Növények az erkélyen télen

Téli növények az erkélyen és balkonon – hogyan csináljuk?

A tél a virágimádók szempontjából egy rendkívül ínséges időszak, hiszen ekkortájt szinte alig van olyan növény, amely teljes pompájában virágzik, a szabadban pedig konkrétan egyáltalán nem találkozhatunk színekkel.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy megfelelően összeválogatva házunk táját ne virágoztathatnánk fel alaposabban is, így például ha van erkélyünk, akkor a téli hónapokban azt ügyesen beültethetjük virágokkal és növényekkel, aminek köszönhetően sokkal vidámabbá tehetjük balkonunkat.

Télen is virágzó növények

Amennyiben a téli időszakban szeretnénk magunk körül virágzó növényeket látni, akkor az egyik legjobb alternatíva erre a télen virágzó kamélia, ami nem egy hagyományos lágy szárú virág, hanem inkább cserje, ami vágás nélkül akár 2 méter magasra is megnőhet, de konténerben könnyedén kordában tartható.

Az örökzöld mellett igazi virágként díszítheti balkonunkat a havasi erika, ami egy igazán csodálatos, rózsaszín virágzattal ellátott növény, amely kapcsán csak arra kell figyelnünk, hogy jól szellőző, tőzeggel gazdagon kevert talajba ültessük, és télen is garantáltan gyönyörködhetünk csodálatos színeiben.

Mindkét növényt tökéletesen vegyíthetjük, illetve vegyesen is ültethetjük egymással, méghozzá olyan virágokkal együtt, mint a csarab, a Waldstein-pimpó és a hunyor, amelyek megfelelő körülmények között szintén télen hoznak virágokat.

Ha Magyarországon őshonos fajtákat szeretnénk viszontlátni a téli időszakban a balkonon, akkor az egyik leginkább lenyűgöző virágzattal rendelkező növény az úgynevezett kis télizöld – vagy latin nevén a Vinca minor, amit sok helyen emiatt csak „vinka” néven ismernek –, ami imádja az árnyékos helyeket, és kúszó díszcserjeként ideális lehet a virágzó kamélia kiegészítéseként. A télizöld szintén ideális lehet talajtakarónak olyan látványos és mutatós növények mellé, mint a gyakran kisebb fácskává is nevelhető téli jázmin, ami csodálatos virágaival biztosan megörvendeztet minket a leghidegebb időszakban is.

Noha évelő növény, és a fagyot nem szereti, egy megfelelően védett és szigetelt erkélyen az árvácska is virágoztatható lehet a leghidegebb évszakban, legyen szó akár kisvirágú árvácskáról, akár sarkantyús árvácskáról. Természetesen a kerti- illetve más néven nagyvirágú árvácska is megfelelő választás lehet a téli időszakban, ha tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajba ültetjük, de a fagyvédelemre esetében is oda kell figyelnünk.

A téli időszakban az erkélyen a legegyszerűbben örökzöld növényeket tárolhatunk és nevelgethetünk. Természetesen nagyobb cserjéket és egyebeket esélyünk sincs kivinni a az aprócska balkonra, ellenben van számtalan nagyszerű mini-cserje és törpenövésű örökzöld, amelyek megfelelőek lehetnek erre a célra. Ilyen például a cipruska, ami csodálatos, ezüstszínű örökzöld lombjával egészen látványos marad egész télen. Ebbe a sorba tehető még ezen felül a gyógynövényként is kiváló tarka levelű zsálya, a puszpáng, a tiszafa, a magyal, valamint a különféle kecskerágók, amelyek nem mind törpenövésűek ugyan, de nagyon jól metszhetők.

Az örökzöldek mellett, illetve megfelelő válogatás esetén azok mellé is kiváló kúszó- és futónövényeket ültethetünk, de a terasz falainak barátságosabbá tételéhez is tökéletes lehet néhány fagyálló futónövény. Ilyenek többek között a borostyánfélék, amelyek akár egész évben tökéletes dísze lehet az erkélynek, de érdemes vigyázni vele, mert könnyedén kárt tehet a vakolatban és a festésben.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz (Zygocactus truncatus) gondozása, virágoztatása, szaporítása és betegségei

Következő cikk
karácsonyfa vagy műfenyő

Tanulmány: Zöldebb és egészségesebb az élő karácsonyfa

Kapcsolódó cikkek