cardamom

Egy gyógynövény, amelyet mindenki szeret: a kardamom (Elettaria és Amomum cardamomum)

A kardamom a neve alapján lehetne egy távol-keleti fűszer is, indiai mese vagy akár a fűszerkereskedők csodakeverékére is gondolhatnánk. Azonban a kardamom a legrégebbi fűszereink egyike, és mindemellett egy igen szép szobanövény is.

Szakácsok és mézeskalácssütők, a gyógyszer- és likőripar, parfüm-és tömjéngyártók, na és természetesen a hobbikertészek: ők mindannyian kedvelik és használják ezt a lágyszárú, magasba törő növényt. Jómagam először a kardamomról a „Gasztroangyaltól” hallottam , amikor elhatároztam, hogy utána járok ennek a mindenki által kedvelt csodanövénynek.

cardamom3

A kardamom útját kalandos történet övezi, mivel hosszú utat tett meg. A növényt Kalkuttából vitték el a Közel-Keletre, majd onnan a mediterrán országokon keresztül-ahol a rómaiak és az ókori görögök is nagy becsben tartották – így jutott el hozzánk. Elő-India délnyugati partjairól szállítják a legjobb fajtát Malabárból. Számos különböző fajtáját tartják számon.

Hogyan gondozzuk a kardamomot?

A növénynek lehetőleg egész évben biztosítsunk világos helyet, de védjük a közvetlen napfénytől. Télen tizennégy-tizenhat fok körüli hőmérsékletet igényel. A földlabda legyen mindig nedves, a növény igényei szerint öntözzük. Ha a földlabda túl száraz, a levélcsúcsok megbarnulnak. Áprilistól augusztusig kéthetente kell trágyázni.

Átültetésre legmegfelelőbb időszak a február és március hónap. Használjunk nagy cserepet és humuszban gazdag homokkal tőzegkorpával kevert virágföldet.
Az elfonnyadt vagy megsárgult leveleket rendszeresen szedjük le, tényleges nyesésre a növénynek nincs szüksége.

A kardamom szaporítása

A kardamom a legegyszerűbben akkor szaporítható, amikor kinövi a cserepet, túlságosan bokros vagy széles lesz. Átültetéskor egy növényből csinálhatunk többet is. Az erős gyökérzetű növények jól szaporíthatók.
Magról is szaporíthatjuk a kardamomt.

A kardamom virágzása

SONY DSC

A vad növény szép virágot hoz. Vadon élő növényként Elettaria, akár még három méter magasra is nőhet. Kicsi fehér virágokat hoz, melynek kékes színű szirmain sárga szegély fut körbe. Ezekből igen sok található a virágzat csúcsán, hosszú, pikkelyes száron. A termés háromszög alakú tok, melyben található maga a fűszer, a vörösesbarna vagy barna magszem. A rövid nyélen ülő, sötétzöld és lándzsa alakú levelek is fűszeres illatot árasztanak, ha megdörzsöljük őket.
A cserepes növény nem nő nyolcvan centiméternél magasabbra.

A kardamom szobában nem virágzik. Arra sem számíthatunk, hogy a szoba kardamom megoldja fűszerellátásunkat, mivel a szobában a legjobb körülmények között is csak nagyon ritkán ajándékoz meg bennünket virággal.

Még a melegházban sem könnyű virágoztatni az Elettariát. A robusztusabb fajtájú Amomum virágzására nagyobb az esélyünk.

Az Amomum és az Elattaria a gyömbérhez hasonlóan az egyszikű ‘ Zimgiberaceae’ családjához tartozik. A család minden tagja kellemes illatot áraszt. Az Elettaria virágával ellentétben az Amomum virága golyó alakú virágzatban nő. Termése húsos és tojás alakú.

Milyen betegségei lehetnek a kardamomnak?

Az elfonnyadt levelek vízhiányra utalnak, mivel a kardamomnak mindig nedves földben kell lennie. Jobban kell öntözni.

A gyöktörzs elrothadhat, mert a jóból is megárt a sok, a növénynek teljesen átázott földben sem szabad lennie.

A levelek a tűző naptól megsárgulhatnak, ilyenkor tegyük a növényt árnyékos helyre, a megsárgult leveleket pedig vágjuk le.

Megfelelő ápolás mellett a kardamom hosszú éveken át dísze lehet lakásunknak. Beszerzése nem mindig egyszerű, néha nagyon nehéz beszerezni.

Total
6
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
nyírt fű ingatlanhirdetéshez

Így fényképezzük a kertet az ingatlanhirdetéshez!

Következő cikk
árnyékolás

Védjük növényeinket a forróságtól!

Kapcsolódó cikkek