echinacea

Hogyan alakítsuk ki évelő gyógynövényeink ágyásait?

Lehetnek kertünknek olyan évelő gyógynövényei, amelyek nem jó szomszédjai más növényeknek, a nagy termetük vagy hatóanyaguk, illetve agresszivitásuk miatt.

Ezeket a gyógynövényeket általában külön ágyásban, vagy akár csak a kerti út mellett, vagy az évelő virágok között, de még kerítés mellett is szépségük miatt érdemes szem előtt tartani.

Az ánizsmenta (Agastache foeniculum)

Ez a gyógynövény egy ánizsillatú, szép kék virágú évelő. Nyár végén virágzik, heteken keresztül, ezzel segítve a méhek áldozatos, egész évben kitartó munkáját. Nincs közeli rokonságban sem az ánizzsal, sem a mentával, csak különös illata miatt kapta ezt a magyar nevet. Méhészek által került az Európába, egyébként az indiánok gyógynövénye volt. Gyönyörű sárga kúpvirágai ékességei az őszi kerteknek. Leveleit használhatjuk teának, ami hidegen fogyasztva kitűnő üdítő hatást kelt fogyasztójában. Télen visszafagy, de tavasszal rügyeiben szépen megújul.

Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)

Indián gyógynövény ez a virág is, általában dísznövénynek szoktuk ültetni, mert hatóanyagait nehezen tudjuk hasznosítani.

Ha napos helyre ültetjük alacsonyabbra nő, de virágai nagyobbak lesznek. Félárnyékban nem igényel öntözést. Szirmai lilarózsaszínűek. A kasvirág cseppek influenzás időszakban kiválóan alkalmasak fogyasztásra, mivel jó immunerősítő a hatásuk.

Keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia)

Száraz napos helyre ültessük, gyökere vastag, mélyen lehatol a földbe emiatt nem is szárad ki könnyen.

Illatos macskamenta (Nepeta cataria)

Nálunk vadon is előforduló növény, sokszor összetévesztik a citromfűvel, citrom illata és formája miatt. Virágai apró fehérek, gyógyhatása nem igazán jelentős, de aki szereti a citrom mámorító illatát, az bátran ihatja. Enyhe nyugtató hatása miatt régen a gyerekeknek főzték rendszeresen. Könnyen szaporítható, virágok közé ültetve elűzi a levéltetveket és a földibolhákat.

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

édesköményMagja éhséget csillapít, teája gátolja a puffadást és segíti az emésztést. Szoptató anyukáknak tejszaporító hatása miatt ajánlott. Az édesköményt nehéz beilleszteni a veteményesbe, mert rossz szomszédja növényeinknek, különösen a babnak és a paradicsomnak. Évelő virágok között kerítés mellet érdemes tartani, mivel akár két méter magasra is megnő. Egész nyáron hoz új leveleket, az erős meleg hatására íze egyre csípősebb lesz.

 

A fehér üröm (Artemisia absinthium)

Biokertészek kedvelt növénye, mert főzete rovarriasztó hatású és permetezésre használják. Elég belőle néhány tő, mivel napos helyen egy méter magasra is megnő. Száraz gyepeken vadon is előfordul, és ha közelünkben van a gyepeken nem is érdemes vele foglalkoznunk.

Vigyázat: adagolás mértékétől függően méreg is lehet belőle!

Muskotályzsálya (Salvia sclarea)

Száraz meleg nyarakon magasra, másfél méterre is megnő. Tőlevelei télen vastag fehér takarót viselnek, tavasszal gyorsan megindul a növekedésük. Lilásrózsaszín virágai muskotályos illatot árasztanak, ami az emberekben ellentétes reakciót vált ki, vagy nagyon kedveleik, vagy elkerülik messzire.

A tárkony (Artemisia dracunkulus)

tárkonyErdélyben nagyon kedvelt és gyakran használt fűszernövény. Több változatát is ismerjük, van ánizsos mellékízű és csípős francia tárkony.

A félárnyékos, nyirkos helyet kedveli legjobban, nem fagyérzékeny, igazi fűszernövény. Szárítás után aromáját elveszíti, ezért tanácsos ecetben tartósítani.

 

 

 

Dalmát rovarporvirág (Tanacetum cinerariifolium)

Minden kertész álma ez a növény, mivel virágpora szárított formájában rovarölő hatású. Ajánlott a leander megmentéséhez, ha este alkalmazzuk, reggelre már a hatóanyaga elbomlik.

Köves, száraz, napos helyen ültetve egy szép évelő növény, melyet magról szaporíthatunk.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
biokertészkedés

A biokertészkedés lényege

Következő cikk
növénytársítások

Sajátos módszerek alkalmazása a biokertekben

Kapcsolódó cikkek