luffatök

A luffatök (szivacstök) jellemzői, igényei és termesztése

Ma, amikor egyre nagyobb teret hódítanak a zöld megoldások, és egyre többen nyitottak arra, hogy amilyen módon csak lehet, óvják környezetüket és a Földet, bizonyára sokan hallottak már a szivacstökről vagy luffatökről. Az otthonainkban használt műanyag szivacsok kiváltására termeljünk magunknak szivacsot. Nem nehéz, megmutatjuk, hogyan kell!

A luffatök (szivacstök) jellemzői

A luffatök Ázsiában őshonos növény. A luffatök nem egy faj, hanem a luffatököknek sok faja létezik, közülük főleg két fajt: a hengeres luffatököt (Luffa cylindrica) és a szögletes szivacstököt (Luffa acutangula) termesztik szivacs előállítása céljából. Ezeknek a tököknek az érett termése belül szivacsszerű, sűrű rostos. Ha a termés héját eltávolítjuk, és ezt a belső rostos tökszerkezetet emgfogjuk, akkor azt tapasztaljuk, hogy szárazon rendkívül érdes, durva anyag, viszont, ha vízbe tesszük, akkor megpuhul és máris használható szivacsként.

Háztartási használatra ugyanúgy használható, mint a bolti, műanyag szivacsok: lehet vele mosogatni, takarítani, használhatod fürdéshez, mosakodáshoz, remekül masszírozza a bőrt és eltávolítja az elhalt hámsejteket. Ipari felhasználása is ismert: rostjait bőrradírokhoz, szappanokhoz, tusfürdőkhöz adagolják. A használt szivacsot pedig nyugodtan dobhatjuk a komposztra, ott le fog bomlani, így nem terheljük ezzel sem feleslegesen a környezetet.

A luffatök igényei és termesztése

Amikor leszüreteltük az érett termést, és a megszáradt héjat felvágjuk, a magokat rázogatással ki tudjuk nyerni a tökökből. Ha így nem megy, akkor amikor feldaraboljuk a szivacsokat a kívánt méretűre, a kisebb darabokból ki tudjuk rázogatni a magokat. Ezt tegyük el a jövő évi termés érdekében száraz helyre, pl. egy papírzacskóba. Így már megvan a jövő évi vetőmagunk, amiért szintén nem kell majd pénzt kiadnunk. (Természetesen az első évben be kell szereznünk a magokat, szerencsére ma már nagyon sok forrást lehet erre találni, hiszen sokan évek óta termesztenek szivacstököt. Nézzünk szét a kertbarát ismerőseink között is, előfordulhat, hogy valamelyikük már próbálkozott szivacs termesztésével).

Nagyon fontos, hogy a luffatök hosszú tenyészidejű növény, ami azt jelenti, hogy ahhoz, hogy őszre beérjenek a termések, már nagyon korán, februárban el kell indítanunk a termesztését. Mivel azonban – ahogy a legtöbb tökféle – fagyérzékeny növény, ezért kiültetni a szabadba csak a májusi fagyok elmúltával, május 15-e után szabad. Február elején ültessük tehát a magokat poharakba, ládákba, jó minőségű virágföldbe, komposzttal dúsított kerti földbe, és állítsuk a magokat kb. 20 C fokos helyre. Rendszeresen öntözzük. A magok viszonylag hamar csíráznak, kb. egy hét alatt megjelennek a kis növénykék, de előfordulhat ennél némileg hosszabb idő is (akár egy hónap is, lényeg, hogy türelmesek legyünk, ki fognak hajtani!). A májusi fagyok elmúltáig neveljük bent a palántákat, majd április végén, május elején fokozatosan szoktassuk őket a kinti viszonyokhoz.

Luffatök magok

A palántákat ültessük egymástól 1,5-2 méter távolságra és öntözzük őket rendszeresen.

A luffatökök hosszú indákat növesztenek, emiatt a májusi kiültetés után valamiféle kerítésre vagy támrendszerre lesz szükségük. Ellenkező esetben, ha hagyjuk a terméseket a földön növekedni, akkor azok a nedvesség hatására könnyen megrothadhatnak. Futtasd az indákat legalább egy méter magas támrendszerre.

A luffatök termesztési igényei: Teljesen hasonló a többi tökféléjéhez: kedveli a napos, meleg helyeket és a rendszeres öntözést. Árnyékos helyeken előfordulhat, hogy nem fog virágozni és termést növeszteni. Ugyanígy, ha nem biztosítjuk számára a megfelelően meleg (24-26 C fokos) hőmérsékletet, akkor sem fog megfelelően fejlődni. A fiatal növényeket öntözzük rendszeresen, nagyobb vízadagokkal, az idősebb növények, már kevesebb öntözéssel is beérik.

Ültessük laza, jó vízáteresztő képességű talajba. A megfelelő nedvesség biztosítása érdekében érdemes mulcsozni, takarni a tövét.

Kártevői, betegségei nem jellemzőek.

A termések fiatalon is felhasználhatók, az uborkához hasonlóan savanyúság készítésére.

Az érett tökök szüretelése

A tökök őszre fognak beérni, szeptember végén, októberben. Akkor jó, ha a termés héja száraz és sárgásbarna. Az első fagyok előtt mindenképpen szüreteljük le a terméseket. Pár napig hagyjuk őket száradni szellős helyen, felfüggesztve. Ezután távolítsuk el a külső héjat, ez alatt lesz a szivacsként használható rész. A héjból vágjunk le egy darabot az alsó résznél, ezután kiütögethetők belőle a magok. Az érett magok fekete színűek. Ha a héjat eltávolítottuk a szivacsot áztassuk be bő vízbe, majd gyúrjuk át alaposan és szárítsuk meg. Ezt követően tetszőleges méretűre vághatjuk őket olló segítségével.

Ha nem terem…

Ha nem hoznak termést a luffatök növények, annak több oka is lehet. Az egyik, hogy árnyékos helyre ültettük a növényt, ebben az esetben elmaradhat a virágzás és így a termés is. Szintén gond lehet, ha nem öntöztük eléggé a növényt.

Emellett elmaradhat a beporzás is, például ha a virágzás napjaiban éppen borús, hűvösebb az időjárás. Ne bízzunk semmit a véletlenre: egy ecset vagy fülpiszkáló pálcika segítségével segítsünk a megporzásban: a virágport vigyük a termős virágra.

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
varázsmogyoró

A varázsmogyoró jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői, betegségei és gyógyhatása

Következő cikk

Használható a fahamu a kertben?

Kapcsolódó cikkek