medvehagyma

Minden, amit a medvehagyma termesztéséről tudni kell

Napjainkban, amikor a reklámok behálózzák életünket, ilyenkor tavasszal nincs olyan ember, aki ne hallott volna még a medvehagymáról.
Magyarországon már régóta használják, népies elnevezése: a sajamás, poszhagyma, sarima.
A medvehagyma (Allium ursinum) elsősorban erdei növény, fokhagyma illata messzire érződik, Bükkösökben, főleg a Dunántúlon egy-egy túrázás alkalmával találkozhatunk vele tömegesen, de mára már kiskertek termesztett növényei között is megtalálhatjuk.

Hogyan és hova ültessünk medvehagymát?

medvehagymaA medvehagyma, amint azt az erdőkben is tapasztalhatjuk, az árnyékos vagy félárnyékos helyet szereti, ezért érdemes a kertünkben olyan helyet keresni az ültetéshez, ahova nem tűz közvetlenül a napnak sugara. Legjobb gyümölcsösökbe, vagy fás területre ültetni. Ideális ültetési időszak számára a kora tavasz, április végéig terjedő időszaka. Mivel nem igényes növény különösen nem kell a talajviszonyoknak nagy jelentőséget tulajdonítani, minden talajban megterem, lényeg, hogy nedves legyen a talaj. Különösebb trágyázási igényei sincsenek.
A telepítést érdemes ősszel végezni. Gondozást nem igényel, ősszel a lehullott levelektől, tavasszal az esetleges gyomoktól kell csak megtisztítanunk.

Szükség esetén választhatunk ültetéshez balkon ládát vagy virágcserepet is, ekkor többszöri öntözésre van szükség és termőhelyét hamar kinőheti.

Szaporítása

A medvehagyma szaporítása történhet magról, amelyeket egy-két centiméter mélyen ültessünk el, vagy ültethetjük a már kész hagymás növényként is, amikor már a levelek kifejlődtek. Általában az ültetési mélység tizenöt-húsz centiméter legyen.

Szedése

medvehagymaA medvehagyma két-három hónapig nő, mivel rövid szezonú növény. A leveleket virágzás előtt szedjük, mivel ekkor a legízletesebbek és legnagyobb a szárazanyagtartalmuk. Az első szedést csak két -három év után kezdjük el, ugyanis ekkorra a növények már kellőképpen megerősödnek és nem károsítjuk a levelek eltávolításával a növényt.

Mire használjuk a medvehagymát?

A medvehagyma felhasználásánál legyünk óvatosak, hiszen látványra nagyon hasonló a gyöngy- virághoz, így könnyen össze téveszthetjük azzal és tudjuk, azt hogy a gyöngyvirág mérgező. A medvehagymáról meggyőződhetünk úgy is, hogy levelét kezünkkel összedörzsöljük és hogyha fokhagyma illatot áraszt, akkor „ jó helyen járunk”.

Frissen fogyasztva ízletesebb, és mivel nem veszít íz és aroma anyagaiból, alkalmas szárított vagy fagyasztott tartósításra is.
Készíthetünk belőle salátákat, adhatjuk levesekhez, vagy ételek fűszerezéséhez is,mert felhasználása sokrétű. A medvehagyma nagyon sokféle vitamint tartalmaz, így sajtok ízesítésénél is bevált módszer.
Számos jótékony egészségügyi hatása is bizonyított, hatóanyagai megegyeznek a fokhagymáéval, fogyasztása kedvez a szív és érrendszeri betegségek, vérnyomáscsökkentés kezelésére is.

Korán nyíló fehér virágai miatt igen kedvelt méh legelő, a medvehagyma méz beltartalmi értéke megegyezik a frissen fogyasztott növény értékével.

Total
1
Shares
1 hozzászólás
  1. “Ideális ültetési időszak számára a kora tavasz, április végéig terjedő időszaka. Mivel nem igényes növény különösen nem kell a talajviszonyoknak nagy jelentőséget tulajdonítani, minden talajban megterem, lényeg, hogy nedves legyen a talaj. Különösebb trágyázási igényei sincsenek.
    A telepítést érdemes ősszel végezni. Gondozást nem igényel, ősszel a lehullott levelektől, tavasszal az esetleges gyomoktól kell csak megtisztítanunk.”

    Most akkor kora tavasszal (ez az ideális) vagy ősszel (ekkor érdemes) kell telepíteni??

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
ibolya

Kedves tavaszi virágunk: az erdei ibolya gondozása, szaporítása és gyógyhatása

Következő cikk
április

Áprilisi teendők a kertekben

Kapcsolódó cikkek