Az ernyős verbéna jellemzői, gondozása, szaporítása és gyógyhatásai

Az ernyős verbéna egy kedves, elegáns megjelenésű, sokáig virágzó dísznövény, mely méltó helyet érdemel a dísznövény kertek kialakításakor. Nevezik még a növényt vasfűnek is. A vasfű a kelta papok oltárán díszítő elemként jelent meg annak idején. Az ókorban már ismerték és használták, mint gyógynövényt, az ókori Rómában a vérszegénység ellen is alkalmazták. Az ókori Egyiptomban a vasfüvet Ízisz könnyének nevezték.

Az ernyős verbéna (Verbena bonariensis) jellemzése

A növény trópusi-szubtrópusi faj, mely Amerika területein él. Ebbe a nemzetségbe tartozik az egyetlen a vasfűfélék Magyarországon őshonos faja a közönséges vasfű (Verbena officianilis) is. A közönséges vasfű egész Európa szerte őshonos növény. Keresztezéssel létrehozott dísznövény a kerti vasfű.

Az ernyős verbéna egyes fajai lehetnek egynyári növények és lehetnek évelők is. A növények általában lágyszárúak, némely faj az évelők közül később elfásult szárúvá válik. Viráguk illatos álernyőkben vagy fürtökben nyíló virágok. A gazdagon virágzó évelők fontos szerepet töltenek be a kertekben, a gazdagon virágzó évelők a kert díszei. Ezeknek az évelőknek télen a talaj feletti részei elfagynak, de tavasszal újra egészen kihajtanak. Vágott virágnak nem alkalmas növény. Az ernyős verbéna a lepkebarát kerteknek elmaradhatatlan növénye.

A közönséges vasfű (Verbena officinalis) jellemzése

A növény kétéves évelő, lágyszárú, mely egész Európában őshonos, szinte bárhol megtalálható. Magyar elnevezései között megtaláljuk a lakatfű, az uborkafű, orvosi vasfű, a kakascímer elnevezést is. Az uborkafű népis neve onnan származik, hogy a savanyúság eltevéséhez gyűjtötték a gyökerét. A növény egyik jellemzője, hogy a földben ferdén vagy vízszintesen helyezkedik el rövid gyöktörzse, melyből orsószerű mélyre hatoló gyökerek nőnek ki. A leveleik átellenesen állnak, érdes levelük szárnyasan szeldelt. Felálló magas száruk elérheti a nyolcvan centimétert is. Állfüzér virágzata bugában álló. A párta színe halványlila, a virágok június- júliusban virágoznak. Makkocska termése négy részre eső.

A közönséges vasfű egy igénytelen növény, ami gyomtársulásokban fordul elő. A napos meleg helyet kedveli, jó szárazságtűrő. Utak mentén, parlagokon, folyó partokon termő növény. Szaporítása történhet magról és jól szaporítható gyökérdugványról is. A növénynek számos változata ismert.

A közönséges vasfű felhasználása

Hazánkban a természetes populációt gyűjtik gyógynövényként. Drogja a  virágos, leveles hajtás. Gyógyászati célra a növény virágos, leveles hajtásainak felső részét kell begyűjteni a gyűjtés ideje július-augusztusra esik. A növényben található növényi drog enyhén sós ízű, nyomokban illóolajat és kávésav-származékokat, valamint iridoid glikozidokat tartalmaz.

A közönséges vasfű gyógyhatásai

Bizonyított a jó nyákoldó hatása, kiváló immunerősítő, köhögéscsillapító hatású. Általában felső légúti kezelésekre használják. Használta a népi gyógyászat is, alkalmazták légző és emésztőrendszeri panaszok enyhítésére, használták epe-bántalmak esetén is. Közismerten jó étvágyfokozó és erősítő hatású. Hazánkban ismertek és elterjedtek a vasfű tartalmú étrend kiegészítő készítmények, melyek használata a gyermeket váró nőknek nem ajánlott.

Total
11
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kert öntözés

Az öntözéshez a reggeli vagy az esti órák az ideálisak?

Következő cikk

Tavasz a kertekben 2020 tavaszán, a koronavírus világjárvány idején

Kapcsolódó cikkek