ammi majus

Gyógynövényritkaságok termesztése és felhasználása 2.

Sokszor nem is gondoljuk, hogy mennyi mindent megoldhatunk otthon, egy-egy házilag elkészített gyógyteával vagy kenőccsel. Nem kell hozzá más, csak jobban megismerni és kertjeinkbe telepíteni egy pár különleges fajta növényt, máris elkészíthetjük saját házi patikánkat.

Kanadai fokhagyma (Allium canadense)

kanadai hagymaEgy többéves télálló hagymaféle, mely az észak-amerikai területekről származik, ott ritkás erdőkben és prériken nő.
Már az indiánok is használták levesek fűszerezésére. Fehér vagy rózsaszínű virágzatai nyáron jelennek meg és a tőkocsány akár harminc centimétert is elérheti, levelei ennél rövidebbek. Talajigénye a laza tápanyagban gazdag talaj, mely bőséges öntözést kíván és tápanyag-utánpótlásra nincs szüksége. A tő osztásával a növényt célszerű két-három évente megfiatalítani.
A kanadai fokhagyma könnyen szaporodik magától is , mivel a sarjhagymáit elszórja. Kártevőjeként a hagymalégy ismert kártevő.
A hagymaként szedett kanadai hagymát kitűnő aromája miatt levesekhez, salátákhoz, sokféle étel mellé használhatjuk.

Kígyóhagyma (Allium scorodoprasum)

kigyoEgész Európában, egészen a Kaukázusig őshonos többéves, télálló hagymaféle. A hagymák sárgásbarna, morzsolható külső héja elválik a tojás alakú fiókhagymáktól, és nem csak a sötétlilás alsó héjakat, hanem gyakran a lilásfekete színű fiókhagymákat is szabadon hagyják. A hosszú tőkocsány alsó harmadát két vagy három rövid levél veszi körül. A virágzatban sűrűn egymás mellett egész sor kis sarjhagyma ül.
Mérsékelten nedves, laza humuszos talajba ültessük napos helyre. A kígyóhagyma a növekedési időszakban sok vizet és tápoldatot igényel. A növény a sarjhagymáival hamar elburjánzik, ezért a hagymaképződés előtt vágjuk le a tőkocsányokat.
Szaporítása sarjhagymákkal szaporodik. A leveleket áprilistól, a hagymákat ősszel tudjuk betakarítani.
Metélő hagymához hasonlóan használhatjuk fel.

Ammi (Ammi majus) vagy más néven: Istenfa ürömcserje

ammiA Földközi-tenger vidékén őshonos, egyéves ernyősvirágzatú növény. A fűszeres ízű ammi mereven felfelé növő fehér virágokat hozó növény, melynek később a virágokból barna, barázdás termései fejlődnek.
Jó tápanyagban gazdag talajba, félárnyékos helyre ültessük, és öntözzük rendszeresen tápoldattal. Nyáron nem szereti az erős napfényt, védjük a napsütéstől. Szaporítani magvetéssel tudjuk.
A fiatal leveleket szedhetjük igény szerint, a magokkal várjunk, amíg megérik.
Az ammi erősítő, vízhajtó hatású görcsoldó növény, melynek levelei tea készítésre alkalmasak. Külsőleg használva nagyon jó hatása van a pikkelysömör kezelésére.

Abrutüröm (Artemisia abrotanum)

abrutürömTöbbéves, télálló Artemisia-faj, filigrán. Szürkészöld, aromás leveleket hoz, melyek édesgyökér illatot árasztanak, ha megérintjük őket. A kis halványsárga, gömb alakú virágzatok nyáron jelennek meg.
Enyhén lúgos földet és a napos helyet kedveli. Vigyázzunk a túlöntözéssel, és adjunk neki sok tápoldatot. Tavasszal vissza kell vágni. Jó tulajdonsága, hogy más növények mellé ültetve elhárítja a kártevőket.
Ősszel és tavasszal szaporíthatjuk tőosztással, nyáron pedig fejdugványokkal.
A leveleket és hajtásokat májustól egészen a fagyok beálltáig szedhetjük, és alkalmasak szárításra is.

Kesernyés ízű erős aromájú növény, mely javítja az emésztést és a májfunkciókat. Illatzsákocskákba téve a ruhásszekrényben elűzi a molyokat.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kányazsombor

Gyógynövényritkaságok termesztése és felhasználása 1.

Következő cikk
búzavirág

Tea- és konyhakerti növények gondozása, felhasználása

Kapcsolódó cikkek