Az erkély kertje

Azoknak sem kell lemondani a kert kialakítási lehetőségekről, akinek nincs olyan telkük, ahol ezt megtehetnék, amennyiben lakásuk rendelkezik erkéllyel. Az erkélytulajdonosoknak is teljesülhet az álma, hiszen ott is kihasználható a hely még akkor is kissé szűkösre méretezett. Elláthatjuk magunkat és családunkat sokféle friss ennivalóval a frissen asztalunkra kerülő ropogós zöldségekkel, gyümölcsökkel. A természetnek otthont adó erkély sok lehetőséget kínál a felnőttek számára ahhoz, hogy kéznyújtásnyira legyenek tőlünk a gyümölcsök, az illatozó virágok. A jó közérzethez és egészséges táplálkozáshoz a legkisebb területen kialakított kert is hozzájárulhat. Mindig találunk helyet egy kis zöld felületnek bármennyire is kicsi az erkélyünk.

Kellemes mikroklímát biztosíthatunk, a növények segítségével. A természetes árnyékot adó növények előnye, hogy árnyékuk hűvösebb és hangulatosabb, mint a mesterséges árnyékolók. Egy kúszó hortenzia például felválthatja a textil árnyékolót, az örökzöld borostyán vagy borostás lonc egész évben zöldbe borítja az erkélyt.

Gyümölcsök az erkélyről

Még a gyümölcsök is megteremnek az erkélyen, különösen a kistermetű gyümölcsfákon, melyre leginkább a törpefák és az oszlopos növekedésű gyümölcsfák a legalkalmasabbak. Léteznek igazi törpe őszi- és sárgabarack fák, melyeknél a gombabetegségekre ellenálló fajtákat részesítsük előnyben. Különleges élményt jelenthet a gyerekek számára, ha duó-vagy trió fa terem gyümölcsöt, melynek fáin ugyanabból a gyümölcsfajból két vagy három fajtát szüretelhetünk. Kombináljuk a korai a közép-és későn érő fajtákat, így folyamatosan szüretelhetjük róla a gyümölcsöt.

Megtermelhetjük a bogyósokat is, ha az erkélyen függőkosarakba helyezzük el az eperfajtákat, illetve jól bevált módszer az is, ha egyszerre többfajtát ültetünk. Az erdei szamóca, a csüngő eper és a kúszóeper kombinációja, hónapokon keresztül biztosítja számunkra friss finom gyümölcsöt.

Zöldségek és fűszerek

Parányi zöldségeskertet alakíthatunk ki, ha a virágládába paradicsomot, paprikát, metélőhagymát vagy metélőpetrezselymet ültetünk. De ugyanígy kiválóan alkalmas az erkélyládában való termesztésre a tépősaláta valamint a galambbegy saláta is. Oregánó, bazsalikom, rozmaring nevelhető a mediterrán láda kialakításával.

Különleges hangulatot alakíthatunk ki, ha a haszonnövények mellé tarka virágokat és zöld fűszereket ültetünk, vadvirágokkal kombinálva. Konyhai felhasználásra alkalmas számos virág szirma, mint a rózsa, a dália, a sarkantyúka, mely függőkosárba ültetve egész nyáron át szemet gyönyörködtető látvány és kiváló saláta kiegészítő.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Legyen többgenerációs kertünk!

Következő cikk

Az örökzöld tűlevelűek, bokrok, cserjék, sövények

Kapcsolódó cikkek