Home Díszkert Hagymás, egynyári és évelő virágok a természetes kertben

Tetszett a cikk?

A jó kertész és a virágokat szerető ember úgy alakítja ki díszkertjét, hogy egész évben nyíljanak benne virágok. A természetes díszkert, ha megfelelő évelőkkel, és egynyári virágokkal ültetjük be, egész évben tápnövényként és értékes pollenforrásként szolgál a különböző rovarok és az egyéb kertben élő állatok számára. Kiváló táplálékforrások például a hagymás virágok.

Virágzó ágyások

A díszkertben az első virágzó növény a hóvirág, melyet a téltemető, a csodahagyma és a sárga nárcisz követ. Amennyiben azt szeretnénk, hogy virágaink virágszőnyeget alkossanak, érdemes jó sok hagymát (gumót) ültetni, fajonként egy négyzetméter területre tíz-húsz hagymát ültessünk. A hagymás virágokat, a tulipánt és a nárciszokat a nefelejcs követi, ami le is zárja ezt az időszakot. A szezont a nyár elején folytatja a nagy szívvirág, a harangláb, a gyűszűvirág, a mályva fajok, valamint az ökörfarkkóró. Ekkora már az egynyári virágok magjai a földbe kerültek és mielőtt még virágot bontatnának, elevenné teszik az ágyást a vad évelőkhöz hasonló virágok, mint a sisakvirág, a tollbuga, a páfrányok és díszfüvek. Az évelők közé ültetve szépen mutatnak az egyéves nyári virágok: a borzaskaták, az oroszlánszájak, a körömvirágok, őszirózsák színesítik a látványt. A virágszezont a helyi állatvilág számára fontos dáliák egyszerű fajtái zárják, amik nálunk ugyan nem honosak, de hasznosak. Fontos, hogy a természetes kertben mindig szimpla virágú fajtákat vagy vadnövényeket részesítsünk előnyben, melyek virágaikkal sok pillangót csalogatnak kertünkbe.

Virágözön a kertben

Kertünkben, a hazánkban honos vadvirágoknak helyet kell kapni, mivel ezek a virágok elősegítik megjelenését a hasznos állatoknak, amik megakadályozzák a kártevők túlzott elszaporodását. Minden vadnövény, ami helyet kap a kertünkben, egy tápláléklánc része, és minél változatosabb őshonos növény található kertünkben, annál több és változatosabb az élővilág is. Az évelők között jól mutat a piros mécsvirág, melynek mutatós virágai kiemelkednek a többi korai virág közül. A piros gólyaorr és a fekete nadálytő gazdagítja a virágszegély kialakítási lehetőségeket, és néha spontán megjelenik a kertben. A természetes kertbe való virágok választéka óriási. A mai kertekben botanikai szempontból szinte a világ minden részéről találunk növényeket. Ilyen növények a kas és lángvirág, mely Észak-Amerikából, a dáliák Mexikóból, a sarkantyúkák Dél-Amerikából, és a kristályvirágok Dél-Afrikából kerültek hozzánk. Ha ezeket az egzotikus virágokat a hazai vadvirágokkal összhangban alakítjuk ki, akkor lesz egyensúlyban a kert és a benne lévő állatvilág. Nézzük meg a régi parasztkerteket és ötleteket, inspirációt meríthetünk a kert kialakítására.

A virágok ápolása

Ahhoz, hogy a növény minél több virágot hozzon, az elnyílt virágokat rendszeres vágjuk le. Ha az évelők túlságosan elburjánzanak, válasszuk szét a töveket és ültessük szét a kertben. Használjunk komposztot a trágyázásra, és abból sem sokat, mert túl magas nitrogénmennyiség esetén, a növény több levelet növeszt, mint amennyi virágot hoz. Vannak virágok, amelyek az itthoni természeti feltételekhez csak akkor tudnak alkalmazkodni, ha speciális a növényvédelmük és a trágyázásuk. Ezekre a növényekre különösen nagy gondot kell fordítani és még akkor sem biztos, hogy megmaradnak, de próbálkozni érdemes velük.

Válasz

HÍRES KERTEK

Nemrégiben indítottuk el új sorozatunkat, amelyben olyan hazai kerteket szeretnénk Olvasóinknak bemutatni, amelyek inspirálóak lehetnek számunkra, és a saját kertjeink kialakításában is hasznos tanácsokat,...