gyógynövénykert

Készítsünk gyógynövénykertet!

Hazánkban több száz éve már annak, hogy kiskertekben saját használatra ültettek gyógy- és fűszernövényeket. Hosszú ideig ezt a hagyományt nem nagyon folytatták, az utóbbi években már hála, újra elkezdjük ezeket a rendkívüli „csodaszereket” termeszteni. Szinte nincs olyan gyógynövény, melyet hazánkban ne tudnánk megtermelni, hiszen Magyarország éghajlati adottsága kiválóan alkalmas, domborzata és a napsütéses órák száma is megfelelő.

Hol a helye a gyógynövénynek a házi kertben?

herb3Növényföldrajzilag nézve a Kárpát-medence kis területének ellenére egy csodálatos hely, mely igen sokféle növénynek ad élő helyet, köztük a gyógynövényeknek is.

Nézzünk jól szét a házunk körül, és keressük meg az eredeti termőhelyhez leginkább hasonlító területet. Nem kell nagy mennyiségre törekedni, elég, ha saját családunk gondoskodására termesztünk gyógynövényeket, hiszen amit mi magunk állítunk elő, össze sem lehet hasonlítani a nagyüzemi módon termesztett növények minőségével.

Mielőtt neki kezdünk az ültetésnek, tájékozódjunk.  Nézzük meg a tájat, a szomszéd és környékbeli kertek növényeit, hogy minden gyógynövénynek megtaláljuk a neki tetsző élő helyet. Vegyük figyelembe a vadon élő gyógynövényeket, melyeket megtalálunk kertünkben, ezek is sok segítséget adnak ahhoz, hogy telepítésünk mennél eredményesebb legyen. Aztán ahogy az évek múlnak, úgy változik a kertünk képe, hiszen a fák növekedése is megváltoztatja az élőhely kialakulását.

herb2

Milyen gyógynövényeket válasszunk?

Saját egészségünk megőrzése és a betegségek megelőzése a mi kezünkben van, de ha már betegek vagyunk, nem kerülhetjük el az orvost. A megelőzésben segítenek nagyon sokat a gyógynövények, tehát alaposan válogassuk meg, hogy milyen gyógynövényt ültetünk. Nagy a felelősségünk ezeknek a növényeknek a nevelésében, fontos, hogy megfelelő szakismeretünk legyen, még akkor is, ha csak saját hasznunkra alkalmazzuk.

Fontos, hogy kertünkbe azokat ültessük, amit biztosan felismerünk, nehogy nagyobb bajt okozzunk használatával. A hasonló kinézetű növényektől elkülönítve termesszük.

Jó, ha utána járunk a hagyományoknak, felkutatunk régi recepteket, olyan embereket, akik emlékekből segítenek, hogy jól bevált ismereteik alapján hasznunkra legyenek.

Gyógynövényismeret

herbA gyógynövények forrása elsősorban a vadon élő őshonos fajtákból ered, melyet napjainkban is begyűjthetünk, nagyon könnyen telepíthetjük. Ezek hazánkban is fellelhetőek, megtalálásukat legendák sokasága szépíti, melyekhez szájhagyomány útján jutottunk hozzá. Ilyen például a Pannonhalmi levendula, vagy a Szent László füve.

Másik ilyen forrásunk, amit már az ember gondoskodásának köszönhetünk, amelyek idegenből bekerültek kertjeinkbe, és megmaradtak a mi éghajlatunkon. Ilyen gyógynövény a ciromfű is.

Szívvel-lélekkel együtt a kerttel

Természetesen nem csak a gyógynövények estében lehetünk együtt a kerttel  szívvel és lélekkel, hanem minden növény esetében. Azonban a gyógynövényeknél talán még igazabb a mondás. Mennyire jól érezheti magát az ember egy szép késő nyári délutánon, amikor a lemenő nap sugaraiban fürödve, az illatos kakukkfüvek, zsályák, levendulák színfoltjai bearanyozzák a természetet.

Szelíd béke száll a lelkünkre együtt élve a természet szépségeivel, talán az idő kezdetén lehetett így, amikor az ember az Édenkertben boldognak érezte magát.

Legyen bárhogyan, végezzük ezt a tevékenységet szeretettel, felelősséggel, alázattal, hogy segíteni tudjuk ezeknek a növényeknek a fennmaradását, biztosítva elsősorban a harmóniát, és nem a hasznot keresve.

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kertészeti pályázat

Kertészeti ágazatokra kiterjedő vissza nem térítendő mezőgazdasági támogatások

Következő cikk

Istenek eledele: a cseresznye

Kapcsolódó cikkek