homoktövis

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) jellemzése, ültetése és gondozása

Egy kevés fajt számláló nemzetség a homoktövis, ami az ezüstfafélék családjába tartozik. Ázsia a legnagyobb elterjedési területe, a Kárpát-medencében egyetlen faja őshonos. Mérsékelt és szubtrópusi övben él az északi féltekén. Ázsia és Európa szerte homokdűnéken, tengerpartokon, sziklákon, hegyvidékeken, folyóvölgyekben és folyómedrekben található a főfaj. Tibeti gyógyítók állítólag már ezer éve használják a termését, a narancssárga borsónyi nagyságú termést a homok aranyának is nevezik. A hazánkban is honos növény fénykedvelő és fagytűrő. A homoktövis nemesítésével a tizenkilencedik század elején kezdtek el foglalkozni, a tüskék csökkentése és a nagyobb gyümölcsű egyedek létrehozása volt a cél. A nyolcvanas évek elején kezdődött a növény hazai termesztése. Telepítése államilag támogatott, termesztése kézimunka igényes. Termeszthető üzemileg és házi kertben is.

A homoktövis jellemzése

A homoktövist nevezik még homokfának vagy ezüsttövisnek is. Őshonos lombhullató cserje, minden talajon megél. Nagy termetű bokorrá fejlődik, melynek levelei keskenyek és zöldek.  A növény védett, nagy tűrőképességű, melynek termése ehető és igen jótékony hatású. Egyre divatosabb étrend kiegészítőként terjed a felhasználása, mivel termése igazi vitaminforrás. A bogyóból nyert olaj baktériumölő hatású, a gyógyszeripar alapanyagként alkalmazza. Leglátványosabbak a növény narancssárga bogyói, melyek szeptemberben érnek és télen is rajta maradnak a vesszőkön.

A homoktövis ültetése és gondozása

Amikor elhatározzuk, hogy homoktövist ültetünk, ki kell választanunk a növény számára legalkalmasabb helyet az ültetéshez. Lehetőleg olyan helyre kerüljön ahol éri közvetlen napfény, de megél huzatos, hűvösebb területen is. A homoktövis alkalmas telekhatárolónak, ültethető kerítés mellé, mivel sűrű tüskés az ágrendszere. A homoktövisnek ültetése nagyobb tőtávolságra legyen, lehet akár két méter távolságban is ültetni, és legyen szem előtt az is, hogy a növény kétlaki és a termős, porzós változatok meglegyenek. A biztonságos termesztéshez, és hogy bő termést kapjunk, kilenc nőivarú növényhez kell egy hímivarút ültetni.

A homoktövisnek a nem túlkötött, jó víz és levegőgazdálkodású föld felel meg legjobban, de megél bármilyen talajon, főleg ha ültetéskor az ültető gödör aljára teszünk egy kevés szerves trágyát. Ezzel segítünk, hogy a fiatal csemetéknek meginduljon a fejlődése. Ültetéskor jól öntözzük be a növény tövét és figyeljünk a kiszáradásra. A bokrok három-négy éves korra  válnak termővé. A homoktövis a metszést jól tűri és kiválóan alkalmas sövénynek ültetve is. Rendszeres metszést ugyan nem igényel, de az elöregedett termőágakat időnként vágjuk vissza.

A homoktövis termése augusztus elejétől szeptember végére érik be, eleinte kesernyés, savanyú ízű. Akkor válik édessé, amikor megcsípi a dér.

A homoktövis felhasználása

A bogyótermések szedése nem könnyű, nagyon sok emberi kézimunkát igényel. Nehezen válik le az anyanövényről, ezért sok kitartást és fájdalomtűrést igényel betakarítása. A sok gépi próbálkozás ellenére a gyümölcs csak kézi munkával takarítható be, mely a belőle készült termékek árát nagyban meghatározza.

A homoktövis gyümölcsét elsősorban feldolgozva használják, melyből készülhetnek dzsemek, készíthető belőle bor, ivólének is kiválóan alkalmas. A gyümölcs C-vitamin tartalma magasabb a citroménál, ezért immunerősítő hatása vitathatatlan. A gyógyszeripar és a kozmetikai ipar egyik kiegészítője.

 

Total
1
Shares
3 hozzászólás
 1. Csodálatos szép a leírás és minden növény. Szeretném megkérdezni, mikor ültethető legsikeresebben a homoktövis őszi hónapban?
  Köszönöm a válaszát.

  1. Kedves Koppány!
   Ahogy a többi gyümölcsfát is szoktuk, legideálisabb időszak az ültetésre az október végétől november végéig tartó időszak.
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Üdvözöm!
  Érdeklődnék, hogy milyen közel lehet ültetni térkőhöz? Tüskés, sűrű sövényt szeretnék valamiből, a homoktövis jobbnak tűnik mint pl. a szeder. Viszont az 1 méter széles kiszemelt sáv egyik oldalán térkő van, nem szeretném,
  ha felnyomná. (közös terület.) Ha jól értem terülő gyökérzete van. Ezt lehet lentebb vinni valahogy, hogy a felső 20-30
  centit elkerülje (pl. mélyebbre ültetve a övényt) vagy esélytelen?
  Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Az azték zsálya vagy chia (Salvia hispanica) jellemzése és termesztése

Következő cikk
császárfa

A császárfa (Paulownia) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek