Zöld élettér, friss levegő

Idén tavasszal fiamék a belvárosból kertes házba költöztek és elhatározták, hogy első dolguk az lesz, hogy amennyire csak engedi a telek nagysága, gyümölcsfákat telepítenek, hogy legyen a gyerekeknek élettér, és legyen gyümölcs egész évben. Az ültetést a család egy diófa ültetésével kezdte, majd ősszel következik a többi is…

Forró nyár idején, amikor egy fa alá, vagy bokorral körbevett lugasban töltjük az időt, érezzük, hogy lényegesen frissebb a levegő, mint a belső udvar egyéb területein. Nem csoda, hiszen a fák és bokrok javítják kertünkben a klímát. Ugyanis a fás szárú növények nem csak az árnyékot biztosítják, hanem nagyon sok vizet is elpárologtatnak, ami hűti a levegőt. Azonban a fák és a bokrok még ennél is többet jelentenek, mivel fontos szerepet töltenek be a Földünk klímája szempontjából is. A fák levelei, mint zöld tüdők működnek, oxigént bocsátanak ki és kiszűrik a levegőből a káros anyagokat.  Ha kertünk forgalmas utak mentén helyezkedik el, fontos hogy, magas, lombos fákkal, esetleg tűlevelű sövénnyel kerítsük körbe, mivel a levegőben szálló por lerakódik a levelekre és az esővízzel a talajba mosódik. A fák és bokrok nem csak az emberek számára fontosak, hanem életteret biztosítanak rengeteg rovar, madár és egyéb állat számára, amelyek a fakoronákban fészkelési lehetőségre, bőséges eledelre és búvóhelyre találnak.

Ültessen fát a család!

Fa ültetéséhez elegendő helyre van szükség, mivel a fák a telkek meghatározó elemei. Sok örömben lehet részünk, ha a fát a család együtt választja ki és ülteti el. Lehetőleg gyümölcsfát válasszunk, vagy legalább is nálunk honos fafajt, olyat, amely a környékünkön megtalálható, hogy biztosak legyünk abban, hogy a fa alkalmazkodik a helyi klíma és talajviszonyokhoz. Nagyon szép hagyományt ápolhatunk azzal, ha facsemetét ültetünk, amikor gyermek születik a családban. Az így ültetett fa együtt nő a gyermekkel sok örömet okozva mindenkinek.

Legyen a választás megfelelő

A facsemete kiválasztásánál fontos szempont a kertek nagysága, mert figyelembe kell vennünk azt is, hogy milyen magasra nő, mekkora lesz a lombkoronája tíz vagy húsz év múlva. Akkor is harmonikusan kell illeszkednie a kertünkbe, amikor nagyra nő. Ilyen fa lehet például egy diófa, aminek óriási lesz a lombkoronája. Kisméretű kert esetében, inkább válasszunk kicsi vagy oszlopos koronájú fákat, melyek idős korunkra sem lesznek túl nagyok.

Másik fontos tényező a választásnál, amit célszerű figyelembe vennünk, hogy milyen szerepet fog betölteni és milyen hatást várunk tőle. Árnyékoljon nyáron a lakóházunknak, vagy takarja el a teraszra való belátást?- vagy éppen csak körbe tudja ülni a család egy-egy nyári estén? Az is szempont lehet a választásnál, hogy a fakorona oszlopos legyen, vagy gömb alakú, egyszínű zöld lombú, vagy vörös, fehérrel tarkított illetve aranysárga levelű fajta. Bármilyet is választunk, a fák harmonikusan illeszkednek a kertekbe, és mivel a különféle fákból, bokrokból széleskörű a kínálat könnyen találhatunk megfelelőt a család számára.

Nálunk idehaza már megnőttek a gyümölcsfáink. Az udvarunk közepén álló hatalmas diófa egyidős az első gyermekünkkel. Amikor hazajönnek az unokáim, szeretem látni, ahogy fát másznak, hiszen fontosnak tartom, hogy minden gyermek tudjon fára mászni, már csak azért is, mert én tanítom őket arra, hogy felmásszanak rá.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Önfenntartó kert kezdőknek

Következő cikk

Legyen többgenerációs kertünk!

Kapcsolódó cikkek