Borsikafű

Színesítsük konyhánkat és kertünket zöldfűszerekkel! – A borsikafű gondozása és felhasználása

Ha a fűszereket megfelelő mértékkel használjuk, kivételes illatokkal és ízekkel színesítik és gazdagítják ételeinket.
Különféle vitaminokat tartalmaznak, befolyásolják az étvágyat és serkentik az emésztést, nem mellékesen nagyon sok fűszernövénynek a szervezetünkre gyógyhatása is van.

A fűszernövényeknek kellemes az illatuk, sokféle a megjelenésük, amivel változatossá tehetjük kertünket. Ha van rá lehetőségünk használjuk őket bátran, termeljük meg saját kertünkben.

A fűszernövények ápolása nem bonyolult, mi is bátran próbálkozhatunk, a kert szépségét és varázsát gazdagítjuk ha fűszernövényeket ültetünk.

Borsikafű a kertben

borsikafű2A borsikafű (Satureja hortensis) vagy ismertebb nevén a csombord (csombor) egyéves lágyszárú fűszernövény, a mediterrán vidékeken őshonos, mely jól alkalmazkodik hazánk klímájához, így hazai nevelése nem jelent problémát.
Nevéhez hűen a borsikafű csípős, borsos aromájú, frissen szedve is, de virágos leveles hajtásait szárítva is felhasználhatjuk a konyhában.

Ismert gyógyító hatásai: görcsoldó, étvágyjavító és különféle gyomorbántalmak ellen kiválóan alkalmazható. A borsikafű erősen elágazó, magassága eléri a harminc-ötven centimétert, virágzási ideje a nyár derekán várható.
A borsikafű nevelése még kezdő hobbikertész számára sem jelenthet kihívást, de egyszerűen cserépben és erkélyen is termeszthető.

A borsikafű gondozása ültetése

A kertbe telepíthetjük magvetéssel és palántázással is, mindkét alkalom tavasszal időszerű. A magvetést április elején kezdjük el, sekélyre vessük, majd a magoncokat pár hét múlva ritkítsuk. Az előnevelt palánták ültetése kicsit később történik, május első felében kerüljenek a kertbe. A sor és tőtávolság ugyanaz mint a magvetésnél ( 0.5-…1 cm).

Ápolása főként gyomtalanítással történik, vagy időnként kapával lazítsuk fel a talajt. A borsikafű balkonon vagy cserépben történő nevelése esetén gyakoribb öntözést igényel.
A hideg évszakban is nevelhető egy napos ablakba téve kiválóan érzi magát, így télen is frissen áll rendelkezésünkre.

A borsikafű igényei

A borsikafű meleg és fényigényes növény, a szárazságot jól viseli. Főleg virágzás idején sok napsütést igényel ahhoz, hogy aromája, illóolaja optimális legyen.
Bármilyen földben megterem, nem igényel vetés előtt friss trágyázást, de a tápanyag utánpótlásról előző évben gondoskodjunk.
Nem hajlamos a betegségekre, de ehhez az szükséges, hogy minden évben másik helyre ültessük, így nem kell növényvédelemről gondoskodnunk.

borsikafű3

A borsikafű betakarítása

Virágzása idején célszerű a borsikafüvet betakarítani, ekkor a legértékesebb fűszerként.- A legalsó elágazások fölött kell lemetszeni majd jól szellőző, meleg helyen szárítsuk ki. A megszáradt hajtások vastagabb szárairól szedjük le a leveleket, melyeket már használhatunk is fűszerezésre.

A borsikafű felhasználása

Az erdélyi konyha egyik kedvelt és alapvető fűszere, felhasználhatjuk frissen szárítva és fagyasztásra is alkalmas fűszernövény.

Magas víz és rosttartalma miatt diétás táplálkozásban is kiválóan alkalmazható. Kiváló ízesítője a zöldséges húsos ételeknek, előételeknek, salátáknak.
Készülhet belőle öntet, mártás, de alkalmazható a zöldséges húsos töltelékekhez is.

Mivel a friss borsikafűnek magas az illóolaj tartalma, ezért óvatosan bánjunk felhasználásával, mert ha túl sokat teszünk az ételbe, azt túl aromássá de még kesernyéssé is teheti. Célszerű az ételkészítés végén az ételbe tenni, hogy az aromaanyagok jobban érvényesüljenek és megmaradjanak.

Total
31
Shares
2 hozzászólás
  1. Gyomor betegeknek nagyon jó bors helyett. Hasonló az íze, de a gyomrot nem bántja.

  2. Miért az erdélyi konyha? már édesanyám is használta főleg káposztás ételekben, húsokhoz és én magyar konyhában nőttem fel az egész családom itt élt. Már 75 éves vagyok.?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
global warming

A klímaváltozás és a gyógynövények kapcsolata

Következő cikk
Kakukkfű

Legyen kakukkfű minden kertben! - A kakukkfű (Thymus vulgaris) gondozása és felhasználása

Kapcsolódó cikkek