A mezei katáng (Cichorium intybus) termesztése, gondozása, virágzása, felhasználása

A katángkóró szép virága, egy régi angol népmese szerint, egy kedvesét elvesztő síró leányka kék szemének színét őrzi.

A közterületekre, kertekbe ültetett szép és impozáns virágórákba szívesen és előszeretettel ültetnek mezei katángot, de nem csak szép virágának üde színe miatt. A katángkóró ugyanis meghatározott időben nyílik, és öt óra múlva bezárul.
A nyílás idejét befolyásolja a földrajzi szélesség, ami hazánkban körülbelül reggel hat órát jelent.

A mezei katáng termesztése

katáng2A mezei katáng az Eurázsiai síkságok, hegyvidékek évelő növénye, de egész Európában előfordul. A fészkesvirágúak (Asteraceae) családjába tartozik. Katángkórónak is nevezik. Legtöbbször az utak mentén, legelőkön, árterek gyomtársulásában él. Nem csak vadon nő, termesztik is.
A növény minden része tartalmaz tejnedvet. A tőlevélrózsát a gyermekláncfűéhez hasonló levelek alkotják, ebből nőnek ki hosszú „kóró” végén a szép kék virágok, melyek főleg északra néznek.

Rövid gyökértörzse orsó alakú gyökértörzsben folytatódik. A gyökér karószerű, ujjnyi vastagságú, alig ágazik el. Belül fehér, kívül szürkésbarna színű. Szagtalan és kesernyés ízű.
Szára elágazó, kemény, szétterülő, érdes, másfél méter magasra is megnő. Levelei szórt állásúak, húsz-harminc centiméter hosszúak, nyelesek, lándzsa alakúak, öblösen fogazottak, fonákuk serte- szőrös. A levelek a szár felső részén kisebbek, ülők, tojásdadok, illetve lándzsásak.

A mezei katáng gondozása

Napos helyre, mésztartalmú agyagos talajt kedveli, száraz földbe ültessük. Nem igényli, hogy tápoldatozzuk.
Szaporítását magvetéssel végezzük tavasszal, az őszi szaporítás gyökérosztással végezhető.

Cichorium intybus, Wagon Mound cienega, Mora County, New Mexico, 7 Aug 2011.

A mezei katáng virágzása

A virágok egyenként vagy kettesével képződnek a felső levelek hóaljában. Kétivarúak, nyelvesek, a csúcsukon ötfogúak, csöves virágot nem tartalmaznak.
Színük kék, nagyon ritkán fehér vagy rózsaszínű. Érdekessége, hogy csak napos időben nyílnak és főleg a reggeli órákban. Nyár közepétől szeptemberig virágzik.

A növény gyökere és hajtásvége tartalmazza a hatóanyagokat. Termése kaszat, apró pikkelyekből álló bóbitákkal (szőrképletek nélkül).
A gyökeret a második évben, késő ősszel (esetleg kora tavasszal) a hajtásvégeket, a fiatal leveleket virágzás előtt vagy kezdetén gyűjtjük.

Az ókori egyiptomiak konyhanövényként termesztették. A népi gyógyászatban étvágytalanság ellen és vízhajtóként is használták.
A friss, keserű ízű leveleket zöldségként, salátákhoz, a virágokat pedig körítésként és kandírozáshoz használhatjuk fel.

Total
15
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A kerti körömvirág (Calendula officinalis) termesztése, gondozása, virágzása, felhasználása

Következő cikk
öntözés

Hogyan öntözzünk?

Kapcsolódó cikkek