Legyen többgenerációs kertünk!

Régen nem volt ritka az, hogy több generáció lakott egy fedél alatt, együtt nőtt fel a gyermek a szülőkkel és nagyszülőkkel, így a kert sok szép emléket megőrzött. Sajnos az elmúlt évtizedek gondoskodtak arról, hogy a családok elkülönüljenek, vagy minél távolabb legyenek egymástól. Az utóbbi időben egyre többen felismerik a lehetőségét a többgenerációs együttélésnek, melyben az idősek és fiatalok egy fedél alatt laknak és sokat tanulnak egymástól. Ha ehhez még társul egy többgenerációs kert is, megmaradnak a hagyományok, bővülnek a lehetőségek, hiszen a gyerekeknek különleges élményt nyújt, ha együtt dolgozhatnak a kertben szüleikkel, nagyszüleikkel.

Idősek és fiatalok a kertben

A generációk együtt lakása rengeteg lehetőséget nyújt arra, hogy az idősebbek átadják a fiataloknak az értékes tudásukat, a kertészkedés hagyományait. A nagyszülők rengeteg tapasztalatot adhatnak át, hogy mit hogyan kell csinálni a kertben. Sajnos napjainkban a virtuális világ melyben születnek és nőnek fel a gyermekek, nem rendelkezik sem tapasztalattal, sem élménnyel a gyermekek számára, hiszen a számítógépen nem érezzük sem a frissen szedett zöldség vagy gyümölcs ízét, de nem érezzük a virágok illatát sem. Pedig ha nem ismerik meg a gyermekek a természet, azon belül kert által kínált lehetőségeket, mikorra felnőnek, teljesen elidegenednek a természettől, élmény és tapasztalat hiány alakul ki bennük.

A kertben kialakíthatunk egy árnyékot adó fa alá homokozót a kicsiknek, ülőhelyeket az idősebbeknek. A magas ágyások kialakításával megkönnyítjük a növények termesztését, hiszen nem kell nagyon mélyre hajolni, nem fog megfájdulni a hátunk. Természetesen figyelembe kell venni mindenkinek az igényét, elnézőnek kell lenni egymással. Célszerű a gyerekek részére saját ágyást készíteni, amelyben tetszése szerint kertészkedhet, és büszke lehet a saját maga által ültetett és termesztett növényekre.

A kerti munka és a tanítás, a tudás átadása életörömöt biztosít az idős emberek számára, kreativitást és önértékelést jelent. A kerti munka tevékenységein keresztül, tartósan javul a mozgékonyság, ügyesség. Az évszakok váltakozása a kertben, a természet megélése, a kert látványa mind pozitívan hatnak az érzékekre.

Hozzuk vissza a régi fajtákat, az elfelejtett gyümölcsöket!

A több generációs kertben a többi régi fajjal és fajtával együtt helyet kaphat az ínyencségnek számító Somogyi kifli burgonya. A rendkívül finom ízű történelmi babfajták sem hiányozhatnak a több generációs kertből, mint például Gyöngybab vagy az Aranyeső fajta. Ültessünk régi almafajtákat, mint a Nyári fontos alma, (kiváló rétes töltelék), a Húsvéti rozmaring, mely tél végén a legfinomabb. A régi legfinomabb körtefajták közül az Árpával érő, a Vérbélű körtét is hozzuk vissza a kertünkbe.

Talán a legjobb útravaló, amit egy nagyszülő adhat az unokáknak, ha megismerteti a Teremtő által felkínált lehetőségekkel, ha megtanítja a természet, a föld szeretetére, arra, hogy teremtsen, hozzon létre valamit Isten gyönyörűségére, saját maga és mások örömére.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Zöld élettér, friss levegő

Következő cikk

Az erkély kertje

Kapcsolódó cikkek