Téli játékok a kertben

A csípős hideg ellenére is rengeteg ok van, amiért kimozduljunk, leginkább akkor, ha lesett az első hó! Azonban amíg várjuk a hóesést, addig is számos lehetőség kínálkozik, amit ki kell próbálnunk a gyerekekkel – és sok tanulnivaló is van a természetről a téli időszakban, ennek pedig az a legjobb módja, ha játékosan tanítjuk meg a csemetéknek az évszak sajátosságait – akár saját kertünkben.

A közösen elkészített madáretető nem igényel nagy anyagi ráfordítást, mégis egy új élménnyel gazdagszik a család, és közben megtaníthatjuk a gyerekeknek, hogy mely madarak maradnak itt télire is, és melyek vándorolnak délebbre. A madáretetőhöz szükséges alkatrészeket beszerezhetjük művészellátókban, játéküzletben, de ha ügyesek vagyunk, a ház körül is kereshetünk néhány hozzávalót – ne felejtsük el a madáreleséget végül belehelyezni a madáretetőbe, majd kiakasztani egy fára az egészet – ezután már csak figyelnünk kell a gyerekekkel, hogy mikor melyik madár tér be hozzánk egy kis ennivalóért. Közben megbeszélhetjük a madarak sajátosságait, szokásait, jellemzőit – bátran mondhatjuk, hogy felér egy biológia órával egy ilyen közös program!

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több fa is van a kertben, használjuk ki! Keressünk közösen a kicsikkel az udvaron tobozokat, bogyókat és egyéb terméseket, majd készítsünk belőlük díszeket a fákra! Ha a lehetőségek korlátozottak, még mindig tudunk ehhez szükséges eszközöket vásárolni a fent említett helyeken – mind a vásárlás, mint a díszek előkészítése és a díszítés is kiváló közös időtöltés lehet a gyerekekkel – közben pedig beszélgethetünk az alapanyagokról, a fák sajátosságairól, és hogy miért van egyes fáknak lombja télen is, másoknak pedig miért nincs. Szintén jó kis tananyag-ismétlés lehet kisiskolásoknak. Fotózzuk le minden évszakban a kerti fákat, és hasonlítsuk össze egy év elteltével a képeket! Ezzel természetesen nem merülnek ki a kültéri játékok listája. érmese az előbbi linken lévő játékokat is áttekinteni!

Tegyünk sétát a közeli erdőben! Szerezzünk be egy kis növényhatározót, és szervezzünk egy családi túrát – garantáltan megjegyzik a kicsik ezt a csodás közös élményt, és rengeteget fognak belőle tanulni is!

Az első hó alkalmával pedig ne habozzunk beruházni egy műanyag bobra, vagy egy hagyományos szánkóra sem – amellett, hogy biztonságosabbak, mint régi társaik, olyan gyermekkori élményeket gyűjthetnek össze a kicsik egy-egy köszön csúszkálás alkalmával, melyekre egész életükben mosollyal az arcukon gondolnak majd vissza. Keressük hát egy meredek, havas domboldalt, és indulhat a verseny! Vajon ki ér le előbb?

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
búzavirág

Tea- és konyhakerti növények gondozása, felhasználása

Következő cikk
karácsonyi dekoráció

Virágok a karácsonyfa alatt

Kapcsolódó cikkek