Ánizsillatú nagyizsóp (Agastache foeniculum)
Elhelyezése tekintetében oda kell figyelnünk, mert a napos helyet kedveli, és a száraz tápanyagban gazdag talaj a legideálisabb számára.
Gondozásakor egyenletesen öntözzük és tápoldatozzuk. Az ánizsillatú nagyizsóp, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára, hamar elburjánzik. A többéves nevelt példányok télen védelmet igényelnek.
Szaporítani magvetéssel, tőosztással és dugványozással tudjuk. Veszélyt a csigák jelenthetnek számára, ami ellen fűrészporral és tojáshéjjal védekezhetünk.
A leveleket és a virágokat nyáron frissen teaként alkalmazhatjuk, a szárakat és a leveleket szárításhoz virágzás előtt kell szedni.
Teája étvágygerjesztő és kedélyjavító, és leveleit a halételekhez bátran használhatjuk.
Mexikói nagyizsóp (Agastache mexicana)
Gondozása nem igényel nagy figyelmet, napos helyre és enyhén nedves földbe ültessük és tartsuk egyenletesen nedvesen a növényt. Fontos azonban, hogy rendszeresen lássuk el tápanyaggal. A mi éghajlatunkon általában egyéves növényként nevelik. A csigák ebben a növényben is kárt tehetnek.
Virágzás után szaporíthatjuk, magvetéssel és tőosztással.
Teája étvágygerjesztő és friss saláták kiváló kiegészítője lehet.
Kínai nagyizsóp (Agastache rugosa)
A tápanyagban gazdag földet kedveli és jó áteresztőképességű földbe napos helyre ültessük. Öntözzük és tápoldatozzuk gyakran, valamint tavasszal vágjuk vissza egészen a talajszintig. Szaporítani tavasszal magvetéssel és tőosztással szaporíthatjuk.
Levelei és virágai szárításra is alkalmasak, de a friss leveleket és virágokat is szedhetjük.
Antibakteriális növény, melynek a teája étvágygerjesztő, és izzasztó, lázcsillapító hatása is ismert. Halételekhez salátaként, valamint teaként kiválóan alkalmazható.
Kányazsombor (Alliaria petiolata)
A kányazsombor csípős, élénkítő növény, mely segít a fertőzések leküzdésében. A megszárított leveleket és szárakat teaként és borogatáshoz is alkalmazhatjuk. A fiatal leveleket salátákhoz szószokhoz adhatjuk, melyek enyhe fokhagyma ízt adnak az ételeknek.
A növény gyökerét úgy használhatjuk fel, mint a tormát.
Ha még több gyógy- és fűszernövényritkaságot szeretnél megismerni, olvasd el ezt a cikkünket.