búzavirág

Tea- és konyhakerti növények gondozása, felhasználása

Gyermekkorunkban, amikor még a nem voltunk elhalmozva különböző felismerhetetlen játékokkal, „kénytelenek” voltunk magunk kitalálni nyári játékainkat, elfoglaltságunkat. Mi még a hatvanas-hetvenes években a természet által felkínált szépségekkel foglaltuk el magunkat, melyek közé tartozott a búzavirág is. Jártuk az árokpartokat, búzatáblákat és szedtük a szebbnél-szebb virágokat, készítettük belőlük fejünkre a koszorút, miközben énekeltük:

„ Leveles a május, virágos a rét,
Majálisra menni jaj de csuda szép,
Búzavirág koszorú, ma senki se szomorú,
Ránk ragyog az ég !
Sej a május csoda szép…”

Búzavirág (Centaurea cyanus)

búzavirágA búzavirág Európában és Ázsiában is őshonos növény. Felfelé törően nő és vékony szőrös szára van. Kevéssé ágazik el, és szürkészöld lándzsa alakú leveleket hoz, melynek végén kék fészkes virágok nyílnak. Régebben minden gabona- és szántóföldön megtalálható volt, sajnos mára már ritkán látható.
A búzavirág igénytelen, napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát, szereti a jó laza és tápanyagban gazdag földet. Rendszeresen öntözzük, de keveset tápoldatozzuk.
A búzavirág nagyon sokáig virágzik, főleg akkor, ha az elszáradt virágokat eltávolítjuk. Ültetni tavasszal, magvetéssel tudjuk. Szárításra alkalmas virágait akkor szedjük, amikor már teljesen kinyílnak.
Felhasználhatjuk virágát teakészítésre, mely gyulladáscsökkentő hatású, de illatzsákokba is rakhatjuk.
Gileád balzsama (Cedronella canariensis)

gileadA növény a Kanári-és az Azori-szigeteken, vadon pedig csak Madeirán terem. Többéves, fagyérzékeny, az ajakos virágúakhoz tartozó növény, melynek magassága eléri akár az egy méter magasságot is. Lazán bokrosan nő, a tövénél elfásodik. A hármasan összetett, fogazott szélű levelek fonákja szőrös.
A laza talajt szereti és napos védett helyre ültessük, valamint egyenletesen öntözzük. A túlöntözést nem bírja el. Ha túl magasra nő, ajánlatos visszavágni. Átteleltetése világos helységben öt és húsz fok között lehetséges.
Egész évben szaporíthatjuk fejdugványozással lehetőség szerint még virágzás előtt.
Gyógyhatását tekintve frissítő és élénkítő hatású, valamint teáját fogyasztva alvászavarok elhárítására kiválóan alkalmas.
A megszárított leveleket és virágokat illatzsákokba rakva is használhatjuk.

Mirha-libatop (Chenopodium ambrosioides)

mirhaTea- és konyhakerti növény, nem télálló és a napos védett helyet szereti. Humuszos földbe ültessük.
A Mirha-libatop egyéves, aromás növény, mely alkalmanként a telet is átvészeli,és a másfél méter magasságot is elérheti. Az apró virágait a hónaljaiban fürtökben találjuk meg, melyek finom citromillatot árasztanak.

Leveleit és virágait is felhasználhatjuk különféle gyomor- és bélpanaszok kezelésére. A mexikói konyhában nagyszerűen használják babételek fűszerezésére.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
ammi majus

Gyógynövényritkaságok termesztése és felhasználása 2.

Következő cikk

Téli játékok a kertben

Kapcsolódó cikkek