citromfű

A citromfű gondozása, igényei, szaporítása, felhasználása

A citromfű (Melissa officinalis) napjainkban fontos szerepet tölt be nagyon sok nemzet konyhakultúrájában. Valamikor a dél-európai kolostorok jellegzetes fűszernövényeként tartották számon. Sok helyen méhfűnek is nevezik, mivel kiváló mézelő növény. A citromfű évelő lágyszárú növény és mivel töve terjedő, tőosztással is szaporítható. Fehér virágai kisméretűek, szépek és nagy a nektártartalmuk. A növény magassága ötven centimétertől nyolcvan centiméterig terjed.
A citromfű hazánkban is áttelel, de télen takarásra van szüksége mediterrán mivoltából adódóan, vagy ősszel tegyük cserépbe és télire a lakásban vagy védett balkonon teleltessük át.

A citromfű igényei

citromfűNagy fényigényű fűszernövény, még a félárnyékos hely sem megfelelő számára, nem növekedik kielégítően, ezért mindig a kert legnaposabb árnyékmentes helyére ültessük. A citromfű nem igényes növény, bármilyen típusú földben jól fejlődik, de az ideális közege a humuszos tápanyagban dús talaj.
Telepítése előtt célszerű az ágyást átforgatni, gyommentesíteni és friss szerves trágyával gazdagítani számára a földet.
Könnyen tartható napos, meleg fekvésű erkélyen is, egyszerű általános virágföldbe ültetve, rendszeres öntözését biztosítva.
A citromfűtöveknek hosszú, akár hét, nyolc év is lehet az élettartama ezért ültetéskor érdemes olyan helyre telepíteni ahol hosszú ideig zavartalanul fejlődhetnek.

A citromfű ültetése és gondozása

Három módszere lehetséges szaporításának, ezek közül a megvetéssel történő szaporítása a legkevésbé ajánlott, mivel hosszan és nehezen kel.
Ajánlott és sokkal célravezetőbb a már kész előnevelt palántákat kiültetni, melyhez megfelelően elkészítjük az ágyásokat.
Szaporíthatjuk az idősebb növények esetében tőosztással is. A palánták kiültetése tavasszal májusban történjen, körülbelül másfél arasznyi sortávolságra. Jó tudni, hogy ha egyszer citromfüvet telepítettünk a kertünkbe, akkor előbb-utóbb itt is- ott is fel fog bukkanni, és egy idő után gyakorlatilag kiirthatatlan lesz. Ha a felbukkanó növénykéket átültetjük a kívánt helyre, akkor ezekkel pótolhatjuk a kiöregedett növényeket vagy szaporíthatjuk a növényt.
A citromfű nem igényel különösebb és bonyolult ápolást, elég gyommentesíteni.. Betegségekre sem különösebben fogékony növény néhány esetben levéltetvek, vagy földibolhák támadhatják meg.
A lakásban vagy balkonon nevelt citromfű sem igényel más gondozást, mint a kertben történő, meleg napos helyre kell rakni.

citromfű2

A citromfű betakarítása

A citromfű betakarítható a júliusi virágzást követően már a telepítés évében, később pedig évente kétszer történjen meg a visszametszése. Nem kötelező a teljes metszés a töveket tíz centiméter magasságban vágjuk el, fűszerezési célból csupán esetenként is lehet leveleket lecsippenteni.

Használhatjuk a citromfüvet frissen vagy szárított formában. A friss citromfűnek kellemes, magas az illóolaj tartalma, aromás, intenzív az ízhatása ezért a felhasznált mennyiséggel bánjunk óvatosan. Mivel nem bírja a hosszú hőkezelést, ezért az ételhez csak röviddel az étel elkészülése előtt célszerű hozzáadni és akkor az ízanyagai jól érvényesülnek.
Télire szárított formában, zárható dobozban tároljuk, és amikor szükséges kivesszük belőle a megfelelő mennyiséget és belemorzsoljuk az ételbe.

Csak frissen, nagyon jól alkalmazható a diétás élelmezésben, mivel nagy a víz és rosttartalma. Nagyon jó nyugtató hatással rendelkezik, görcsoldó és emésztést segítő hatása miatt is igen kedvelt fűszernövény.
A friss citromfű jól beilleszthető párolt húsok mellé, vad húsokhoz, de a tengeri halakkal is kiváló.
Zöldségek közül jól illik a sütőtökhöz, a káposztákhoz, sárgarépához, de mellérendelhető a burgonya mellé is.

Szinte minden friss gyümölcshöz, de befőtt gyümölcshöz is illik, és ízesíthetünk vele gyümölcsös, túrós süteményeket, desszerteket tortákat is. Kiváló szörp készülhet belőle, adhatjuk lekvárhoz, limonádéhoz. Nem szabad elfeledkeznünk a teaként való hasznosításáról sem, hiszen így alkalmazzuk leggyakrabban: gyógyhatásai is kiválóan érvényesülnek ebben a formában.

Total
20
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Rózsafajták - rózsa típusok, a rózsa metszése

Következő cikk

A levendula ültetése, gondozása, fajtái és felhasználási lehetőségei

Kapcsolódó cikkek