napelemek akertben

Napelem a kertben – így hasznosítsd a nap energiáját a kertedben

A kert motorja a napsütés, de nem csak a növény hasznosíthatják a nap energiáit, hanem mi is!

A nap energiáját kétféleképpen hasznosíthatjuk. Vagy meleg vizet állítunk elő belőle – erre szolgálnak a napkollektorok – vagy elektromos áramot, ebben pedig a napelemek segítenek minket. Mindkettő jól hasznosítható a kertben. De pontosan mire is?

Világítsunk napfénnyel éjszaka is!

Nagyon népszerűek és ma már ismertek is a napelemes kerti lámpák, amelyet bármely barkácsáruházban beszerezhetünk. A kis napelemes lámpák napközben feltöltekeznek a nap energiájával, majd az esti éjszakai órákban biztosítják a világítást, ha szükségünk van rá. Nagyon hangulatossá tudják varázsolni a kertet, úgy, hogy közben nem növelik energiaszámlánkat sem.

Csobogó napenergiával

Mindig is vonzottak a kerti csobogók, de őszintén szólva luxusnak éreztem, hogy Földanyánk erőforrásait ilyen dologra pazaroljam. Amióta megláttam az első napelemes kerti csobogót egyből beleszerettem, mert úgy működik, hogy közben nem fogyasztja Fölünk energiahordozóit. Ha szeretnél te is egy kerti csobogót, vagy más szivattyúval működő rendszert csak napelemeset válassz. Lehet, hogy kicsit drágább,mint a hagyományos, de hosszú távon megéri, és nincs miatta bűntudatod sem!

napelemes tulipán

Fűtsük a medencét napenergiával

Egyre népszerűbbek itthon is a kerti medencék. Ma már az egyszerű, de tágas medencék elérhetőek viszonylag elfogadható áron. Ha tehetősebbek vagyunk a határ a csillagos ég. És itt ismét szerepet kaphat a napenergia. A napkollektorok segítségével ugyanis olcsón lehet a meleg vizet előállítani, és akár medencénkben felhasználni. így nem csak a forró nyári napokon használható a medence, hanem akár hónapokkal tovább élvezhetjük a melegvizes medencénket.

A napenergia ilyen hasznosításának sokféle módja van. Ha házunk melegvízelőállítását is szeretnénk megoldani, vagy a család energiaszámláját csökkenteni, akkor már érdemes komplex napelemes rendszerekben gondolkodni. Ez már nagyobb lépték, mint a kert, de a befektetés akár néhány év alatt is megtérülhet.

Szolárzuhany

Szintén a napenergia hasznosítását teszi lehetővé a szolárzuhany. A szocializmus idején volt divat a feketére festett hordó és a zuhanyzó kettőse. A szolárzuhany ennek igényesebb külsejű változata. A lényeg, hogy egy kis tárolóba vizet vezetünk, amiben a nap hatására felmelegszik a víz, és máris zuhanyozhatunk. Olcsó, megújuló és napenergiás rendszer ez is!

A levegőztetőtől a hőmérőig

És ez még csak a kezdte. A napenergiát ezerféle módon lehet használni a kertünkben. A kerti tó levegőztetését segítheti egy napelemes szellőztető. Így ismét környezetbarát módon lehet kerti tavunk. Egy komolyabb változata ennek, amikor a medencénkbe szerelünk napelemes vízforgatót, hogy így tartsuk tisztán a medence vizét.

Ha szeretjük a kerti mütyűröket, például a kerti törpéket, akkor már ezek is kaphatóak napelemes változatban, amelyek akár világításként is szolgálhatnak. Ez már inkább a giccs és felesleges kategória, ha lehet kerüljük ezeket, mert nem sok közük van a környezet védelméhez.

Annál hasznosabb lehet azonban a napelemes hőmérő, vagy más napenergiával működő meteorológiai műszer. Aki a kertművelést tudományos alapossággal végzi, annak fontos lehet a hőmérséklet pontos rögzítése, a maximum és minimumértékek feljegyzése. Ezt szolgáltathatja egy digitális hőmérő, ami nem csak méri, de rögzíti és tárolja is az adatokat. A kertben ez hasznos és ez is kapható napelemes verzióban.

Mi is ennek az értelme?

A napelem divat lett, de ez egy jó divat. Az emberiség túlhasználja a Föld erőforrásait. Kőolaj és kőszénkészletünk véges. Minden napelemes rendszer megújuló energiát szolgáltat. Úgy használhatjuk kedvenc eszközeinket, hogy közben nem károsítjuk a bolygót és a természetet feleslegesen. Lehet kicsit drágább, de aki teheti, használja ezeket a napenergiás eszközöket a kertben is, hagyományos eszközök helyett.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
szemölcskaktusz

A szemölcskaktusz (Mammillaria) gondozása, virágoztatása, szaporítása, betegségei

Következő cikk
apricot

A kajszibarack termesztése

Kapcsolódó cikkek