Termesszünk zöldségeket konyhakertben, magaságyásban, cserépben!

A jelenlegi pandémiás helyzet sokakat arra ösztönzött, hogy egészséges, saját maguk által termelt zöldségeket és gyümölcsöket „állítsanak elő”, hiszen ez nem csak jó és egészséges elfoglaltság, hanem ízletes, vegyszermentes kézzelfogható eredménye is van. Aki eddig még nem vágott bele, az készüljön fel az idei szezonra, és vágjon bele! Meglátja, hogy mennyire egyszerű és élvezetes elfoglaltság, akár már néhány négyzetméteren is elkezdhető.

Zöldségtermesztés kis és nagy helyen

Akár nagy a kertünk, akár kicsi, ne gondolkozzunk sokat, ha saját magunk által megtermelt zöldségeket szeretnénk fogyasztani, könnyedén megtehetjük! Ugyan a kisebb helyeken egy kicsivel több odafigyelést igényel, hogy optimálisan kihasználjuk a helyet, ám ez csak a leleményességünkön múlik, megmutatjuk, hogyan!

Szempontok, amiket mindenképpen figyelembe kell vennünk:

Akár kicsi, akár nagy területtel rendelkezünk, konyhakertünkben akkor érünk el sikereket, ha betartunk néhány alapelvet, ezek a következők:

 • A zöldségek legtöbbje a napos, széltől védett helyeket kedvelik, ezért a konyhakert kijelölésénél erre legyünk tekintettel. Fa alatt vagy árnyékos helyeken a termés hozama jóval elmarad a napos helyekétől!
 • Ennek ellenére, ha csak árnyékos helyen tudunk kialakítani helyet a konyhakertnek, akkor is van lehetőségünk olyan fajtákat választani, amelyek fénynek kevésbé kitett helyeken is szépen fejlődnek. Itt azonban számítanunk kell lassabb növekedésükre.
 • Igen fontos szempont a talajunk minősége is, hiszen a zöldségek termesztéséhez termékeny, laza szerkezetű talajra van szükség.
 • Ha kevésbé termékeny, vagy homokosabb a talajunk, akkor dolgozzunk be évről évre szerves trágyát, komposztot, hogy javítsuk a talajunk nedvességmegtartó képességét.
 • Egy kisebb területű kertben természetesen nem termelhetünk meg mindent, ami egy család éves zöldségszükségletét fedezi, de ha cserepekbe, ládákba, függőkosarakba is ültetünk, akkor jelentősen megnövelhetjük a fajták számát.
 • A nagyobb méretű kerteket mindenféleképpen osszuk fel több kisebb ágyásra, hiszen így elkerülhetjük a talaj összetömörödését.
 • Jó, ha tudjuk: egy nagyobb kert sokkal több munkával jár, ezért mindig kezdjük kicsiben, és fokozatosan bővítsük a megművelt területet, hiszen ha kezdetben összecsapnak a fejünk fölött a hullámok, az könnyen elveheti a kedvünket a későbbi kertészkedéstől. A kicsiben elért sikerélmények viszont inspirálhatnak minket az új és újabb fajokkal való megismerkedésre.

 

Magaságyások kialakítása

Manapság igen népszerű a magaságyásokban való kertészkedés, ami nem véletlen. a magaságyások könnyebbé teszik a növényekről való gondoskodást, magasabb terméshozamot érhetünk el általuk és a helykihasználás is optimálisabb. Ugyanakkor minden kert ékei lehetnek, érdemes tehát kipróbálnunk!

A magaságyások elkészítése nem egy nagy feladat, házilag is könnyen elkészíthető, de a nagyobb barkácsáruházakban akár készen is megvásárolhatóak. Ideális méretük kb. 2,5 m X 1,5 m, mert fontos, hogy minden részét elérjük, anélkül, hogy bele kellene taposnunk az ágyásba. Formája is bármilyen lehet, de a méreteket itt is vegyük figyelembe. Szintén legyünk körültekintőek a megfelelő magasság kialakításánál, hogy ne kelljen túl mélyre hajolnunk (éppen ez benne a lényeg többek között!)

