Az örökzöld tűlevelűek, bokrok, cserjék, sövények

A kerttulajdonosok körében a tűlevelű fák azért népszerűek, mert nem sok gondozást igényelnek, mégis védelmet nyújtanak egész évben, eltakarják azokat a kert részeket, amelyeket nem szeretnénk, hogy látszanak. A tűlevelűek jól beilleszthetőek a természetes kertekbe is, bár a hazánkban honos állatvilág világ számára a lombos fák értékesebbek. Van azonban néhány olyan tűlevelű, amely védett helyet biztosít a madaraknak a fiókáik felneveléséhez, mint például a kenderikék és a zöldikék, akiknél már hetekkel a levelek megjelenése előtt megkezdődik a költés. A nyáron zöldellő fákon májustól találhatnak búvóhelyet.

A tűlevelűek értékes por-és zajszűrők

A tűlevelű fák ágait egész évben levelek borítják, így a tűlevelűekből álló örökzöld sövények távol tartják az utcák porát és zaját, amire a lombos cserjékből álló sövény nem képes. Elég, ha egyszer egy évben visszavágjuk őket, igényeiknek megfelelően. Sok kertben, de még iskolák udvarain vagy játszótereken is megtalálható a tiszafa, szívesen ültetik a kertekbe, mely gyönyörű tűlevelű és nagyon szép terméseket hoz, azonban a fa összes része rendkívül mérgező, ezért nagyon vigyázni kell vele.

Hogyan ültessük a tűlevelűeket

Túlméretezettnek hathatnak a nagytermetű tűlevelű fák a kisebb kertekben, ezért inkább válasszuk, a kisebb termetűeket, ráadásul egész évben túl sok fényt vesznek el. A tűlevelűek árnyékában kevés más növény él meg, mivel a lebomló tűlevelek savanyítják a talajt. Ezt is vegyük figyelembe, amikor úgy döntünk, hogy ilyen fát ültetünk. Ott célszerű tűlevelű fákat ültetni, ahol a környéken is nőnek ilyen fák, ahol a megfelelő talaj-és klímafeltételek biztosítottak. Jegenyefenyőt és lucfenyőt erdő közeli kertekbe telepítsünk, mert kitűnő táplálékforrást biztosíthatunk tobozaikkal a nagy fakopáncsnak, mókusoknak télire. Fontoljuk meg azt is, hogy a tűlevelűek illenek- kertünk stílusához és méretéhez, így válasszuk ki gondosan a legalkalmasabbat.

Bokrok, cserjék sövények

Sokkal jobban beilleszthetők a kertek többségébe a bokrok, cserjék és sövények, mint a fák többsége. Árnyékot nyújtanak, zöld hátteret biztosítanak a virágágyás szegélyekhez, és védik a kertet a kíváncsi tekintetek elöl. A kert kialakításánál a bokrok sokféleképpen felhasználhatók, tagolják a kertet, szűrik a levegőt mellyel javul a kert klímája, növelik a kert levegőjének pára-és oxigéntartalmát. Bőséges táplálékforrást biztosítanak a hazai madarak, lepkék, méhek számára. A virágzó vagy termésekkel teli bokrok nagyon mutatósak is.

Ha nem szeretnénk kerítést, helyette sövénnyel is körbevehetjük a kertünket, melyhez részesítsük előnyben a lombos fás szárúakat. Ha kevés a hely, vagy kisebb a telek érdemes olyan sövényt telepíteni, amelyet rendszeresen formára nyírhatunk. A hazai növények között ezekből nagy a kínálat, mint például a fagyal, a borbolya, a gyertyán vagy a mezei juhar. Sűrű növényfal alakulhat ki belőlük, ha évente megmetsszük őket. Amennyiben nagy telkünk és sok helyünk van, döntsünk a szabadon növő cserjéből álló sövény mellett. Ebben az esetben egyéni sajátosságuk szerint fejlődhetnek szabadon a bokrok. Kevesebb gondozást igényelnek, és a madarak számára kiváló búvóhely és táplálékforrás. Sok lepkét csalogat a kertünkbe a nyári orgona.  Néhány díszcserje is, és a vadcserjék, az emberek számára is ehető terméseket hoznak, melyek gyümölcseik igen gazdagok vitaminokban. Az emberek és állatok nagy örömére a vadrózsa vesszőit ősszel gazdagon lepik el a csipkebogyók.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Az erkély kertje

Következő cikk

Milyen kártevő a kéregmoly (Enarmonia formosana)?

Kapcsolódó cikkek