A gránátalma (Punica granatum) gondozása, virágzása

Egy legenda szerint a gránátalmafa az Édenkertben a szerelem fája volt. A gyümölcsöt a termékenység jelképeként ismerték és tartották. A gyümölcsnek állítólag szerelmi vágykeltő hatása is van. A déli országokban gyümölcsfaként tartják számon. Nem vadon élő növény, hanem kultúrnövény, amit már az időszámítás előtti időben, Egyiptomban is ismertek. Nálunk inkább virágként nevelik.

A mediterrán országokban járók, kihasználva a természet által felkínált lehetőséget bizonyára éltek vele és megkóstolták a gránátalma gyümölcsét. A gránátalma nagy és kerek gyümölcs, hasonlóan kerek, mint az alma, aminek a héja vöröses zöldszínű és kemény. A gyümölcs húsos belseje leves magokkal van tele, amit legjobb kanállal fogyasztani.

Magyarországon is lehet kapni időnként, a Földközi-tenger országaiból importálják. Azon a vidéken hatalmas gránátalma ültetvényeken termesztik, őszibarackkal, nektarinnal és naranccsal együtt.

Gondozás, szaporítás

punica4Két változata létezik, az eredeti a két méteres magasságot is elérheti a kisebb, körülbelül fél méter magasra nő.

Kimondottan alkalmas szobanövénynek, bokor vagy fa formájában. Dézsában tartva a teraszon a legszebb. Törpe változatait is ismerjük, húsz centiméter magas növényként szokták árusítani, azonban gyorsan szép kis bokorrá fejlődik.

Tavasztól őszig nedvesen kell tartani, hetente egyszer szükséges a trágyázása. Télen trágyázásra nincs szüksége és öntözni is csak ritkán öntözzük.

Még megindulása előtt márciusban ültessük át, könnyű és tápanyagban gazdag földbe. Átültetéskor vágjuk vissza és ritkítsuk meg, hogy koronában több ág fejlődjön.

Ritkán szaporítják magról a gránátalmát, sokkal inkább dugványról történik a szaporítása, melyeket tavasszal és nyáron kell levágni.

A növény még forróságban is jól bírja a meleget, nyugodtan tarthatjuk a napos ablakban. A hagyományos növény megfelelő gondozással igen hosszú élettartamú. Üzletekben nehezen beszerezhető, ha ismerősök körében található, akkor jobb, ha kérünk dugványt a szaporításhoz.

A gránátalma virágzása

Elég sok változata létezik, van sárga, fehér, világos rózsaszín, vörös és ismerünk kétszínű virágút is. Virágai hármasával ülnek az ág csúcsain. Az idősebb növények júniusban elkezdik a virágzást, míg a fiatalabbak csak egy hónappal később kezdenek virágozni. A gránátalma virágai nem illatoznak, alig érezhető az illatuk.

punica

A gránátalmafán dúskelyhű, pompás virágok díszlenek. Ablakban vagy erkélyen érzi jól magát, szobában soha nem hoz gyümölcsöt.

Különösen kedvelt a gránátalma törpe változata, mely igen szép, mutatós, cserepes növény. Napos ablakpárkányon tartva egész nyáron kitartóan és gazdagon virágzik.

A gránátalma védelme

A gránátalma igen ellenálló és egészséges növény, azonban mint minden növényt, ezt is megtámadhatják a kártevők. A védekezést itt sem kerülhetjük el.

A levéltetű nyáron támad, mely ellen a növényt alaposan zuhanyozzuk le több alkalommal és elpusztulnak a kártevők. Természetesen védekezhetünk vegyileg is, porral vagy permetezőszerrel. A növény kezelését hetente ismételni kell, amíg meg nem tisztul a levéltetvektől.

A gyapjas tetveket sajnos sokkal nehezebb elpusztítani. Kis vattaszerű pelyhek találhatóak a növény szinte minden részén jelezve a bajt.

A növényt télen kell kezelni, amikor még nincsenek rajta levelek, ilyenkor spiritusz oldattal ecseteljük le, és megóvjuk a támadástól.

Tavasszal és nyáron érdemes kétszer háromszor alaposan lemosni a növényt védekezés szempontjából.

punica3

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Házkörüli apró tündérkertek

Következő cikk
kerti tó

Kerti tó építése

Kapcsolódó cikkek