Home Konyhakert, zöldségek A lencse (Lens) jellemzése, termesztése és felhasználása

Tetszett a cikk?

A lencse fajok Elő és Közép-Ázsia valamint a Mediterráneum őshonos növényei. Legismertebb faja a főzeléklencse (Lens culinaris) melyet világszerte termesztenek étkezési céllal. A lencsefajok a bükkönyökkel közeli rokonságban állnak, melyekkel könnyen korcsosodik.

A főzeléklencse (Lens culinaris) jellemzése

A főzeléklencse egyik legrégebbi kultúrnövényünk, amelyet már az kőkorszak idején is termesztettek Közép-Európa területein. Az ószövetségben Mózes első könyvében olvashatjuk, hogy Ézsau eladta elsőszülöttségi jogát Jákobnak egy tál lencséért. (1Mózes 25:27-34). A faj a lencse növénynemzetségbe és a pillangósvirágúak családjába tartozik. Európában főleg a déli, dél-keleti részeken a Földközi-tenger mentén lévő országokban termesztik, a legnagyobb lencsetermelő országok India, Ausztrália és Kanada. Magyarországon a lencse vetésterülete nem számottevő.

A főzeléklencse önbeporzó, egyéves lágyszárú növény, melynek gyökérzete mélyen, negyven-hatvan centiméterre hatol a talajba. Szárrendszere vékony, levélzete párosan szárnyasan összetett, a felső levelek kacsban végződnek. A hüvely kivételével az egész növény pelyhesen szőrözött. A virágzat kevésvirágú fürtvirágzat. A virágzás május elejétől július elejéig tart. A virágok színe lila.

A főzeléklencse (Lens culinaris) termesztése

A főzeléklencse hosszúnappalos növény, mely szereti a napsütést. A mérsékelten meleg és szélsőségesen szárazvidékeken díszlik legjobban. Kevésbé érzékeny a késő tavaszi fagyokra, ezért már márciusban megtörténhet a növény vetése. Mérsékelt a csapadékigénye, tartós csapadék esetében a betegségekre érzékennyé válik. A laza szerkezetű, tápanyaggal jól ellátott talajokat kedveli, istállótrágyát nem igényel. Jól díszlik a sekélyrétegű, termesztésére alkalmas területeken is.

A főzeléklencsének magnagyság alapján három fajtája ismert: a nagy magvú, a közepes nagyságú és a kis magvú lencse. Hazai fogyasztásra a nagy magvú lencsék a legkedveltebbek.

Mivel a területet március elejétől, július közepéig igénybe veszi, ezért a főzeléklencsét fő növényként termesztik. Nagyon jó előveteménye a legtöbb zöldség félének. A főzeléklencse termesztése során öntözésre nincs szükség, tűri a szárazságot. Betakarítási ideje július, amikor az alsó hüvelyek színe sárgásbarna és bennük lévő mag kemény. Amikor a mag teljesen érett, akkor könnyen pereg. A főzeléklencsét általában kézzel gyűjtik, majd száraz helyen kiverik. Az elcsépelt magot ezután tisztítják, osztályozzák és tárolják. A lencse szalmája kiváló állati takarmány. A főzeléklencse ( Lens culinaris) termesztése

A főzeléklencse (Lens culinaris) betegségei és kártevői

Kárt tehetnek a növényben a bükkönyfélék, a mogyorós lednek vagy az apró szulák. Csökkentheti a terméshozamot a libatopfélék, a porcsin és az egyszikű gyomok is. A gyökérrothadást a jól kiválasztott talajjal és talaj előkészítéssel akadályozhatjuk meg. A gombás betegségek ellen a négyéves vétés váltással védekezhetünk.

A főzeléklencse ( Lens culinaris) felhasználása és étkezési jelentősége

Házi és iskola kertekben díszítő elemként ágyásnak ültethető és alkalmas előtér növénynek is. Felhasználható virágcsokrok díszítéséhez kiegészítőként.

A főzeléklencse étkezési hatása sokkal magasabb a hüvelyes növényekénél, könnyen emészthető, nagyon jó az étrendi hatása. Van olyan ország, ahol lisztet készítenek belőle, vagy ételek alkotórészeként használják. Hazánkban levesként valamint főzelékként ismert és kedvelt alapanyag.

Válasz

HÍRES KERTEK

csodas_kertem

Nemrégiben indult sorozatunkban olyan kerteket mutatunk be Olvasóinknak, amelyek tulajdonosai nem feltétlenül kertészek, ám kertjüket, telküket szívvel-lélekkel építik, szépítik, melynek eredménye igen...