nőszirom

A nőszirom jellemzése, ültetése és gondozása

Valamikor gyermekkoromban még nem ismertük ezt a növényt, úgy emlékszem talán egy lila színű változata volt a kertünkben. Erős illata miatt nem lehetett bevinnünk a szobába, mert azt mondták, aki elalszik mellette, nem ébred fel az illatától. Mára már a nősziromfélék családjába tartozó fajból két-háromszáz fajtát tartanak számon,  sokféle színváltozatban. Talán egyetlen virág sem fordul elő olyan sok színváltozatban, mint ez a növény.

nősziromA nőszirom vagy írisz neve a latin szivárvány szóból ered, magyar nevét Diószegi Sámuelnek köszönheti. A virágzás kezdete, a tavasz kezdetét követi, a korai tavasz korai virágzást eredményez.

Az íriszek megállják helyüket vágott virágként is, melyet bimbós állapotában tegyünk a tartósság miatt. Vázában is sokáig tart a virágzása, mivel nem egyszerre nyílnak a bimbók.

Egyik legkönnyebben nevelhető és viszonylag igénytelen dísznövény, melynek színgazdagsága vetekszik az orchideákéval. Elterjedését tekintve, megtalálható a Föld minden táján, hazánkban néhány vadon élő fajtája is ismert.

A recés alsó szirmai miatt szakállas fajtáknak nevezett íriszek a legszínesebbek, melyeknek hegyes lándzsa alakú levelei, recés szirmai nyújtanak különös látványt, és szinte van közöttük minden színárnyalat az egészen sötéttől a csillogó fehérig.  Odafigyeléssel, megfelelő gondozás mellett egyes íriszek képesek akár nyolc héten keresztül is teljes szépségükben pompázni.

A nőszirom igényei

Hazánkban az éghajlati tényezők lehetővé teszik a szakállas nőszirom termesztését. Általában,  a késő tavaszi fagyok sem károsítják és elviseli a növény a keményebb teleket is.

Ha tehetjük, olyan helyet válasszunk számára, ahol közvetlenül éri a napfény, mivel árnyékban kisebbek, szabálytalanabbak lesznek a virágok. Bőséges virágzást akkor várhatunk, ha jól készítjük el számára a talajt, mely legyen laza és jó vízáteresztő képességű. Trágyázása ugyanúgy történik, mint más egyéb növényeknél, a tápanyag utánpótlást virágzáskor sűrűbben, egyéb esetben ritkábban végezzük el.

A nőszirom ültetése, szaporítása

íriszA növény ültetési ideje legjobb, ha július végén vagy  augusztusban történik. Vigyázzunk arra, hogy ne ültessük mélyre, csak közvetlenül a talajfelszín alá helyezzük. Még az sem baj, ha kicsit kilátszik a földből, majd ülepszik a talaj.

A nőszirom évelő növény, melynek földalatti szára a gyöktörzs, vízszintesen helyezkedik el, közvetlenül a földfelszín alatt. Minden évben abból hajt újra. A kifejlett utódokkal tetszés szerint szaporíthatjuk a növényt, mivel az évek során a földben szétterjed, újabb virágzati szárakat és növénycsoportokat létrehozva. Ha lehetőségünk van cserére kertész barátainkkal, vagy ismerőseinkkel, komoly fajtagyűjteményt hozhatunk létre pár esztendő alatt, és megszerezhetjük az írisz minden színváltozatát.

A nőszirom gondozása

A növénynek különösebb igényei nincsenek, gondozása egyszerű. Öntözést csak nagyon száraz nyarakon és ültetés után szükséges, mivel gyökerei mélyre hatolnak nem szárad ki könnyen. Ha megfelelő a tápanyag utánpótlása, akár másodszor is képes virágot  hozni. Átültetést nem kell sűrűn végezni, elég ha négy-öt évenként ültetjük át.  Július-augusztusban amikor már a szárak teljesen elszáradtak szedjük ki a földből és ültessük újra.

A nőszirom konténerben is termeszthető merev műanyag edényekben. Költségesebb, mint a szabadföldi termesztés és nagyobb technológiai figyelmet kíván.

 

Total
3
Shares
4 hozzászólás
 1. Tisztelt Szakértők, a nőszirom őszi téli gondozását hiányolom a cikkből. Ezért kérem, legyenek kedvesek megírni télire hogyan kell előkszíteni? Pl. Most nov. közepe van. Le lehet e vágni zőld leveleiket, vagy hagyni kell rajta leszáradni tavaszig? Kell e takarni a rizómákat, ha igen mivel javasolt? Jó e a komposzt, vagy falevél esetleg szalmával? A levél és szalma alatt kártevők is át telelhetnek. Nem gond? Nálam nagyon kuszán állnak nyáron, nyárvégere a levelek. Sorban ültettem öket és dülöngélnek szanaszét lógnak a levelek. Leszabad e vagdosni a levelekből pl virágzás után vagy lehet tenni ez elleni valamit szakszerüen? Várom segítségüket előre is köszönöm Tardi Ari

  1. Kedves Ari!
   A nőszirom egy meglehetősen erős és igénytelen növény, ezért a téli előkészítésre sem igényes. Elvirágzás után például nyugodtan visszavághatók a levelek (van úgy, hogy fűnyíróval végigmegyünk rajta, ha olyan helyen van), hamarosan újra ki fog hajtani. Télire nem szükséges betakarni, és vissza is vághatók a levelei, de én azt rajta szoktam hagyni. Amikor megfagynak a levelek valóban kókadtnak, szanaszét állónak tűnnek, de ez nem baj. Ha csúnyának találja, nyugodtan vágja vissza őket. Száraz falevéllel takarnám őket, de csak akkor, ha nagy fagyokat jósolnak, enyhe télen nem szükséges a takarásuk.
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Kedves Anna,
  Telkünkről átültetett íriszt lehet, hogy mélyre ültettem, és az összes levele elsárgult. Vagjam le és ültessem közelebb a talaj felszínéhez? Idén már nem fog virágot hozni, úgy sejtem, de jövőre?
  Köszönöm a választ!

  1. Kedves Beáta!

   Az írisz elég jól tűri az átültetést, még a mostohább körülményeket is (legalábbis nekem ez a tapasztalatom). Nem száradt ki túlzottan beültetés előtt (gondolok itt arra, hogy pl. túl sokáig volt föld felett, víz nélkül)? Nem tudom, mit ért azon, hogy túl mélyre ültette, hány centire kb? Szerintem még ez sem lehet túl nagy gond, jövőre biztosan újra hajt majd, és ha virágozni nem is biztos, hogy fog, azt követő évben már nagy eséllyel fog virágozni.
   Üdvözlettel:
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
angyaltrombita

Az angyaltrombita nevelése, gondozása, szaporítása

Következő cikk
íriszfajták

A nőszirom (Iris) fajtái

Kapcsolódó cikkek