Hagymás, egynyári és évelő virágok a természetes kertben

A jó kertész és a virágokat szerető ember úgy alakítja ki díszkertjét, hogy egész évben nyíljanak benne virágok. A természetes díszkert, ha megfelelő évelőkkel, és egynyári virágokkal ültetjük be, egész évben tápnövényként és értékes pollenforrásként szolgál a különböző rovarok és az egyéb kertben élő állatok számára. Kiváló táplálékforrások például a hagymás virágok.

Virágzó ágyások

A díszkertben az első virágzó növény a hóvirág, melyet a téltemető, a csodahagyma és a sárga nárcisz követ. Amennyiben azt szeretnénk, hogy virágaink virágszőnyeget alkossanak, érdemes jó sok hagymát (gumót) ültetni, fajonként egy négyzetméter területre tíz-húsz hagymát ültessünk. A hagymás virágokat, a tulipánt és a nárciszokat a nefelejcs követi, ami le is zárja ezt az időszakot. A szezont a nyár elején folytatja a nagy szívvirág, a harangláb, a gyűszűvirág, a mályva fajok, valamint az ökörfarkkóró. Ekkora már az egynyári virágok magjai a földbe kerültek és mielőtt még virágot bontatnának, elevenné teszik az ágyást a vad évelőkhöz hasonló virágok, mint a sisakvirág, a tollbuga, a páfrányok és díszfüvek. Az évelők közé ültetve szépen mutatnak az egyéves nyári virágok: a borzaskaták, az oroszlánszájak, a körömvirágok, őszirózsák színesítik a látványt. A virágszezont a helyi állatvilág számára fontos dáliák egyszerű fajtái zárják, amik nálunk ugyan nem honosak, de hasznosak. Fontos, hogy a természetes kertben mindig szimpla virágú fajtákat vagy vadnövényeket részesítsünk előnyben, melyek virágaikkal sok pillangót csalogatnak kertünkbe.

Virágözön a kertben

Kertünkben, a hazánkban honos vadvirágoknak helyet kell kapni, mivel ezek a virágok elősegítik megjelenését a hasznos állatoknak, amik megakadályozzák a kártevők túlzott elszaporodását. Minden vadnövény, ami helyet kap a kertünkben, egy tápláléklánc része, és minél változatosabb őshonos növény található kertünkben, annál több és változatosabb az élővilág is. Az évelők között jól mutat a piros mécsvirág, melynek mutatós virágai kiemelkednek a többi korai virág közül. A piros gólyaorr és a fekete nadálytő gazdagítja a virágszegély kialakítási lehetőségeket, és néha spontán megjelenik a kertben. A természetes kertbe való virágok választéka óriási. A mai kertekben botanikai szempontból szinte a világ minden részéről találunk növényeket. Ilyen növények a kas és lángvirág, mely Észak-Amerikából, a dáliák Mexikóból, a sarkantyúkák Dél-Amerikából, és a kristályvirágok Dél-Afrikából kerültek hozzánk. Ha ezeket az egzotikus virágokat a hazai vadvirágokkal összhangban alakítjuk ki, akkor lesz egyensúlyban a kert és a benne lévő állatvilág. Nézzük meg a régi parasztkerteket és ötleteket, inspirációt meríthetünk a kert kialakítására.

A virágok ápolása

Ahhoz, hogy a növény minél több virágot hozzon, az elnyílt virágokat rendszeres vágjuk le. Ha az évelők túlságosan elburjánzanak, válasszuk szét a töveket és ültessük szét a kertben. Használjunk komposztot a trágyázásra, és abból sem sokat, mert túl magas nitrogénmennyiség esetén, a növény több levelet növeszt, mint amennyi virágot hoz. Vannak virágok, amelyek az itthoni természeti feltételekhez csak akkor tudnak alkalmazkodni, ha speciális a növényvédelmük és a trágyázásuk. Ezekre a növényekre különösen nagy gondot kell fordítani és még akkor sem biztos, hogy megmaradnak, de próbálkozni érdemes velük.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Ültessünk kertünkbe hazai vadvirágokat!

Következő cikk

Utak a kertünkben természetes anyagokból

Kapcsolódó cikkek