kányazsombor

Gyógynövényritkaságok termesztése és felhasználása 1.

Ánizsillatú nagyizsóp (Agastache foeniculum)

ánizsillatú nagyizsópEz a nagyizsóp faj egy, de inkább többéves ajakosvirágú növény, mely tojásdad, fűrészes szélű leveket hoz, amelyek erős ánizsillatot árasztanak. A feltűnő fellevelekkel körülvett, világos bíbor színű virágok vaskos, végálló virágzatokban, nyáron jelennek meg.

Elhelyezése tekintetében oda kell figyelnünk, mert a napos helyet kedveli, és a száraz tápanyagban gazdag talaj a legideálisabb számára.
Gondozásakor egyenletesen öntözzük és tápoldatozzuk. Az ánizsillatú nagyizsóp, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára, hamar elburjánzik. A többéves nevelt példányok télen védelmet igényelnek.
Szaporítani magvetéssel, tőosztással és dugványozással tudjuk. Veszélyt a csigák jelenthetnek számára, ami ellen fűrészporral és tojáshéjjal védekezhetünk.
A leveleket és a virágokat nyáron frissen teaként alkalmazhatjuk, a szárakat és a leveleket szárításhoz virágzás előtt kell szedni.
Teája étvágygerjesztő és kedélyjavító, és leveleit a halételekhez bátran használhatjuk.

Mexikói nagyizsóp (Agastache mexicana)

mexikói nagyizsópEgy Mexikóból származó egy- vagy többéves nagyizsópfaj. A mi szélességi körünkön téli védelemről kell gondoskodni számára. A növény felfelé törően, bokrosan nő. Az ovális vagy lándzsa alakú matt zöld levelei fűrészes szélűek. Ez a nagyizsóp faj szép dísznövény, melyet a méhek igen kedvelnek.
Gondozása nem igényel nagy figyelmet, napos helyre és enyhén nedves földbe ültessük és tartsuk egyenletesen nedvesen a növényt. Fontos azonban, hogy rendszeresen lássuk el tápanyaggal. A mi éghajlatunkon általában egyéves növényként nevelik. A csigák ebben a növényben is kárt tehetnek.
Virágzás után szaporíthatjuk, magvetéssel és tőosztással.
Teája étvágygerjesztő és friss saláták kiváló kiegészítője lehet.

Kínai nagyizsóp (Agastache rugosa)

kínai nagyizsópTöbbéves, Kelet-Ázsiában és Koreában őshonos növény, mely gyorsan nő és elágazó szárakat hoz. A sötét rózsaszín virágok hosszú, nagy virágzatokban jelennek meg és enyhén ragadósak. Illatuk erős menta illat.
A tápanyagban gazdag földet kedveli és jó áteresztőképességű földbe napos helyre ültessük. Öntözzük és tápoldatozzuk gyakran, valamint tavasszal vágjuk vissza egészen a talajszintig. Szaporítani tavasszal magvetéssel és tőosztással szaporíthatjuk.
Levelei és virágai szárításra is alkalmasak, de a friss leveleket és virágokat is szedhetjük.
Antibakteriális növény, melynek a teája étvágygerjesztő, és izzasztó, lázcsillapító hatása is ismert. Halételekhez salátaként, valamint teaként kiválóan alkalmazható.

Kányazsombor (Alliaria petiolata)

kányazsomborA kétéves kányazsombor felfelé törően, bokrosan nő, és konyhakerti növényként használhatjuk fel. Fehér virágai intenzív illatot árasztanak és vonzzák a lepkéket , méheket a kertbe. Ennek a növénynek a félárnyékos hely kedvez és szereti az agyagos talajt is. Mindenféle kertbe telepíthetjük, csak öntözzük és tápoldatozzuk bőségesen. A növény nem burjánzik el, de könnyen elszórja magjait. Magvetéssel szaporíthatjuk.
A kányazsombor csípős, élénkítő növény, mely segít a fertőzések leküzdésében. A megszárított leveleket és szárakat teaként és borogatáshoz is alkalmazhatjuk. A fiatal leveleket salátákhoz szószokhoz adhatjuk, melyek enyhe fokhagyma ízt adnak az ételeknek.
A növény gyökerét úgy használhatjuk fel, mint a tormát.

Ha még több gyógy- és fűszernövényritkaságot szeretnél megismerni, olvasd el ezt a cikkünket.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
gardener gifts

Karácsonyi ajándékötletek kertészeknek, kertkedvelőknek

Következő cikk
ammi majus

Gyógynövényritkaságok termesztése és felhasználása 2.

Kapcsolódó cikkek