szemölcskaktusz

A szemölcskaktusz (Mammillaria) gondozása, virágoztatása, szaporítása, betegségei

Nagyon sok, akár háromszáz fajtát is magába foglal a szemölcskaktuszok családja. Tetszetős, könnyen kezelhető virágokkal ajándékozzák meg kaktuszkedvelő gondozójukat. Észak-, Dél- és Közép-Amerikából származik. A kis „szemölcsökről”, melyek spirálisan helyezkednek el a növényen, kapta nem mindennapi elnevezését. Areolák találhatóak a szemölcsökön melyek szúrósak és tüskések.

A szemölcskaktusz gondozása

A legtöbb kaktusz gyűjteményben megtalálható, mely nem véletlen, hiszen igen egyszerű a gondozása. Lapos tálban fejlődik legjobban, mivel gyökérzete igen magasan helyezkedik el. Ez a kaktuszfajta lehet gömb alakú, kisméretű vagy oszlopszerűen magasba törő. Néhány fajtájának átmérője a természetben elérheti akár az egy métert is.

Mammillaria3

A szemölcskaktusz nyugalmi időszakát decembertől februárig tartó időszakra tehetjük. A növénynek legjobb, ha ilyenkor hűvös világos helyre helyezzük. Ha túl magas hőmérsékleten tartjuk nyugalmi időszakában a virágzás elmaradhat, tehát vigyázzunk a megfelelő hőmérséklet biztosítására. Nem szabad ilyenkor öntözni, mert gyökerei elrohadnak, csak akkor kapjon vizet, ha kissé oldalra dől. Nyugalmi időszakában nincs szüksége trágyázásra sem.

Márciustól már valamivel melegebb helyre állíthatjuk, de mivel érzékeny az erős tavaszi napra, ne tegyük déli fekvésű ablakba, és legyünk nagyon óvatosak az öntözéssel is.

Mammillaria2

Növekedési időszak

Júniustól augusztusig tart a kaktusz növekedési időszaka. A kemény fehértüskéjű fajták intenzív öntözést igényelnek, de csak akkor, ha nagy a meleg. Ajánlatos úgy öntözni, hogy reggelenként az alátétbe öntjük a vizet, így annyit vesz fel, amennyire éppen szüksége van.

Ebben az időszakban sűrűn, akár négy alkalommal is trágyázhatjuk, melyet meg fog hálálni. A szemölcskaktusz szereti a meleget és a napsütést is jól tűri. Mennél kevesebb egy kaktusz tüskéje annál kevésbé viseli el a napot.

Amikor már csökken a napfény, fokozatosan ritkítsunk az öntözésen és október közepétől a növényt már hűvösebb világos helyre állítsuk.

A szemölcskaktusz szaporítása

Mammillaria4Végezhetünk magbegyűjtést, ha a virágok beporzásra kerülnek. Ilyenkor a növény vörös bogyókat terem, melynek gyümölcshúsát nyomjuk ki papírra és szárítsuk meg a magokat.

Legjobb eredményt akkor érünk el szaporításkor, ha a magokat május elején vetjük el, melyre legjobb az erre a célra összeállított speciális vetőföld. A csírázáskor vigyázzunk arra, hogy föld nedves legyen, nem szabad kiszáradnia, takarjuk le az edényt fóliával, vagy egy üveglappal. Eltelhet néhány hónap ameddig megjelennek a csírák.

Szaporíthatjuk még a növény dugványról is. Az ültetés előtt a dugványnak néhány napig szüksége van száradásra. Óvatosan, mérsékelten öntözzük, nehogy elrothadjanak a dugványok, és a föld sok tőzeget ne tartalmazzon.

Betegségei

A túl sok víz adagolását jelzi, ha a növényen fehér nedv jelenik meg, bár nem sérült a növény. Ilyenkor azonnal át kell ültetni.

Vízhiányról árulkodik, ha úgy néz ki, mintha el akarna oldalra dőlni. Ebben az esetben a növényt nem tudja megtartani a gyökérzet. Ekkor kapjon sok vizet, de a felesleget rövid idő múlva távolítsuk el a növény alól.

Mammillaria5

A szemölcskaktusz hosszú életű, igen magas kort élhet meg. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy ne legyenek rajta rothadt részek és ne legyenek sérülései.

A kaktusz virágai lehetnek fehérek, sárgák, ibolyakékek, melyeknek illatuk nincs. A kaktusz virágzása egészen áprilistól szeptemberig is eltarthat.

Total
11
Shares
2 hozzászólás
  1. “Néhány fajtájának átmérője a természetben elérheti akár az egy méter magasságot is.”

    ??? ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
homoktövis

A természet tüskés csemegéi

Következő cikk
napelemek akertben

Napelem a kertben – így hasznosítsd a nap energiáját a kertedben

Kapcsolódó cikkek