Máriatövis

A máriatövis (Silybum marianum) termesztése, gondozása, virágzása, felhasználása

A máriatövis Délkelet-Ázsiából származó, a fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, kétéves, télálló növény. Európa mediterrán vidékein őshonos, de gyomnövényként Dél-Amerikában és Ausztráliában is előfordul.

Meleg éghajlatú területen kétéves növényként él. A máriatövist tarka bogáncsnak is szokták nevezni. Hazánkban is könnyen termeszthető, melegigényes, napfénykedvelő, szárazságtűrő faj.

máriatövis2

A máriatövis gondozása

A homokos száraz talajt, napos helyet kedveli, az utak szélén nő. A máriatövis igénytelen növény, nincs különösebb gondozásra igénye , időnként megöntözhetjük, tápoldatozhatjuk. Hajlamos a magjait elszórni, egyébként szaporítása magvetéssel történik.

A máriatövis virágzása

Nagy sötét tőlevélrózsát képez, amely áttelel. Levelei fénylőek, a levéllemez márványozott, fehéren pöttyözött. A levélszél öblösen hasogatott, durván fűrészes. A tőlevelek és a szárlevelek is ülők.
Virága a szárak csúcsán áll, öt-hat centiméter átmérőjű, színe bíbor lila, nagyon ritkán fehér színű. A virágfészek függelékének széle tövisekben végződik, a fészekpikkelyek merevek.
Júniustól augusztusig virágzik.

A máriatövis betakarítása

máriatövis3A máriatövis termése bóbitás kaszat termés, mely a szél által könnyen terjed. Szürkésbarna színű, csíkozott világos foltokkal, csúcsán sárga gyűrűvel. Augusztus végén érik. A magokat gyűjtsük. A terméses virágfejeket vágjuk le mielőtt a magok beérnek. A napon szárítsuk meg őket, és rázzuk ki a magokat.
Száraz kemény szárát egyes vidékeken tüzelőként használták.

 

A máriatövis felhasználása

Magja keserű, vízhajtó, erősítő hatású szer. A máriatövismag fő hatóanyaga a szilimarin gyorsítja a májsejtek újraképződését, ezért gombamérgezéskor nagy dózisban szilimarint is adagolnak a betegnek. Regenerálja a májszövetet, élénkíti az epét és görcsoldó hatású.

Allergiás betegségek ellen is hatásos szer. Az allergia egyik kiváltó oka a szervezetben felgyülemlett mérgezőanyagok jelenléte, melyek kiürítését felgyorsítja a máriatövismag-tea rendszeres fogyasztása.
Érdemes évente két-három hetes máriatövismag kúrát tartani egészségmegőrző célból.

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kerekpár dekoracio

Romantikus kerti dekoráció: a kerékpár

Következő cikk
papsajtmályva

A papsajtmályva (Malva neglecta) termesztése, gondozása, virágzása, felhasználása

Kapcsolódó cikkek