A magaságyások előnyei:

 • bármilyen talajjal rendelkező kertben kialakítható, hiszen ha nagyon kötött, agyagos a talajunk, az nem éppen ideális a zöldségek számára. A magaságyásba tehetünk jó minőségű kerti talajt, melyben szebb zöldségeket termeszthetünk.
 • talaja tavasszal hamarabb felmelegszik, így hamarabb ültethetünk bele. Emiatt korábban is szüretelhetünk.
 • lehetőségünk van jobban kihasználni a helyet, hiszen nem kell helyet hagyni a sorok között, hogy bemehessünk a növények közé, így sűrűbben is ültethetünk.
 • talaja folyamatosan egyre jobb minőségűvé válik, ahogy a talajlakó élőlények termelik alatta a komposztot.

Fontos, hogy a magaságyásokat közvetlenül a talajjal érintkezve tegyük le, hiszen így a nedvesség folyamatosan el tud távozni, és a már említett talajélet is ideális lesz. A magaságyásba alulra tehetünk nagyobb gallyakat, összeaprítva, szalmát, és csak a tetejére termőföldet, így egyrészt nem szükséges annyi föld, másrészt az ágak, szalma idővel lebomlanak, így javítva a talajt. A zöldségek termesztéséhez legalább 15 cm termőföldet tegyünk a magaságyásba, de a gyökérzöldségekhez min. 30 cm szükséges, ha pedig burgonyát szeretnénk benne termeszteni, akkor még több.

Veteményes cserépben

 Ahogy már korábban is említettük a cikkünkben, ha nincs elég területünk a telkünkön, akkor akár cserepekben, virágládákban, függőkosarakban is termeszthetünk zöldségeket. Ezeket a balkonon vagy a teraszon is elhelyezhetjük, így minden egy karnyújtásnyira lesz, ha szüretelnünk kell.

Szinte hihetetlen, hogy mennyiféle zöldség termeszthető ily módon: paradicsom, hagymák, saláták, hónapos retek, zöldfűszerek és akár még burgonya is! A cserepekben való termesztéshez szintén elengedhetetlen, hogy napos helyre tudjuk azokat állítani, és folyamatosan tudjuk biztosítani a vízellátásukat. Ehhez a kertészkedési formához hozzátartozik a folyamatos tápanyag-utánpótlás is, hiszen az a cserepekben csak korlátozottan áll rendelkezésre, így ha szép zöldségeket szeretnénk termeszteni, ne feledkezzünk meg erről sem!

A cserepekben való zöldségtermesztéshez  fontos a megfelelő edényzet kiválasztása: mindenképpen olyat válasszunk, amely rendelkezik vízelvezető nyílással az alján. A cserépből készült cserepek könnyen kiszáradnak, így ezeket többször kell öntözni, jobbak tehát a műanyag cserepek e célra, azokat viszont nem árt stabilizálni például pár kaviccsal az alján. Ugyanakkor zöldségtermesztésre bármilyen más edényt is felhasználhatunk: kiürült műanyag vödröket, festékes vödröket (megtisztítva), nagyobb konzervdobozokat, régi fémedényeket.

A vízelvezetés javítása érdekében nem árt, ha a cserepek aljára teszünk néhány nagyobb kavicsot, sódert vagy összetört cserepeket, és a földhöz keverjünk hosszú felszívódású műtrágyát.

Milyen növényekkel próbálkozhatunk cserépben való termesztésre?

Minden fűszernövénnyel, koktélparadicsommal, illetve kisebb paradicsomfajtákkal, újhagymával, hónapos retekkel, eperrel (akár függőkosarakban is), levélsalátákkal, padlizsánnal, paprikákkal, zöldbabbal.

Total
16
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Virágos erkélyek és balkonok - legyél Te is balkonkertész!

Következő cikk

A lóbab vetése, termesztése, gondozása, betakarítása és kártevői

Kapcsolódó cikkek