kert öntözés

Az öntözéshez a reggeli vagy az esti órák az ideálisak?

Mióta világ a világ, minden kerttulajdonos fejében felmerül a kérdés, hogy pontosan mikor érdemes öntözni a növényeket. Különösen a nyári időszakban aktuális ez a téma, hiszen ilyenkor naponta igénylik a birtok szomjazó lakói a gondoskodást.

Viszont egyáltalán nem mindegy az, hogy mikorra időzítjük mindezt, mint ahogy számos más apróságra is érdemes odafigyelni. A megfelelően megválasztott napszakban végzett locsolás megnövelheti a növények élettartamát, sőt, egészségesebbek és szebbek is lesznek tőle. Lássuk, milyen aranyszabályok vonatkoznak minderre ahhoz, hogy látványos eredménye legyen a munkának.

Fontos ismerni a kertet!

Az öntözési praktikákat tekintve általában elmondható az, hogy ami az egyik kerttulajdonosnak bejön, az a másiknak nem feltétlenül, ugyanis számos tényezőt figyelembe kell ehhez venni. Számít, hogy milyen típusú növények vannak a kertben, fontos, hogy milyen a birtok fekvése, sőt, az sem mindegy, hogy milyen évszak van és mit tartogat számunkra az aktuális időjárás. Tehát gyakorlatilag képtelenség e téren általánosságokról beszélni. Létezik azonban néhány olyan praktika, amelyek nagyon hasznosak és beépítve a mindennapokba számos pozitívumot hozhat a kertbe.

Kerülendő a tűző napsütés!

A helyzet az, hogy tulajdonképpen nem is annyira a napszak, hanem a napsütés számít. Nyilván van, akinek a kora reggeli órák alkalmasabbak, míg mások inkább este érnek rá jobban, a munkarendjüktől függően. Így érdemes arra odafigyelni, hogy bármikor is zajlik az öntözés, soha ne tűző napsütésben végezzük. Ennek az oka, hogy nagyon hamar megéghetnek a levelei a növényeknek, ha valaki nem tartja be ezt a szabályt. Különösen a nyári hőségben igaz ez, amikor mi magunk sem szívesen mozdulunk ki a négy fal közül. Érdemes akkor öntözni, mikor már elviselhető a klíma odakinn.

Akár ritkábban, de alaposan!

Ha nincs ideje valakinek minden nap öntözni, nem probléma, ugyanis a néhány naponta végzett locsolás hasznosabb, mint a minden nap elvégzett hanyag vízellátás. Így ugyanis nem biztosítható az egyenletes nedvesség, ami rosszul érintheti a kert lakóit. Különösen igaz ez akkor, amikor csapadékosabb, kevésbé napos idő van odakinn, ilyenkor ugyanis nem szárad ki olyan gyorsan a talaj.

A pangó víz nem a növények barátja!

Ugyanakkor a túlöntözést is el kell kerülni, hiszen a pangó víz a növények körül ugyanolyan káros lehet a kert lakóinak számára, mint a kiszáradás. A fő probléma, hogy ilyenkor az összegyűlt víz miatt a növények gyökérzete nem jut elegendő levegőhöz, így a gyep kisárgul, a virágok, cserjék, fák kipusztulhatnak.

Nem csak az öntözés számít!

Természetesen az öntözés nagyon fontos és elengedhetetlen eleme a kert megfelelő gondozásának, ugyanakkor számos más lényeges elem is van, amire fontos odafigyelni. Ilyen például a megfelelő, tápanyagban gazdag talaj is, de a metszés, valamint a permetezés is egyaránt létfontosságú műveletek, nem beszélve a különböző évszakokban elvégzendő munkálatokról, mint télre való felkészülés vagy a tavasszal végzendő tevékenységek. Pontosan ezért kezdőként ajánlott alaposan belemerülni az elméletbe a gyakorlat előtt, így nem érhetik az embert meglepetések a szezonban, a növények pedig hamar meghálálják a gondoskodást.

Ne legyen munka az öntözés!

Akár kisebb, akár nagyobb kertről van szó, az öntözés mindig fizikai kihívást jelent, ha nincs hozzá kéznél a megfelelő felszerelés. Valljuk be, egy slag átvonszolása a kertben és a kerti csap használata nem egy leányálom, ráadásul nagyban megnöveli a kertben végzett munkára szánt időt is. Nem beszélve arról, hogy mennyivel praktikusabb és gazdaságosabb, ha nem a hálózatból nyerjük ki a vizet ehhez. Mindehhez egy megfelelő szivattyú a kertészkedők legjobb barátja lehet, hiszen egyetlen mozdulattal, könnyedén kinyerhető az ideális mennyiségű víz például egy fúrt vagy ásott kútból. Egy megbízható szerkezet segítségével, – amelyet a Szivattyúalkatrész.hu webáruházban garantáltan megtalál mindenki – többé nem munka, hanem élmény lesz a kerti munka.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
gereblye

Talajelőkészítés zöldségpalántákhoz

Következő cikk

Az ernyős verbéna jellemzői, gondozása, szaporítása és gyógyhatásai

Kapcsolódó cikkek