek szánt eszközöket, akkor azok valószínűleg nem is fogják a strapát bírni és jó eséllyel pár éve alatt tönkre mehetnek, megcsúnyulhatnak, sőt könnyedén baleset veszélyesség is válhatnak. A szakértők szerint egy megbízható, hosszú éveken át strapabíró játszótér fából készül, pontosabban akácból. Az akác az egyik legtartósabb fafajta, ezért kifejezetten jól alkalmazható kültéren. Ez a fafajta szépen ellenáll a környezeti hatásoknak is, mint például a hőmérséklet-változás, a csapadék, vagy az erős napfény.

Milyen kinti játékokat imádnak a gyerekek?

Nem mindegy milyen játszóteret alakítunk ki gyermekünk számára. Ha elég idős, próbáljuk meg bevonni őt is a tervezésbe, kérdezzük meg, milyen játékokat és eszközöket szeretne saját játszóterére. A homokozó nagy kedvenc, melyet célszerű árnyékos helyre tervezni, a hintából meg legyen legalább 2, hogy ne legyen rajta civakodás a testvérek között. A különböző mászókák, csúszdák és fa várak mellett, pedig ami tökéletesen lefárassza őket, az egy gyerekek számára teljesen biztonságos trambulin, melyen kedvükre tudják kiugrálni magukat. Ugrándozás, futkározás és a szaladgálás közben a gyerekek kiélhetik a mozgás iránti vágyukat, szabadon engedhetik képzeletüket. A játszótéren való szórakozás nem csak lelki feltöltődés számukra, de ez a kiegyensúlyozott viselkedést is szolgálja, illetve a fizikai érést is.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
zöldbab

Itt az ideje a zöldbab vetésének!

Következő cikk
magnólia

A magnólia története, jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek