Ültessünk kertünkbe hazai vadvirágokat!

Erdélyben járva sokszor rácsodálkozunk, hogy mennyi szép érintetlen terület van, amit még nem ért el a természetet romboló civilizáció, ott még a hegyek többsége nincs beépítve házakkal, ott még az utak mellett is találkozhatunk a vadvirágok számos fajával. Az egyre nagyobb földterületek bevonása a talajfelszín lefedése miatt, nagyon sok szép vadvirág kerül veszélybe, ezért nagyon fontos hogy ezeket a veszélyeztetett fajokat megmentsük és betelepítsük a kertekbe, biztosítva az utolsó menedéket számukra.

A vadvirágok telepítése

A vadvirágokat is ugyanúgy, ültethetjük, mint a különböző kultúrnövényeket. Természetesen, ha olyan vadvirágokat szeretnénk a kertünkbe telepíteni, amelyek még maguktól nem jelentek meg, semmiképpen ne ássuk ki a természetes lelőhelyükön. Ezeknek a növényeknek a magjából gyűjtsünk be, és vessük el. Ültetés után majd kiderül, hogy megtudnak-e telepedni a kertben, megfelel e számukra az új élőhely. Ezeket a magokat nem szükséges belegereblyézni sem a földbe, elég csak lenyomni vagy lehengerelni. Ezután tartsuk nedvesen a talajt különösen szárazság idején, másfél hónapon keresztül.

Az utóbbi időben ritkává vált fajok szinte minden dísznövénnyel kombinálhatók. Ha a vadvirágokat egy sövény elé vetjük, különösen sokféle életteret teremthetünk az apró élőlényeknek. Egy örökzöld sövény nyugodt hátteret biztosít az előtte virító sokszínű egyedeknek.  A vadvirágok szépsége akkor érvényesül legjobban, ha csoportosan telepítjük őket, mivel a vadvirágok virágai szolidabb színűek és kevésbé feltűnőek, a tenyésztett és nemesített kerti fajok virágainál. A magas növények alkossák a hátteret, az ősszel nyílókat pedig úgy ültessük, hogy a tavasszal nyílók megüresedett helyét a leveleik nyáron befedjék.

Ritka vadvirágok

Egyik nagyon szép, sajnos ma már vadon alig, vagy szinte nem is látható a kék búzavirág, amely korábban a földeken mindenhol megtalálható volt. Ugyan így a baracklevelű harangvirág vagy a tavaszi kankalin is.

A fák alá aljnövényzetnek is telepíthetünk erdei vadvirágokat, mint például a piros gyűszűvirágot, és a kankalinokat. Ezek az árnyékos hűvösebb helyen is jól érzik magukat. Kialakíthatunk a kertünkbe vadvirágágyásokat, melyek nagyon jól mutatnak, ha dúsvirágú ökörfarkkórót, erdei mácsonyát, fehér szamárkenyeret és szamárbogáncsot ültetünk. Kicsit magasabbra alakítsuk ki a kert alapszintjénél az ágyást, így még jobban érvényesülnek kiemelve a többi növény között. A magokkal telt virágokat hagyjuk a virágszáron tavaszig a csipegető kis madaraknak télire.

Nedves termőhelyi vadvirágok

Nedves termőhelyen érzi legjobban magát a tavaszi kankalin, a fekete nadálytő, a piros gyűszűvirág, a medvehagyma, az őszi vérfű, a piros mécsvirág, a réti legyező fű, vagy az orvosi bakfű is. Ezeknek a vadvirágoknak a kertünkbe telepítve, biztosítsunk folyamatosan nedves talajt.

Száraz termőhelyi vadvirágok

Száraz talajt kedvelő, vagy szárazabb talajon is megélő vadvirág a berki szellőrózsa, a kék búzavirág, a réti margitvirág, a kamilla, a napvirág, a fehér varjúháj, a vadárvácska, a mezei varfű, a molyhos ökörfarkkóró, a kígyószisz, vagy a tengerparti pázsitszegfű. Ezek a vadvirágok akkor is szépen virágoznak, ha száraz, meleg a nyár.

Az utóbbi években kezd elterjedni a cserepes vadvirágok iránti kereslet is, melyek egész évben elültethetők, de ezeket is előbb vagy utóbb ki kell ültetni kerti földbe.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Kövek a természetes kertben

Következő cikk

Hagymás, egynyári és évelő virágok a természetes kertben

Kapcsolódó cikkek