április

Áprilisi teendők a kertekben

„Április, ha jössz, a rét
sok színét,
új virágát szórod, sárga,
piros, kék s kékeslila
bomlik a
feltündöklő szép világra.”

Az év április hónapját, ha jellemezni akarnánk, legjobban a szeszélyes hónap jelzőjével illethetnénk, mivel talán még mindig elmondhatjuk: ez a hónap az, amikor még számíthatunk egy-egy hózáporra, még a tavaszi fagyok is megjelenhetnek, akár záporeső is eshet, de lehet akár már nyári meleg is.

Akár milyen is az időjárás, a kertek felébredtek, megkezdték tavaszi zsongásukat a méhek, a rovarok, megérkeztek az első gólyák, és a madarak énekükkel szépítik meg a reggeli ébredésünket.
Folytathatjuk tehát a kerti munkákat, amelyek ebben a hónapban várnak elvégzésre.

Díszkertünk teendői áprilisban

áprilisEljött az ideje, hogy szobanövényeinket felülvizsgáljuk, és megkezdjük azok átültetését. Amelyeket ki szoktuk rakni teraszra, azokat a széltől védett napos helyre kitehetjük, vigyázva, hogy tűző nap még ne érje őket.
A dézsás növényeinket is nézzük át, tisztítsuk meg gyökereiket és lássuk el megfelelő tápoldattal, mielőtt kirakjuk őket, rájuk is vigyázva szoktatással, a tűző naptól védve.
Ebben a hónapban elültethetjük a dália, a kardvirág hagymákat, és az egynyári virágok úgymint az őszirózsa (callistephus chinensis), az ördögszem (scabiosa) magokat is a földbe szórhatjuk.
A citrom és citromféle fácskákat csak akkor rakjuk ki a szabadba ha biztosak vagyunk abban, hogy megszűntek a tavaszi fagyok, vagy hideg esetén éjszakára vigyük védett helyre.

Megkezdhetjük a cserjék, az évelő növényeink felkötözését, megtisztítva az esetlegesen sérült ágaiktól.
Áprilisban van ideje a gyepápolásnak, gyepszellőztetésnek és az első fűnyírásnak is, de a fűmag tavaszi vetése is ennek a hónapnak a vége felé aktuális.

Konyhakertünk áprilisi teendői

Azokat a szabadföldi apró magokat, amelyeket még márciusban nem raktunk a földbe, itt az ideje, hogy elültessük (burgonya, mángold).
A kúszónövények vetése is ebben a hónapban esedékes, a hajnalka, a tűzbab, a sarkantyúka, a napraforgó mag.
Ha korán akarunk friss zöldséget fogyasztani, az uborka, a dinnye a cukkini magokat is tegyük el a melegágyba és hamarabb ki tudjuk ültetni a szabad földbe.
Ilyenkor szoktuk a komposztdombot is áthelyezni, hogy az érett komposztot fel tudjuk használni.
A már elvetett magok ágyásait (sárgarépa, zöldség, borsó, retek stb) kikelés után bekapálhatjuk . Száraz tavasz esetén öntözzük meg, hogy az elvetett magok fejlődésnek tudjanak indulni. További tippek itt.

Április a gyümölcskertünkben

áprilisMivel idén korán érkezett a tavasz, a korai gyümölcsfák virágba borultak, már el kellett végezni a korai növényvédelmi védekezést.
Ha a szőlő metszése még történt volna meg, igyekezzünk minél hamarabb elvégezni és a bogyós gyümölcsöket rendbe tenni.

Végül ne feledkezzünk el a fűszernövényeink karbantartásáról sem, amelyik növény igényli végezzük el a tőosztást, szükség esetén a növények szaporítását. Az ágyásokat tisztítsuk meg a korai gyomoktól.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
medvehagyma

Minden, amit a medvehagyma termesztéséről tudni kell

Következő cikk
bogyósok

Édes gyümölcsök - saját kertünkből!

Kapcsolódó cikkek